dinsdag 15 oktober 2024 om 19:30

Milan Vader gaat weg: “Bij Visma | Lease a Bike blijven was zonde van mijn kwaliteiten”

Video Een jaar geleden boekte Milan Vader zijn eerste en voorlopig nog altijd grootste overwinning uit zijn loopbaan in de Tour of Guangxi. De 28-jarige renner van Visma | Lease a Bike keert dit jaar terug naar China om zijn titel te verdedigen, maar denkt stiekem toch ook al aan zijn nieuwe omgeving bij Q36.5, waar hij in 2025 vaker voor eigen kansen zal mogen rijden.

Het was geen kleine verrassing toen Vader op de explosieve beklimmming naar Nongla renners als Hugh Carthy, Felix Großschartner, Tim Wellens, Matteo Jorgenson en Ethan Hayter aftroefde. “Niemand die het had verwacht, inclusief mezelf. Ik heb toen enorm genoten van die leuke trip, die ook nog eens succesvol was. Dat maakt het extra leuk om terug te keren”, zegt Vader voor onze camera.

“In het hotel spelen ze ook continu een promofilmpje af van vorig jaar, ik word er genoeg aan herinnerd”, lacht hij. Maar Vader blijft er rustig onder. “Ik ga net als vorig jaar gewoon mijn best doen. Ik weet dat ik toen vooral lekker onbevangen koerste. Ik had zoiets van: als ik erbij zit, ga ik proberen aanvallen. Dat lukte toen. Volgens mij zal mijn plan voor dit jaar niet anders zijn.”

Al kwam Vader dit jaar iets minder in de uitslagenlijstjes voor dan toen. “Ik denk dat ik constant wel een oké niveau heb gehaald. Het was zeker niet slecht. Ik heb best veel in dienst gereden en geprobeerd om zo goed mogelijk werk te leveren voor de mannen. Op zo’n rondje als nu weet je het toch niet. Je hebt maar één echte explosie nodig zoals vorig jaar. Dat kan genoeg zijn. Het is wel waar dat ik vorig seizoen vaker een ereplaats bij elkaar reed. Maar een koers winnen in het wielrennen is zo lastig, heb ik uitgevonden. Er zijn zo veel jongens die dingen meemaken, iedereen heeft een verhaal. En het resultaat zegt lang niet altijd alles.”

Vader mocht juichen in Guangxi – foto: Cor Vos

Vader is dan ook vooral gelukkig met zijn evolutie. In drie jaar tijd knokte hij zich van mountainbiker tot een volwaardige WorldTour-prof. “Dat is waar. En dan werd ik nog afgeremd door dat ongeluk dat ik in 2022 heb gehad. Om terug op dit niveau te keren, was heel veel inzet en motivatie voor nodig, daar ben ik nog steeds enorm trots op.”

Transfer naar Zwitserland
Ondanks dat Visma | Lease a Bike uiteindelijk best tevreden was over de diensten van Vader, splitten hun wegen na dit seizoen. “Ik heb in mei ergens een telefoontje gekregen dat ze er anders over dachten. Maar eigenlijk waren we het binnen een halve minuut met elkaar eens. De kwaliteiten die ik heb, kunnen we in deze ploeg gewoon niet goed uitspelen. Of het past niet goed bij de doelstellingen van de ploeg. Daarom hebben we er samen een punt achter gezet.”

Vader zou dus vaker voor zijn eigen kansen willen rijden. “Ik ga niet zeggen dat ik echt een kopman in wording ben. Maar ik heb uit het mountainbiken wel een explosieve punch. Vooral na rustige etappes, kan ik goed één keer hard knallen. In een ploeg waarin we altijd voor klassementen rijden met een hele hoop andere jongens, wordt dat gewoon lastig. Om mij om te vormen naar een knecht om heel de dag op kop te rijden, dat is zonde van mijn kwaliteiten, vond de ploeg. Dat gaan we niet doen.”

Dus vond hij zijn heil bij het Zwitserse ProTeam Q36.5 Pro Cycling Team. “Ze hebben in mijn data zitten speuren en waren wel onder de indruk van bepaalde waardes. Daar kunnen we wel wat mee, dachten ze. Natuurlijk mag ik daar vaker voor eigen kans rijden, we gaan proberen mijn kwaliteiten beter uit te spelen. Het zal misschien ook niet slecht zijn om af en toe een niveautje lager te rijden. Als ik iets meer voorin mee kan spelen en mee kan doen, vind ik dat zelf ook een stuk leuker. Daar groei ik sowieso van.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.