vrijdag 12 juli 2024 om 18:03

Maxim Van Gils veroorzaakte per ongeluk valpartij: “Hij deed niets verkeerd”

Video Een grote valpartij ontsierde vrijdag de finale van de dertiende Touretappe. In volle sprintvoorbereiding knalde Maxim Van Gils vol op Amaury Capiot, waarna laatstgenoemde heel wat renners meenam in zijn val. Kurt Van de Wouwer, ploegleider van Van Gils bij Lotto Dstny, vond dat zijn renner niets verkeerd deed. Dat zei hij na afloop voor de camera van WielerFlits.

“Capiot week een beetje van zijn lijn”, aldus Van de Wouwer. “Niet veel, maar Maxim zat geblokkeerd tussen Capiot en de dranghekken. Hij moest iets. Het was dat of zelf vallen. Dus ik denk niet dat hij iets verkeerd doet. Helemaal niet.”

Van de Wouwer maakt balans op
Door de valpartij werd ook Arnaud De Lie, de aangewezen afmaker bij Lotto Dstny, opgehouden. Hij kon niet meer meesprinten voor de zege. “We rijden een heel sterke koers, maar worden er niet voor beloond”, aldus Van de Wouwer. “In de Pyreneeën wordt het heel moeilijk voor ons, dus vandaag was voor ons een uitgelezen kans om nog iets te proberen. De ontgoocheling was na de koers daar, maar het had veel erger kunnen zijn”, doelt de ploegleider erop dat De Lie zelf niet gevallen is.

Bij WielerFlits maakte Van de Wouwer ook nog de balans voor Lotto Dstny op na bijna twee weken Tour de France. “Ik denk dat we zes keer top-vijf gereden hebben. Ons doel was een ritzege en in dat opzicht blijven we op onze honger zitten, maar als je in de breedte naar de resultaten kijkt, kunnen we tevreden terugblikken. Arnaud rijdt hier ook zijn eerste grote ronde. Hij zit al vier keer bij de eerste vijf, dan is de balans positief. Maar de kers op de taart ontbreekt een beetje.”

Arnaud De Lie: “Hier moet een regel voor komen”
Arnaud De Lie blikte zelf ook nog terug op de valpartij. “Zoals altijd keek er iemand naar achter”, zei hij bij Sporza. “Zo gaat het altijd. In een sprint moet je altijd naar voren kijken, nooit naar achter. Ik hoop dat iedereen oké is, maar voor hetzelfde geld was ik nu niet meer in de Tour. Ik ben zelf niet gevallen, net niet. Ik ben daar al blij mee.”

“Natuurlijk kan sprinten gevaarlijk zijn, maar niet als je naar voor blijft kijken. De UCI moet daar naar kijken. Hier moet een regel voor komen, want dit kan niet. Anders gaan er valpartijen blijven volgen”, aldus de Stier van Lescheret, die wel een mooie dag had. “Het was wel een toffe koers vandaag. Alleen jammer dat ik niet heb gesprint.”

Geplaatst als onderdeel van: Tour 2024: Zo blikken verschillende Belgen en Nederlanders terug op hun drieweekse

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.