MTB-legende Nino Schurter had zich laatste Spelen anders voorgesteld: “Vond de juiste flow niet”
Foto: Cor Vos
maandag 29 juli 2024 om 18:29

MTB-legende Nino Schurter had zich laatste Spelen anders voorgesteld: “Vond de juiste flow niet”

De teleurstellende negende plaats van Nino Schurter in het mountainbiken op de Olympische Spelen in Parijs voelde ook een beetje aan als het einde van een tijdperk. Voor de Zwitser – 38 jaar intussen – waren het naar eigen zeggen zijn laatste Olympische Spelen. Dat hij juist nu niet goed meer voor de dag kwam, maakte hem na afloop behoorlijk emotioneel.

“Ik had, althans op voorhand, het gevoel dat vandaag alles mogelijk was. Maar ik had me natuurlijk een andere uitkomst van mijn laatste Olympische Spelen voorgesteld”, klonk het achteraf bij Schurter, die in tranen over zijn wedstrijd vertelde bij de Zwitserse site 20min.ch. “Helaas heb ik nooit de juiste flow gevonden.”

Voor Schurter – de gouden medaillewinnaar van Rio de Janeiro in 2016 – waren het zijn vijfde Olympische Spelen. “Maar het was pas de eerste keer dat mijn dochter Lisa Sophie mee naar de Olympische Spelen ging. Ik had haar graag iets helemaal anders laten zien. Het is pijnlijk, maar desondanks ben ik ontzettend dankbaar voor wat ik door de jaren heen heb mogen meemaken op de Spelen.”

Voor de 38-jarige Schurter beginnen de jaren te tellen, maar zijn palmares blijft indrukwekkend. Op zijn vorige vier olympische passages pakte hij brons (in Peking), zilver (in Londen) en dus goud in Rio. Daarnaast is hij de absolute recordhouder qua aantal wereldtitels, dat stelde hij in 2022 trouwens nog op scherp met een tiende en voorlopig laatste regenboogtrui. Dit seizoen won hij nog de Wereldbeker in Val di Sole.

Flückiger
In eigen land heeft Mathias Flückiger het stokje overgenomen. Ook hij is al 35, maar hij zag dit niet als zijn laatste kans. “Ik ben voor 98 procent tevreden”, klonk het bij de zilveren medaillewinnaar van Tokio. “Ik reed te voorzichtig, ik wilde veiligheid inbouwen. Misschien zaten de valpartijen in de vrouwenrace nog te veel in mijn achterhoofd. Hopelijk krijg ik nog een kans. Ik kan me goed voorstellen dat ik er in 2028 nog bij ben.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.