Maxim Van Gils slaat hard terug na kritiek Capiot: “Het is meer zijn fout dan de mijne”
foto: Cor Vos (archief)
zaterdag 13 juli 2024 om 19:20

Maxim Van Gils slaat hard terug na kritiek Capiot: “Het is meer zijn fout dan de mijne”

De valpartij tussen Maxim Van Gils en Amaury Capiot blijft de gemoederen bezighouden. Na kritiek van de sprintaantrekker van Arkéa-B&B Hotels aan het adres van Van Gils, heeft de coureur van Lotto Dstny ook uitgehaald naar zijn landgenoot. “Hij wijkt totaal van zijn lijn af en verpest zo ook onze dag. Het is meer zijn fout dan de mijne”, zegt Van Gils in gesprek met Sporza.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Een boete van 1.500 Zwitserse Frank en aftrek van 60 UCI-punten. Dat was de straf van de jury voor Van Gils, die daarmee als schuldige werd aangemerkt voor de crash in de finale naar Pau. Volgens Van Gils is die straf overdreven: “Het is de zwaarste sanctie die tot nu toe is gegeven in deze Tour. Het is ook raar dat ik een straf krijg en hij niet. Als ik een fout maak, dan maakt hij die zeker ook.”

Volgens Capiot deed hij zelf niets fout. “Ik kijk over mijn schouder om af te zwaaien richting de nadar, dat lijkt het meest logische. Ik verwacht niemand meer door dat gat. Maxim had rechtdoor kunnen rijden, maar hij hoefde zijn elleboog en hoofd er niet in te zetten”, stelde Capiot, die zaterdag nog wel van start ging maar al vroeg moest afstappen.

‘Hij moet ook zelf in de spiegel kunnen kijken’
Van Gils is het totaal oneens met de stelling van Capiot. “Ik denk dat hij de fout maakt door in slaap te vallen in de sprint. Misschien stond er een mooie dame langs de kant of zo?”, vraagt hij zich af. “Natuurlijk is het jammer dat hij valt, dat wens je niemand toe. Maar je moet ook zelf in de spiegel kunnen kijken en zeggen: ik was zelf ook fout.”

Onderling was er ook wat spanning. Capiot gaf aan teleurgesteld te zijn dat in het ploeghotel niemand van Lotto Dstny hem aankeek. Volgens Van Gils antwoordde zijn landgenoot niet op een berichtje. “Ik heb via de persverantwoordelijken van beide teams gevraagd om een korte babbel te regelen, zodat we weer als vrienden aan een nieuwe dag konden beginnen. Maar ook dat wou hij niet. Dan ligt het toch meer aan hem dan aan mij”, aldus Van Gils.

Dit zei Amaury Capiot zaterdagochtend tegen WielerFlits:

Update 19.15 uur: Verzoenende reactie van Maxim Van Gils?

Maxim Van Gils heeft via zijn sociale mediakanalen een verzoenende boodschap geschreven aan het adres van Amaury Capiot. “Na alles wat er is gezegd, wil ik zeggen dat ik het jammer vind dat Amaury de koers heeft moeten verlaten. Ik wens hem een spoedig herstel”, schrijft Van Gils.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.