Max Poole boekt eerste profzege in koninginnenrit Tour de Langkawi
foto: Cor Vos
dinsdag 1 oktober 2024 om 09:37

Max Poole boekt eerste profzege in koninginnenrit Tour de Langkawi

Max Poole heeft de koninginnenrit van de Tour de Langkawi op zijn naam geschreven. De 21-jarige Brit van dsm-firmenich PostNL was de snelste van een groep van elf. Het was voor Poole, die ook de leiderstrui overnam van Gleb Syritsa, zijn eerste zege als prof.

Na twee ritten voor de sprinters, stond op dag drie van de Tour de Langkawi de eerste en enige echte bergetappe op het programma. Het eerste deel van de etappe was nog vlak, maar in de finale moest stevig geklommen worden. Eerst naar KG Raja (19,1 km aan 3,6%) en daarna, na een korte afdaling, naar Brinchang (8,2 km aan 5,2%). De finish lag acht kilometer na de top in Cameron Highlands.

Aanval Aparicio
De vlucht van de dag bestond uit drie renners. De Filipijn Jude Gabriel Francisco, de Maleisiër Jude Gabriel Francisco en de Thai Peerapol Chawchiangkwang kregen een voorsprong van zeven minuten. Aan de voet van de klim naar KG Raja waren daar nog minder dan vijf van over. En nog voordat men halverwege de beklimming was, werden de drie renners weer ingerekend. Het zou tussen de favorieten gaan in de finale.

foto: Cor Vos

EF Education-EasyPost nam bergop het heft in handen. De Amerikaanse ploeg voerde het tempo op, maar toch zag één renner kans om te ontsnappen. Mario Aparicio (Burgos-BH) had op de top van KG Raja een minuut. Die voorsprong behield hij tot de voet van de klim naar Brinchang, maar toen de weg weer omhoog begon te lopen, verloor hij snel van zijn pluimen. Een uitgedund peloton van zo’n dertig renners rekende hem na enkele kilometers klimmen weer in.

Poole trekt door
Het was nog steeds EF dat het commando voerde voor Sean Quinn. De Amerikaan reageerde echter niet, toen Jorge Gutiérrez (Equipo Kern Pharma) versnelde. De Spanjaard reed even alleen voorop, totdat plots Max Poole voorbij kwam vliegen. Enkel twee renners van Astana Qazaqstan konden de Brit van dsm-firmenich PostNL volgen: Anthon Charmig en Harold Martin López. Zij kwamen gedrieën met voorsprong over de top. Een groepje met onder meer Gutiérrez, maar zonder Quinn volgde op vijftien seconden.

De samenwerking bij de achtervolgers was uitstekend, waardoor ze op drie kilometer van de streep weer de aansluiting konden maken bij de drie koplopers. Zo hadden we plots weer elf renners voorop. Ook een groepje nog iets verderop, met onder meer Rick Pluimers, kwam nog in de buurt. Uiteindelijk zouden zij echter niet terugkeren. We kregen zo een sprint met elf, op een lichtjes hellende aankomst.

Die sprint werd met overtuiging gewonnen door Poole. De 21-jarige renner ging van heel ver aan, maar sloeg meteen een gat en hield sterk stand. Hij boekte zo zijn eerste profzege. Harold Martin López werd tweede, Thomas Pesenti (JCL Team UKYO) derde. De sprint van de tweede groep, die een kleine 40 seconden verloor, werd gewonnen door Pluimers.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.