Multinational 3M kiest bewust voor talentenploeg
maandag 28 januari 2013 om 08:37

Multinational 3M kiest bewust voor talentenploeg

Team 3M

foto: Marcel Koch

Team 3M is dit jaar een opvallende nieuwkomer in het wielerpeloton. In een tijd waarin het wielrennen kampt met een imagoprobleem en geldschieters eerder weglopen dan instappen, kiest de veelzijdige multinational bewust voor de wielersport. Afgelopen zaterdag presenteerde het team in Kortrijk zijn plannen. De talentenploeg streeft ernaar om elk jaar twee renners bij de profs af te leveren.

De formatie rijdt in 2013 onder een Belgische licentie en begint het seizoen met zeventien renners, waaronder de Nederlandse renners Joop de Gans (28), Michael Vingerling (22), Mike Terpstra (25, broer van Niki) en Wouter Wippert (22). Het team staat onder leiding van de Belg Bernard Moerman, die zich met zijn Cycling Center al ruim twintig jaar bezig houdt met de begeleiding van talenten. “We kiezen bewust voor een ploeg met jonge, veelbelovende renners die aan het begin van hun carrière staan,” legt Ronald Faas van 3M uit. “We zijn van mening dat je een succesvolle ploeg vanaf de basis op moet bouwen,” verklaart hij de filosofie. “Daarnaast willen we wachten tot het wielrennen daadwerkelijk opgeschoond is. Pas dan kunnen we verder kijken.”

In het eerste jaar streeft de ploeg ernaar om minimaal honderd wedstrijden te rijden, voornamelijk op .2 niveau in Nederland en België. Toch wordt er niet alleen in de lage landen gekoerst. “We willen jonge renners een internationaal programma bieden,” legt Moerman uit. Team 3M mikt in 2013 op minstens tien podiumplaatsen. Al in februari kunnen de renners zich meten met de top, omdat het een wildcard ontving voor de Belgische semi-klassieker Kuurne-Brussel-Kuurne.

De ploeg streeft ernaar jaarlijks twee talenten bij de profs af te leveren. “Al houden we ze natuurlijk liever zelf,” grapt Moerman. Hij ziet Mike Terpstra – die na twee jaar Spanje voor een vervolg van zijn carrière dichter bij huis koos koos – en de Belg Kess Heytens daarvoor als voornaamste kanshebbers. Ook Wouter Wippert – die eerder stage liep bij Lotto – is daarvoor een gegadigde. De Belg Timothy Stevens was in 2010 al eens stagiair bij Vacansoleil-DCM. Sportief succes is niet de enige doelstelling van de ploeg. “We willen de renners een compleet pakket meegeven. Iets waar ze later nog iets aan hebben, ook wanneer ze het niet redden,” geeft Moerman aan.

De komende jaren blijft Team 3M actief op continentaal niveau. In 2014 wordt er besloten of er de stap naar ProContinentaal gemaakt wordt. Het doel is om binnen een periode van vijf jaar tot de WorldTour te behoren. “Vooralsnog is dit een project van 3M Benelux. Wanneer we naar een hoger niveau door willen groeien, moeten we ook de andere vestigingen in Europa mee zien te krijgen,” legt Faas uit. De sponsor – werkgever van 84.000 mensen wereldwijd met een omzet van 30 miljard dollar – ziet de ploeg als een showroom op wielen. Over het budget wordt niets losgelaten. “We hebben afgesproken daar geen uitspraken over te doen,” geeft hij aan. “Ook omdat we niet alleen geld geven, maar meerdere werknemers bij 3M zijn actief bezig met het ondersteunen van deze ploeg.”

Selectie Team 3M 2013:
Marius Bernatonis, Joop De Gans, Tom Goovaerts, Kess Heytens, Jimmy Janssens, Sibrecht Pieters, Alister Ratcliff, Lewis Rigaux, Jens Schuermans, Joren Segers, Timothy Stevens, Mike Terpstra, Timothy Vangheel, Thomas Vanhaecke, Frederik Verkinderen, Michael Vingerling, Wouter Wippert

Website: http://www.team3m.com

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.