Moerenhout ziet dat Mathieu van der Poel zich niet gek laat maken: “Hij grijpt momenten aan”
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
vrijdag 19 juli 2024 om 06:30

Moerenhout ziet dat Mathieu van der Poel zich niet gek laat maken: “Hij grijpt momenten aan”

Interview Nog een dikke twee weken en dan staat in en om Parijs de Olympische Spelen 2024 voor de wielrenners op het programma. Met Mathieu van der Poel heeft Nederland misschien wel dé topfavoriet in huis. Maar in de huidige Tour de France ziet het publiek de wereldkampioen wellicht iets minder vaak van voren rijden dan gewenst. “Maar neem van mij aan dat hij heel goed weet waar hij mee bezig is”, vertelt bondscoach Koos Moerenhout aan WielerFlits.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Moerenhout zelf zit op dit moment in Italië, waar de loodzware beloftenkoers Giro della Valle d’Aosta plaatsvindt. Vorig jaar werd die koers gewonnen door zijn renner bij Hagens Berman Axeon, Darren Rafferty. Diens jongere broertje Adam is dit jaar een van de grotere talenten om naar uit te kijken bij de Amerikaanse ploeg. Moerenhout zal deze week in de Italiaanse Alpen dus vooral met zijn hoofd uit een ploegleiderswagen hangen, maar hij kijkt ook met een schuin oog naar zijn kopman in de Tour. “Al zie ik denk ik ook niet meer dan de gemiddelde tv-kijker, hoor.”

Wel stelt de bondscoach vast dat we het beste van MVDP nog moeten zien. “Ik zie hem wel verbeteren, dus dat is heel erg positief. Hij gaf zelf aan dat hij in de eerste week gehoopt had iets verder te staan. Natuurlijk voel ik zijn benen en zijn lijf niet, maar van een afstandje ziet het er enigszins vergelijkbaar uit met vorig jaar. Met de wetenschap dat er vorig jaar een blauwdruk is gemaakt richting een heel goed WK. We hopen dat dit nu ook weer zo is. De voorwaarden die hij daarvoor nu schept, zijn positief. Dat is ook het enige waar hij invloed op heeft op dit moment.”

Koos Moerenhout voor het WK in Glasgow – foto: Cor Vos

Meespringen in bergetappes
Dat Van der Poel meespringt in bergetappes tovert ook een glimlach op het gezicht van Moerenhout. “Die ritten zijn behoorlijk lastig. Maar hij springt en rijdt wel mee. Mathieu zelf weet ook wel dat het behoorlijk moeilijke etappes voor hem zijn om te winnen. Maar hij zit daar wel en doet het ook op een goede manier. Dat laat zien dat hij zeker groeit en de juiste momenten aangrijpt om nog stapjes te zetten. Ook in zijn werk voor Jasper Philipsen zag je dat hij in het begin wat zoekende was. Maar daarna toont hij dat hij zo’n sprint weer geweldig kan aantrekken.”

Moerenhout laat zijn olympische kopman tijdens de Tour wel zo veel mogelijk met rust. Volgens de bondscoach weet Van der Poel dondersgoed waar hij mee bezig is en ook wat er straks in Parijs voor hem te doen is. “Ik baseer me echt puur op wat ik zie. Natuurlijk informeer ik wel eens in zijn omgeving. De geluiden die ik ontvang zijn goed. Veel contact met Mathieu zelf is ook niet nodig. Dat is een kwestie van vertrouwen en ook de ervaring van de laatste jaren. Hij heeft de Olympische Spelen niet voor niets aangemerkt, zoals hij dat eerder ook met WK’s heeft gedaan.”

“Ik zie ook dat zijn lichaamstaal positief is”, merkt Moerenhout op. “Hij is in tegenstelling tot vorig jaar ook niet ziek geworden. En die achterstand die hij wellicht ervaarde in de eerste week, is hij rap aan het inhalen. Hij zei ook al dat er verschillende records op TrainingPeaks sneuvelden. Dat zegt wel dat hij goed bezig is en gezond en fit is. Hij maakt duidelijk stappen. Bovendien is de spanningsboog in een grote ronde ook heel anders dan een eendagskoers. Dat laatste is zijn gebied, daar excelleert Mathieu in. Hij kan echt met vertrouwen die Spelen tegemoet gaan.”

Mathieu van der Poel in de afdaling van de Tourmalet – foto: Cor Vos

Niet gek laten maken
De bondscoach hoopt vooral dat iedereen fit en ongeschonden uit de voorbereiding komt. Een laatste boodschap voor de laatste Tourweek heeft Moerenhout zijn kopman niet gegeven. “Ik hoop gewoon dat hij nog meer vertrouwen tankt. Het valt niet mee om in deze Tour veel dagen uit te kiezen, zelfs niet voor een kampioen zoals Mathieu. Echt kansen voor renners zoals hij, zijn er niet geweest. Het was lekker voor hem geweest als het toch nog een keertje was gelukt om te winnen. Maar er is zeker geen man overboord. Dat weet hij zelf ook. Mathieu laat zich niet gek maken.”

Met mannen als Wout van Aert, Remco Evenepoel, Tadej Pogačar, Mads Pedersen, Biniam Girmay en Tom Pidcock is de concurrentie voor de olympische wegwedstrijd moordend. “Van de meesten hebben we vuurwerk in de Tour gezien. Ook zij zijn op de goede weg en dat vuurwerk verwacht ik ook in Parijs. Dat belooft een mooie koers te worden. Ik heb in ieder geval groot vertrouwen in de kansen van Mathieu. Er zijn 1001 factoren die invloed kunnen hebben op zo’n wedstrijd. Maar het proces ziet er goed uit. In koers zullen we uiteindelijk zien wat dat waard is.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.