maandag 15 juli 2024 om 19:00

Merijn Zeeman (Visma | Lease a Bike): “Wout van Aert wil nog heel graag een rit winnen”

Interview Alles hebben ze eraan gedaan om Tadej Pogacar te kraken, maar in de rit naar Plateau de Beille zat het er net niet in voor Visma | Lease a Bike. Bij sportief directeur Merijn Zeeman wint de trots op zijn team het van de teleurstelling van de nederlaag. Met nog een week te gaan, is de gele droom nog niet volledig verloren. “Er moet iets geks gebeuren willen we hem (Pogacar, red.) nog kunnen verslaan.”

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Hoe kijk je terug op de rit naar Plateau de Beille?
“Het was een dag waarop we hebben uitgepakt. Echt, ik kan alleen maar enorm trots zijn op hoe de ploeg heeft gereden. Ondanks dat we natuurlijk Sepp Kuss en Steven Kruiswijk missen. Als ik dan zie hoe deze mannen het hebben gedaan. Dan maak ik echt een grote, diepe buiging voor die jongens.”

“Jonas heeft een geweldige slotklim gereden. Dat blijkt ook wel uit hoeveel voorsprong hij heeft op de nummer drie, vier en vijf. Maar Pogacar is gewoon beter. Chapeau! Ik bedoel, onder zulke zware omstandigheden – met de hitte, het zware parcours, wij hebben het hard gemaakt – blijkt hij gewoon de beste renner te zijn deze Tour de France. Het is dan gefeliciteerd aan hem en aan UAE Emirates en wij blijven achter met een tweede plek, maar wel met trots voor de prestaties van ons team.”

Er is altijd gewezen, ook door jullie naar week drie, want daar kan nog met minuten worden gesmeten. Is dat geloof er nog steeds?
“Er is vandaag (gisteren, red.) met minuten gesmeten…”

Voor jullie wel de verkeerde kant op.
“Ja, maar als je naar het verschil kijkt tussen Jonas en Remco, dat is natuurlijk ook een heel groot gat. En naar Rodríguez en Almeida, dat zijn ook wereldtoppers. Dus ja, er is met minuten gesmeten. Maar goed, vorig jaar was Pogacar de mindere ten opzichte van Jonas. Vandaag is er gebeurd wat we hadden verwacht. Alleen Pogacar was gewoon veel beter dan dat wij hadden gehoopt en verwacht.”

Wanneer is dit plan bedacht? Is dat een van de scenario’s die al heel lang geleden is uitgetekend? Of is dit gedurende de koers ontstaan?
“De rit naar Plateau de Beille was de dag dat wij er als ploeg voor wilden gaan. En waar we ons voor hebben opgeladen, waar we alles voor hebben gedaan. Enorm veel bidonpunten, enorm goed uitgedacht. Ook door alle mensen van het team die in Nederland zijn. We hebben gedaan wat we wilden doen. De uitkomst was, behalve ten opzichte van Pogacar, ook de uitkomst zoals we die wilden. Alleen, Pogacar is dit jaar gewoon echt aanzienlijk beter ten opzichte van vorig jaar en daarmee nu ook de betere van Jonas.”

Wat gaan we dan van de ploeg nog zien in week drie?
“Frans Maassen zei het net terecht. We zijn volgens mij de laatste vijf dagen vier keer tweede geworden. Dus laten we eerst maar weer beginnen met voor een ritzege te gaan. Dat is sowieso een doel van ons voor de laatste week. Daarnaast zijn de laatste drie dagen natuurlijk superzwaar, inclusief de tijdrit. Ook moet iedereen gezond blijven en z’n fiets blijven zitten, dat geldt voor ons net zo goed. Dan kunnen we het zien, maar zoals het nu lijkt zijn de verhoudingen natuurlijk duidelijk en is Pogacar gewoon de beste renner deze Tour. Er moet iets geks gebeuren willen we hem nog kunnen verslaan.”

Dat is op een heel andere manier de laatste week ingaan…
“Vorig jaar stonden we nog wel voor, maar had Pogacar ons ook nog een paar keer verslagen. Dus dat was ook nog heel spannend. Er was nog een tijdrit halverwege. Maar goed, de Tour is elke dag weer een andere dag. We hebben ook een hele goede ploeg. We hebben Wout van Aert die ook nog heel graag een rit wil winnen. We kijken nog steeds uit naar de laatste week. We gaan nog keihard knokken en kijken wat er nog uit te halen valt.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.