Youri IJnsen
zondag 14 juli 2024 om 20:48

Medisch wonder Jonas Vingegaard uitgelegd: “Ben geschrokken hoe vlot het ging”

Video Jonas Vingegaard doet voor het derde jaar op rij mee voor de eindzege in de Tour de France. Dat is een medisch wonder, want de Deense kopman van Visma | Lease a Bike lag na een harde valpartij en met zware verwondingen liefst zestien dagen in het ziekenhuis lag. Sommige insiders plaatsen vraagtekens bij het verhaal. Maar ook Steff Cras was er zwaar aan toe na die bewuste crash. Hij doet zijn verhaal bij WielerFlits.

De 28-jarige Belg van TotalEnergies was een van de grootste slachtoffers in het Baskenland. “De eerste halve minuut kreeg ik geen lucht en had ik het gevoel dat ik aan het stikken was. Het is gedaan, dacht ik”, zei Cras ruim drie weken na zijn val bij Sporza. “Maar na dertig seconden of zoiets is die long toch een beetje geopend en kreeg ik net genoeg lucht binnen om te ademen.” Hij werd vervolgens afgevoerd naar het ziekenhuis, waar hij een tijdje moest verblijven. Logisch, want Cras had een geperforeerde long, een gebroken rib en acht gebroken dwarsuitsteeksels.

Inmiddels is de Belg opgeklommen naar een sterke vijftiende plek in het algemeen klassement. Zijn achterstand bedraagt ruim zeventien minuten. “Deze Tour is een beetje moeilijk”, vertelt hij daarover. “Ik heb goede dagen, maar ook iets mindere. Al ben ik eigenlijk al blij dat ik hier ben. Alles voor mij is eigenlijk bonus. Er komen nu mooie etappes aan waarin ik een mooi resultaat kan rijden en een mooi klassement. Dan denk ik vooral aan de rit van zondag, die moet mij normaal wel liggen. Ook in het zware slotweekend in Nice zullen er nog wel kansen gaan aankomen.”

Twee Vingegaard-wonders
Waar het dus een wonder is dat Vingegaard de Tour heeft gehaald met gelijksoortige blessures, is dat ook zo voor Cras. “Mijn verhaal speelt misschien een beetje op de achtergrond, maar ik vind dat niet zo erg. Ik ben dus vooral blij dat ik erbij ben hier in de Ronde van Frankrijk. Ik had niet durven dromen dat ik hier aan de start zou staan, dat je zo in de kreukels kan liggen en twaalf weken later meedoet aan de grootste wielerwedstrijd ter wereld. Het is enorm hoe het lichaam van een sporter herstelt. Ik ben er zelf ook heel erg van geschrokken dat het herstel zo vlot ging. Natuurlijk waren de eerste weken niet aangenaam, maar uiteindelijk ging het redelijk snel.”

Een deel van het wielerpubliek, sommige insiders en ook de Sloveense INEOS Grenadiers-fysiotherapeut Marko Džalo vragen zich af of Vingegaard wel echt die blessures heeft gehad, omdat hij nu alweer zo’n hoog niveau haalt. Cras kan daar over meepraten, want ook hij haalt hoge waardes. “Een sporter heeft een grote basisconditie en dat valt niet zo maar weg, denk ik. Talent speelt daar ook een vrij grote rol in. Jonas is natuurlijk enorm getalenteerd en dan zie je dat talent niet snel naar de achtergrond verdwijnt. De combinatie tussen talent en een grote inhoud kan een groot verschil maken.” Cras zelf werd vorig jaar nog knap elfde in de Vuelta a España.

Steff Cras op Pla d’ader zaterdag – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.