‘Movistar en Astana begeren Maxim Van Gils, maar Lotto Dstny wil niet meewerken aan tussentijds vertrek’
foto: Cor Vos
dinsdag 24 september 2024 om 09:30

‘Movistar en Astana begeren Maxim Van Gils, maar Lotto Dstny wil niet meewerken aan tussentijds vertrek’

Maxim Van Gils staat nog tot eind 2026 onder contract bij Lotto Dstny, maar volgens Het Laatste Nieuws is het niet zeker dat hij volgend jaar nog voor de Belgische ploeg rijdt. Movistar en Astana Qazaqstan zouden de heuvelspecialist over willen nemen. Maar Lotto Dstny wil Van Gils niet laten gaan, meldt de Vlaamse krant. Ook wil het team niet meewerken aan een overstap van Jarno Widar, voor wie interesse is van Red Bull-BORA-hansgrohe.

Van Gils verlengde zijn contract bij Lotto Dstny het voorbije voorjaar nog. Volgens HLN was dit net na de tot individuele tijdrit ingekorte Ruta del Sol, die Van Gils op zijn naam schreef. Daarna reeg de 24-jarige renner de ereplaatsen echter nog aaneen in de klassiekers: derde in Strade Bianche, zevende in Milaan-San Remo, derde in de Waalse Pijl en vierde in Luik-Bastenaken-Luik. Ook waren er begin mei nog zeges in Eschborn-Frankfurt en de Grosser Preis des Kantons Aargau.

De marktwaarde van Van Gils is daardoor flink gestegen. De renner vindt aldus dat hij een beter salaris verdient, maar Lotto Dstny zou daar – mede door het wegvallen van cosponsor Dstny na dit seizoen – niet de middelen voor hebben. De manager van Van Gils is om die reden gaan praten met andere ploegen, waaronder Movistar en Astana Qazaqstan. Zij zouden beide nog budget hebben om hem los te weken. De interesse van Astana Qazaqstan zou het meest concreet zijn.

Lotto Dstny is volgens HLN echter niet bereid om mee te werken aan de contractverbreking Van Gils. Om een overstap te bewerkstelligen, is een akkoord van alle drie partijen nodig: de renner, diens huidige team en de nieuwe ploeg. Al kan Van Gils op basis van het Belgische recht wel een beroep doen op de fameuze wet van 1978. Daarmee kan een betaalde sportbeoefenaar zijn contract beëindigen als hij zijn ex-werkgever een vergoeding betaalt die gelijkstaat aan het salaris van de resterende duur van zijn contract, met een maximum van 36 maanden.

Jarno Widar
Van Gils is niet de enige renner waaraan getrokken wordt. Het lijkt er al langer op dat de verstandhouding tussen toptalent Jarno Widar en Lotto Dstny is vertroebeld. De 18-jarige klimmer rijdt momenteel nog voor de opleidingsploeg van Lotto Dstny, maar zou 2026 overstappen naar de hoofdmacht, waar hij tot tenminste eind 2027 zou blijven. Intussen is de jongeling echter gezien bij het Athlete Performance Centre (APC) van Red Bull nabij Salzburg, vertrouwden meerdere bronnen toe aan WielerFlits.

Het APC-gebouw deelt Red Bull al jaren met de Duitse ploeg BORA-hansgrohe, dat sinds dit jaar door het energiedrankbedrijf is overgenomen en dus Red Bull-BORA-hansgrohe heet. De wielerploeg doet in het gebouw de inspanningstesten voor nieuwe renners en insiders lieten eerder aan WielerFlits weten dat Widar daar gezien is.

Het bevestigt dat de Duitse ploeg interesse heeft in de jonge Belg, die aan testen onderworpen is met het oog op de nieuwe beloftenploeg van de Duitsers. Voor dat team kon Red Bull-BORA-hansgrohe pas later dit jaar de markt op en ze zochten nog een grote naam.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.