Na het wegvallen van Groningen-Münster ontstond de Münsterland Giro pas
foto: Cor Vos
zaterdag 28 september 2024 om 06:00

Na het wegvallen van Groningen-Münster ontstond de Münsterland Giro pas

De geschiedenis van de huidige Münsterland Giro gaat terug tot 2006. Het was de opvolger van de eendaagse wielerwedstrijd Groningen-Münster. Gekozen werd voor de datum 3 oktober, een belangrijke dag in Duitsland. Op deze derde dag in oktober viert Duitsland de hereniging in 1990. We nemen een blik in de historie van de Sparkassen Münsterland Giro.

Vanaf het begin kreeg de Münsterland Giro het stempel UCI 1.1-wedstrijd opgeplakt.  Dat was ook al het geval tussen 2000 en 2005, toen Groningen-Münster dus op de kalender stond. Met Aart Vierhouten en Tom Cordes waren er twee Nederlandse winnaars en nog drie Duitse winnaars: Olaf Pollack en twee keer Robert Förster wonnen de Nederlands-Duitse koers.

Dat Groningen-Münster geen lang leven beschoren was, bleek al uit de financiële problemen waarin de organisatie in 2003 al belandde. De gemeente wilde niet meer meewerken omdat de koers toen al ‘weinig allure’ en ‘geen toekomst’ had, zei toenmalig sportgedeputeerde Henk Bleker van de gemeente Groningen. Twee jaar later was het echt klaar.

Hoewel de Nederlandse connectie sinds de introductie van de Münsterland Giro in 2006 dus werd doorgesneden, bleef de Duitse wedstrijd wel lonken naar het land van de westerburen. In 2020 was Enschede aangewezen als startplaats, maar toen gooide de coronacrisis roet in het eten. Een jaar later organiseerde de Twentse stad alsnog de start.

Jos van Emden als winnaar in 2013 – foto: Cor Vos

De koers kreeg in 2006 een gewenste eerste winnaar met thuisrijder Paul Martens. In 2007 wist een jonge Jos van Emden in Münster de overwinning te pakken. Hij was daarmee de eerste Nederlander op de erelijst. Het zou niet bij deze ene zege blijven voor Van Emden, want in 2013 reed hij in de laatste ronde weg uit een kopgroep van vijf en kon hij niet meer worden bijgehaald. De Münsterland Giro heeft inmiddels vier keer een Nederlandse winnaar op het palmares staan, want in 2010 won ook Joost van Leijen de koers en in 2022 was een heel jonge Olav Kooij zegezeker.

Van Emden is nog altijd mede-recordhouder met zijn twee overwinningen. Hij staat op gelijke hoogte met Duitse sprinttoppers André Greipel (2008 en 2014) en Marcel Kittel (2011 en 2012). Sinds 2014 was het bijna altijd aan de rappe mannen in Nordrhein-Westfalen: na Greipel mochten Tom Boonen, John DegenkolbSam BennettMax Walscheid, Álvaro José Hodeg, Mark Cavendish en Kooij juichen in de koers van sportief directeur Fabian Wegmann, ook een oud-wielrenner.

In een kletsnatte en loodzware editie op 3 oktober 2023 kwam er een einde aan de reeks sprintzeges. Het was Per Strand Hagenes die namens Jumbo-Visma wist te winnen door te ontsnappen uit een sterke kopgroep van tien man die al vroeg was ontstaan en 60 kilometer uit handen wist te blijven van een peloton vol sprinters. Door een overtal van de ploeg in de kopgroep wist Hagenes uit handen te blijven van Kaden Groves en Mads Pedersen.

Eind 2021 zwaaide André Greipel af in het Münsterland – foto: Cor Vos

De Münsterland Giro is met zijn late plek op de wielerkalender ook meer dan regelmatig de wedstrijd waar renners hun laatste wielerkoers rijden. André Greipel, met twee zeges recordhouder in Münster, deed dat ook in 2021 om zo in het bijzijn van vrienden en familie dicht bij zich te hebben om zijn pensioen in te luiden.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.