zaterdag 13 juli 2024 om 18:23

Merijn Zeeman bekijkt cijfers van Vingegaard: “Hij kan niet veel beter, Pogacar gewoon heel sterk”

Video Jonas Vingegaard heeft in de eerste Pyreneeën-rit van de Tour de France een tik gekregen van Tadej Pogacar. De Deen had echter geen slechte dag, stelt Merijn Zeeman, de sportief directeur van Visma | Lease a Bike.  “Het was een heel knappe prestatie van Pogacar, chapeau”, zei hij na afloop tegen WielerFlits.

“Hij heeft meer tijd gepakt dan we hadden gehoopt”, aldus Zeeman, die zijn kopman 39 tellen plus vier bonificatieseconden zag verliezen op de geletruidrager. “Maar ik denk dat Jonas gewoon een geweldige etappe heeft gereden. Als de laatste kilometers van de klim zes, zeven procent zijn en Evenepoel moet passen bij Jonas, dan zegt dat ook wel dat Jonas ook een heel hoog niveau heeft. Maar Pogacar stak er met kop en schouders bovenuit. Daar kun je alleen maar respect voor hebben. Maar morgen is er nog een belangrijke bergrit, volgende week volgen er nog twee en er is nog een tijdrit. Laten we blijven knokken om het spannend te houden.”

Zeeman keek direct na de etappe al even naar de vermogens die Vingegaard leverde tijdens de rit. “Die zeiden dat hij gewoon een heel hoog niveau heeft gehaald en dat hij ook niet heel veel harder kan. Dat zegt ook iets over de prestatie van Pogacar. Jonas was zeker niet minder vandaag, Pogacar was vooral heel veel beter. Daarmee heeft hij verdiend gewonnen, maar hebben wij ook nog steeds heel veel motivatie en moraal voor de komende week. We gaan echt nog alles op alles zetten om de Tour spannend te houden.”

Grischa Niermann: “Deze was niet ingecalculeerd”
Ook Grischa Niermann, ploegleider bij Visma | Lease a Bike, denkt dat Vingegaard gewoon een goede dag had. “Maar er was één iemand beter”, klinkt het voor de camera van WielerFlits. “Dat moeten we accepteren, net als het tijdsverlies. Er zijn nog zeven etappes te gaan, we gaan nog niet naar huis vanavond.”

Bij Visma | Lease a Bike hadden ze niet verwacht dat Pogacar zo uit zou halen in de eerste Pyreneeën-rit. “Deze was niet ingecalculeerd”, aldus Niermann. “Het was wel een rit waarvan we verwachtten dat Pogacar een aanval zou plaatsen op Jonas, ondanks het tijdsverschil dat er al was. Dat hadden we wel ingecalculeerd, maar we hadden wel gehoopt dat Jonas zou kunnen volgen of op minder achterstand binnen was gekomen.”

Geplaatst als onderdeel van: Tour 2024: Zo blikken verschillende Belgen en Nederlanders terug op hun drieweekse

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.