Michael Albasini stopt na Ronde van Zwitserland
foto: Cor Vos
donderdag 31 oktober 2019 om 10:39

Michael Albasini stopt na Ronde van Zwitserland

Michael Albasini zet op 14 juni 2020 een punt achter zijn wielerloopbaan. De inmiddels 38-jarige Zwitser heeft besloten om na de komende Ronde van Zwitserland te stoppen. Dat maakt hij via zijn ploeg Mitchelton-Scott bekend.

Albasini had bij Mitchelton-Scott een aflopend contract, maar dat is dus verlengd voor een half jaar. Als het goed is wordt zijn zestiende deelname aan zijn thuisronde ook zijn laatste wedstrijd als profwielrenner. “Het is geweldig om je carrière af te sluiten in een wedstrijd die bij je past als renner”, zegt Albasini. “Het is een koers waar ik altijd een goede band mee heb gehad, een thuiswedstrijd. Voor elke renner is het mooi om thuis te kunnen stoppen.”

“Zelfs in de organisatie van de Ronde van Zwitserland zitten oud-ploeggenoten, dus het is alsof je stopt met de basisschool. Het is ook veel makkelijker voor familie om te komen en dat is een van de belangrijkste dingen”, aldus de Zwitser. “Afgelopen seizoen werd het voor mij steeds moeilijker om motivatie te vinden en om gemotiveerd te blijven. Het kostte tijd en veel energie.”

Veel overwinningen
Albasini werd in 2003 prof bij Phonak. Daarna reed hij onder meer vier jaar voor Liquigas en drie jaar voor HTC-Columbia. Vanaf 2012 is hij onderdeel van Orica GreenEDGE. In zijn eerste seizoen in Australische dienst won Albasini gelijk de Ronde van Catalonië. Ook staan eindzeges in de Ronde van Oostenrijk, de Tour des Fjords en de Tour of Britain op zijn erelijst.

Als explosieve renner wist Albasini ook vaak in eigen land te scoren. Liefst zeven keer won hij een etappe in de Ronde van Romandië, drie keer pakte hij een ritzege in de Ronde van Zwitserland én hij won twee keer de GP Gippingen. Zijn laatste zege is de eindoverwinning in de Tour des Fjords van 2018.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.