Moet de Tour de France wijken voor Olympische Spelen 2028? Wat vind jij?
foto: Raymond Kerckhoffs
dinsdag 17 september 2024 om 13:00

Moet de Tour de France wijken voor Olympische Spelen 2028? Wat vind jij?

Discussie De wielerkalender kan in 2028 stevig in de knoop komen te zitten. Het Internationaal Olympisch Comité maakte maandag de data bekend voor de Olympische Spelen in Los Angeles. Die vinden plaats van vrijdag 14 juli tot en met zondag 30 juli 2028. In een normaal seizoen vindt de Tour de France plaats in de eerste drie weken van juli en dus is er een conflict. Hoe zou jij dat oplossen?

De wielerkalender is zeer traditioneel en slechts zelden wijken grote wedstrijden af van hun normale data. Zo is Omloop Het Nieuwsblad altijd in het laatste weekend van februari, Milaan-San Remo op de derde zaterdag in maart, de Ronde van Vlaanderen in het eerste weekend van april (gevolgd door de andere grote afspraken in die maand), begint de Giro d’Italia in het eerste weekend van mei, zijn de nationale kampioenschappen in het laatste weekend van juni, de Tour dus in de eerste drie weken van juli, de Vuelta a España de laatste week augustus en eerste twee weken van september en het WK op de weg in het laatste weekend van die maand.

De UCI lijkt nu voor de zware taak om in 2028 een balans te vinden in de kalender. De Tour is verreweg de grootste wedstrijd van het jaar met dito media-aandacht. Maar ook dat laatste zal bij mediabedrijven botsen, omdat de Spelen meer kijkcijfers zullen genereren en dus meer zendtijd opeisen. Bovendien zijn de Spelen op een ander continent, waarbij renners die de Tour willen rijden ook krijgen af te rekenen met een jetlag. Wanneer de tijdrit en wegwedstrijd kort op de slotrit van de Ronde van Frankrijk volgen, is een combinatie heel erg lastig te maken. Veel zal ook afhangen van het olympisch parcours, dat op dit moment nog niet bekend is.

De vraag is nu of beide evenementen tegelijkertijd kunnen plaatsvinden, of dat de Tour moet wijken voor de Spelen. Tour-directeur Christian Prudhomme was alvast niet blij met de gekozen data van de Olympische Spelen 2028. “Welke datum de Tour in 2028 gaat krijgen? Dat is niet aan ons. De UCI bepaalt dat. We gaan het wel zien. Of de Tour dan voor of na de Olympische Spelen valt? Ik heb geen idee”, liet hij weten in gesprek met WielerFlits.

Aan onze community voor deze week daarom de vraag: hoe zou jij het wielerseizoen 2028 op hoofdlijnen indelen? Wanneer vindt de Tour plaats en welke gevolgen heeft dat voor andere wedstrijden?

Geef jouw mening in de reacties!

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.