Na late aanval Pogacar wint Matthews zijn derde GP de Quèbec, Benoot vierde
foto: Cor Vos
JulianDubbeld
vrijdag 13 september 2024 om 21:48

Na late aanval Pogacar wint Matthews zijn derde GP de Quèbec, Benoot vierde

Michael Matthews heeft vrijdag de Grand Prix de Québec op zijn naam geschreven voor onder meer Tiesj Benoot, Biniam Girmay en Bauke Mollema. De coureur van Jayco AlUla was na een koers van iets meer dan 200 kilometer de sterkste in een sprint van een grote groep. Frank van den Broek kleurde de koers door vanaf de eerste minuut mee te zitten in de vlucht van de dag.

De GP de Québec hield dit jaar andermaal vast aan haar beproefde recept. In de straten van de Canadese stad had de organisatie opnieuw een omloop van 12,6 kilometer uitgetekend die in totaal zestien keer afgewerkt moest worden. De belangrijkste hindernissen onderweg waren de Côte de la Montagne (300 meter aan 7,7%), de Côte de la Potasse (420 meter aan 9%) en de Montée de la Fabrique (190 meter aan 7%), met elke ronde een pittige slotkilometer op de Grande Allée. Machtsprinters lieten in het verleden al meermaals zien hier aan hun trekken te komen.

Vrijdag waren de ogen echter niet gericht op machtsprinters zoals Arnaud De Lie, Michael Matthews of Biniam Girmay. Het peloton in Québec keek naar Tadej Pogacar, die op Milaan-San Remo na al zijn wedstrijden dit jaar tot dusver winnend heeft afgesloten. Meerdere ploegen stemden dan ook hun koers op de Sloveen af.

foto: Cor Vos

Van den Broek in de kopgroep
Direct na het startschot van de GP de Québec reed een kopgroep met de Nederlander Frank van den Broek weg uit het peloton. Van den Broek kreeg met een Artem Shmidt, Félix Hamel, Jonas Walton, Antonio Polga en Filippo Ridolfo een aantal nobele onbekenden met zich mee: alleen de 20-jarige Schmidt rijdt (sinds kort) met Van den Broek in de WorldTour.

De zes koplopers reden in de eerste koersuren een voorsprong van bijna zes minuten bij elkaar, maar daarna werd het niveauverschil in de kopgroep tussen de twee WorldTour-renners en Hamel, Walton, Polga en Ridolfo pijnlijk duidelijk. Na twee uur koers haakten eerst de Italianen Polga en Ridolfo af, daarna moesten ook de Canadezen Walton en Hamel de rol lossen. Shmidt en Van den Broek begonnen zodoende met meer dan vier minuten voorsprong aan de voorfinale.

Die voorfinale begon op 65 kilometer met een aanval van Ben Healy. De aanval van de Ier was geen lang leven beschoren, maar zaaide wel onrust in het peloton. Meerdere semi-favorieten gingen als reactie op Healy in de tegenaanval en de rust in het peloton keerde pas op 55 kilometer van de aankomst weer terug. De voorsprong van Shmidt en Van den Broek bleef in die tijd verrassend genoeg intact. Maakten de Amerikaan en de Nederlander kans op de zege?

foto: Cor Vos

UAE Team Emirates moet hard werken om kopgroep terug te halen
In het peloton gaven ondertussen steeds meer renners er de brui aan, mede door het hoge tempo van UAE Team Emirates. Axel Laurance kon niet mee en stapte af, hetzelfde gold voor de nummer twee van vorig jaar: Corbin Strong. De ploeg van Pogacar moest in het laatste koersuur wel een strak tempo hanteren, want anders zouden Van den Broek en Shmidt niet meer worden teruggehaald. Met nog 35 kilometer te gaan was hun voorsprong namelijk nog altijd drie minuten.

Uiteindelijk zou het niet genoeg zijn, maar UAE Team Emirates moest er hard voor werken met Rafal Majka en Tim Wellens. Bij de op twee na laatste finishpassage was de voorsprong van de twee vooraan ineens nog maar een minuut, waarna Gil Gelders en Alex Baudin er met een tegenaanval voor zorgden dat de voorsprong van Van den Broek en Shmidt nog maar eens kleiner werd. Bij het ingaan van de laatste ronde schoven alle groepen weer in elkaar en zat de vlucht van de dappere Nederlander en Amerikaan erop.

In de slotronde was het Matteo Jorgenson die een serieuze gooi deed naar de zege. De Amerikaan van Visma | Lease a Bike viel met nog tien kilometer te gaan aan en reed een voorsprong van twintig seconden bij elkaar, maar ook dat zou niet voldoende blijken. Jorgenson werd met nog drie kilometer te gaan ingerekend, waarna Julian Alaphilippe het nog maar eens probeerde. De voormalige wereldkampioen liet UAE echter niet rijden.

foto: James Startt / GPCQM

Machtsvertoon Lotto Dstny en Pogacar, maar Matthews wint
Pogacar plaatste uiteindelijk zijn aanval op 2,2 kilometer van de finish. De Sloveen maakte indruk, maar geraakte opvallend genoeg niet af van drie Lotto Dstny-renners: De Lie, Maxim Van Gils en Jenno Berckmoes. De Lotto Dstny-renners begonnen vervolgens aan een royale lead-out voor De Lie en Pogacar.

Het zou uiteindelijk niet genoeg zijn om uit handen te blijven van het op hol geslagen peloton. Zoals wel vaker de afgelopen jaren eindigde de wedstrijd in een sprint. Tiesj Benoot ging als een van de eersten aan en leek op weg naar de zege, maar werd voorbijgestoken door Matthews. Biniam Girmay kwam te laat en eindigde op plek twee. Mollema eindigde op een knappe zesde plek.

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.