Mollema: “Dit is de grootste zege van mijn carrière”
Bauke Mollema straalde van oor tot oor na zijn Touretappeoverwinning in Le Puy-en-Velay. Onze landgenoot is vanzelfsprekend blij. “Dit is echt geweldig”, zegt hij direct na de finish.
“Ik ben zo blij om een etappe te winnen in de Tour de France. Ik heb hier zo hard voor gewerkt de laatste paar jaar”, geeft Mollema aan. Aanvankelijk zat de Groninger niet in de kopgroep. “Dit was een groot doel voor mij. Ik had een kans, maar veel ploegen wilden meezitten in de ontsnapping vandaag. Ik ging op de eerste klim vol gas om het gat naar de eerste groep te overbruggen. Uiteindelijk lukte het met 25 renners”, beschrijft Mollema.
“Dat was het eerste doel van de dag. Daarna ging ik er gewoon voor in de laatste 30 kilometer. Het was een lange tijd alleen, en de achtervolgers waren heel close aan het einde, maar ik redde het! Dit is de grootste zege van mijn carrière tot nu toe. De Tour de France was altijd al mijn droom. Ik ben ongelooflijk blij”, aldus de 30-jarige coureur, die in 2013 al een etappe won in de Vuelta en ook de Clásica San Sebastián op zijn palmares heeft staan.
Wie kijkt er nou naar de Classica San Sebastian. Geen hond, behalve de wielergekken zoals wij.
Ook voor het grote publiek is een Tour etappe winnen memorabeler.
Niet dat dat bij Mollema het geval was maar ik snap wel dat je jeugddroom toch hoger inschat.
Ik hoop dat het etiket van de volger ook voor eens en altijd de prullenbak in kan. Bauke is wel degelijk iemand die wil aanvallen maar dat lukt hem niet goed als hij rijdt met de besten voor een klassement. In de tdf van vorig jaar voelde hij zich goed en ging wel in de aanval. Dit is denk ik ook wat hij zelf leuker vind. Wie weet wat er nog meer bij kan komen.... Er zit echt wel een winnaar in hem.
Winnen doet winnen, ook Alberto kwam juichend over de streep, de Sunweb strategie werkt aanstekelijk. Fietsen wordt weer leuk.
Dit is echt grote klasse. In je eentje, wind tegen - wat ik begrepen heb - met zo'n sterke groep achter je die kop over kop kunnen rijden en de hele dag koers met twee zware cols en enkele zeer vuile, ik zou haast zeggen Franse klimmetjes. Dan ben je een koning.
Wat een vergelijking...
Het zou toch ook te dom voor woorden zijn he > 'Ik ben ontzettend blij maar moet wel zeggen dat San Sebastian mooier was, daar was een beter startveld met all wereldtoppers' Klinkt voor geen meter.
Net zoals sommigen denken dat Gesink's mooiste overwinning daar in Quebec Montreal was ipv die geweldige vueltarit, give me a break.
Touretappes kun je zo tien winnen als je een goed sprinter bent. Maakt dat je een heel groot renner? Mijn insziens niet.
Kijk naar een Kittel - het beste voorbeeld. Wint 14 touretappes, maar geen echte klassiekers. Een goed sprinter, maar verder als renner magertjes. Ook al won ie meer Touretappes dan alle Nederlanders, voor mij doet ie onder voor een Jan Raas of zelfs Bauke Mollema!
Ik bedoel, of je een Touretappe wint of niet zegt niet veel over hoe goed je als renner was/bent.
Al geef ik grif toe dat qua aandacht, financien, en gevoel een Touretappe meer waard is of kan zijn (gevoel) dan het winnen van een klassieker.
Je hebt gelijk, je carriere is geslaagd. Maar ik vind dat jammer, zelfs een (relatieve) loser kan 1 of meerdere etappes winnen.
Ach, het heeft ook wel zijn charmes natuurlijk - een loser die de top kan bereiken. :-)
Laat me niet lachen.
Dus jij vindt Ciolek wel een groot renner? Of Zaugg?
Als je 10 touretappes wint ben je absoluut een groot renner.
En dan heb ik het nog niet eens over de manier waarop iemand een rit wint: logisch dat hij deze het hoogst aanslaat.
Denk wel dat het van persoon tot persoon of per type renner verschilt. Sprinters spreekt MSR wellicht meer aan dan een Tour-etappe, terwijl de Cancellara's, Sagan's en Van Avermaet's naar ik aanneem De Ronde van Vlaanderen liever winnen dan een touretappe.
Maar dat dit een grote overwinning is, staat buiten kijf. Bij het zien van de 28 namen,had ik ook echt niet het idee dat hij dit zou kunnen flikken.
Je kan klassiekers winnen, maar als je geen etappe wint in een grote ronde ben je in principe voor de sporadisch volgers (En die zijn er meer dan echte fanatieke wielerfanaten) praktisch een nobody.
Je kunt ook overdrijven. De overwinning van Poels in een monument als LBL schat ik nog wel wat hoger in dan een touretappe.