Merckx en Roche verwelkomen Pogacar in elitegroepje: “Iedereen zei dat het niet meer mogelijk was”
Eddy Merckx - foto: Cor Vos
maandag 30 september 2024 om 08:34

Merckx en Roche verwelkomen Pogacar in elitegroepje: “Iedereen zei dat het niet meer mogelijk was”

Met zijn zege op het WK realiseerde Pogacar de zogenoemde ‘Triple Crown’: het winnen van de Giro, Tour en het WK in één seizoen. Slechts twee renners deden hem dat voor: Stephen Roche (1987) en Eddy Merckx (1974). Beiden hebben inmiddels gereageerd op de historische prestatie van Pogacar.

“Wat hij gedaan heeft, is echt ongelofelijk. Ik heb er geen woorden voor”, zei Merckx in gesprek met Le Parisien. De Belgische wielergrootheid kon zijn ogen niet geloven, toen Pogacar op honderd kilometer van de streep aanviel. “Daar moet je goed gek voor zijn”, klonk het lachend. “Toen hij aanviel, begon ik te vrezen voor hem. Ik verzekerde dat Tadej veel te vroeg vertrokken was. Normaal is het onmogelijk om te winnen na zo’n lange aanval, maar Tadej flikte het.”

“Hij is de sterkste renner van zijn generatie. Daar is geen enkele twijfel meer over”, aldus de 79-jarige Merckx. “Weet je, op mijn leeftijd is er veel nodig om mij van mijn sokken te blazen. Wel, Tadej is erin geslaagd. Ik vermoedde dat hij wereldkampioen kon worden, maar nooit op deze manier. Hij is echt de allerbeste – mijn felicitaties.”

Stephen Roche in de sandwich
In gesprek met de NOS heet ook Roche het nieuwe lid Pogacar welkom in het ‘Triple Crown’-groepje. “Het voelt nu alsof ik in de sandwich zit tussen Merckx en Pogacar, dat is niet slecht”, glimlachte de Ier.

“Het is heel mooi. Het maakt het allemaal ook een beetje meer menselijk. Het is 37 jaar geleden dat ik het deed en ik was dertien jaar na Merckx. Iedereen zei dat het niet meer mogelijk was, dat dit een andere generatie was, maar ik geloof dat records er zijn om gebroken te worden. Voor mij is het heel mooi dat een derde persoon de triple heeft gerealiseerd. Ik vind het heel mooi dat ik erbij ben om hem de sleutels van het huis te geven”, lachte Roche. “En wat een rit! Je kan zijn bovenmenselijke prestatie niet beschrijven.”

Hoe moeilijk is het om in één seizoen de Giro, Tour en het WK te winnen? “Het heeft 37 jaar geduurd, maar ik denk dat in de tussentijd ook andere renners ertoe in staat waren. Froome, Thomas, Armstrong… Zij hadden het allemaal kunnen doen. Alleen als je de Giro en Tour wint, ben je vaak een bepaald type renner. En als je dan een vlak parcours krijgt op het WK, heb je vaak een handicap, want je bent als grote ronde-winnaar vaak niet een topsprinter. Maar dit jaar was het anders. Je kan niet elk jaar zo’n parcours hebben op het WK, want je bevoordeeld een bepaald type renner. Dit was Pogacars jaar om het te doen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.