Mühlberger verrast favorieten in Limburgse etappe BinckBank Tour
Gregor Mühlberger heeft de voorlaatste rit van de BinckBank Tour op zijn naam geschreven. De 24-jarige Oostenrijker van BORA-hansgrohe ontsnapte in de finale van de rit naar Sittard uit de kopgroep en bleef dankzij deze late aanval de favorieten voor. Tim Wellens eindigde op enkele seconden als tweede. Dylan van Baarle was op een vierde plek de beste Nederlander.
Vier renners kozen al vroeg na het vetrek in het Belgische Riemst de aanval. De Nederlander Nick van der Lijke (Roompot-Nederlandse Loterij) trok samen met de Belg Frederik Backaert (Wanty – Groupe Gobert), de Oostenrijker Matthias Brändle (Trek-Segafredo) en de Fransman Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale) ten aanval. De vier reden een maximale voorsprong van zes minuten bij elkaar. De vluchters zouden echter al ver voor het einde worden ingerekend. Op vijftig kilometer van het einde volgde er al een hergroepering.
Wellens neemt het initiatief
Het peloton begon compact aan de laatste lokale ronde rond Sittard. Timo Roosen (LottoNL-Jumbo) en Maciej Bodnar (BORA-hansgrohe) trokken op veertig kilometer van het einde ten aanval. De twee pakten een halve minuut voorsprong. Op de Schatsberg ging Wellens in de aanval. Hij kreeg landgenoten Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) en Yves Lampaert (Quick-Step Floors) met zich mee. De voorsprong van de twee vooraan nam zienderogen af. Wellens snoepte ondertussen tijdens de Gouden Kilometer twee bonusseconden mee.
Op dertien kilometer van het einde kwamen de achtervolgers bij de leiders. Ook Greg Van Avermaet (BMC) en Michael Matthews (Sunweb) kwamen aansluiten, waardoor er een kopgroep van zeven man ontstond. Toen er een hergroepering dreigde, ging Wellens er solo vandoor. Klassementsleider Mohoric had ondertussen de situatie onder controle en leidde even later zelfs de achtervolging op Wellens.
Verrassende winnaar
Op vier kilometer van het einde wist Zdeněk Štybar (Quick-Step Floors) aan te sluiten bij Wellens. Ook het duo Mühlberger en Dylan van Baarle (Sky) sloot aan. Toen vlak voor het einde alles samen leek te komen, ging Mühlberger er vandoor. Hij bleef in de laatste hectometers zijn achtervolgers voor en veroverde daardoor de grootste overwinning uit zijn loopbaan.
Met nog één rit te gaan blijft Matej Mohoric aan de leiding van het algemeen klassement.. Zijn voorsprong op Michael Matthews bedraagt dertig seconden.
Wakker worden aub!
Of Boom is bij Groenewegen gebleven,om er voor te zorgen,dat die niet buiten tijd binnenkwam.
In de Ronde van Polen,kon Boom niet veel betekenen voor Van Poppel,ik vrees in de Vuelta ook niet.
Wat een kleuterverhaal, met name: " “Mocht er vandaag een Belg aan de leiding staan, was de eindzege misschien al weg, maar met Mohoric heb je een ander verhaal”, zegt Tim Wellens (Lotto-Soudal)"
wat?
Hij daalt gewoon beter dan de meeste anderen. Net als bijvoorbeeld een Sagan, is die opeens ook niet geliefd? Ik zie ze graag dit soort stijlvolle coureurs, en hoop dat hij die Belgen op eigen bodem kan verslaan. Maar ik vrees ervoor.
Overigens gewoon een prima reactie van een Lampaert, vind ik altijd een sportieve gast. Stuyven komt wel vaker over als een zeurkous.
Zie je Stuyven en Wellens deze morgen al naar Quickstep en Van Avermaet stappen: 'jongens, als wij gaan, kom ons niet halen, we gaan samen Mohoric flikken !' bahaha gisteren was vooral een rit van kijken en mekaar terughalen. Vond het dus niet zo leuk. Groep was te groot.
Zie dit Mohoric wel binnenhalen. Zijn ploeg is niet veel, maar zowel Quick-Step, Van Avermaet als Stuyven om er maar enkele te noemen willen en kunnen absoluut winnen morgen. Die gaan het wel samenhouden en de koers controleren in dienst van de kopmannen en desnoods het gat naar de kop dichten. Ook zo'n Naesen krijgt voor het eerst in maanden weer een koers die hem ligt, zoveel ploegen met belangen om gevaarlijke mannen vooral niet te laten rijden.