Na ophef en schorsing neemt Eli Iserbyt revanche met zege in Exact Cross Heerderstrand
foto: Cor Vos (archief)
zaterdag 26 oktober 2024 om 15:57

Na ophef en schorsing neemt Eli Iserbyt revanche met zege in Exact Cross Heerderstrand

Eli Iserbyt heeft zijn eerste veldrit na zijn schorsing winnend afgesloten. De Belgische kampioen van Pauwels Sauzen-Bingoal moest twee crossen missen als gevolg van een trappende actie richting de fiets van Ryan Kamp aan het begin van het seizoen, maar keerde in de Exact Cross Heerderstrand terug. Vol met revanchegevoelens reed hij solo naar de zege, voor Pim Ronhaar (tweede) en Laurens Sweeck (derde).

Voor het eerst in de historie was de Cyclocross Heerderstrand onderdeel van de Exact Cross-reeks. Net als bij de vrouwen waren niet alle toppers naar de Veluwe afgezakt. Wel was Eli Iserbyt erbij na wat onduidelijkheid over zijn schorsing, evenals zandspecialist Laurens Sweeck, Niels Vandeputte, Mees Hendrikx en Pim Ronhaar.

Spaans kampioen Felipe Orts was er ook bij en dat liet hij weten ook. In de eerste 180 graden-bocht wilde bij binnendoor duiken, maar hij ging veel te hard, schoof onderuit en nam Guus van den Eijnden mee in zijn val. Belgisch kampioen Iserbyt nam vervolgens de kop over, gevolgd door Hendrikx, Corné van Kessel, Ronhaar, Tom Meeusen, Sweeck en Vandeputte.

Iserbyt schudt Hendrikx, Sweeck en Ronhaar van zich af
Iserbyt wist Hendrikx uit zijn wiel te rijden, maar kreeg in de derde ronde vervolgens Sweeck en Ronhaar in zijn zog. Het was eerst de Vlaming van Crelan-Corendon die kon aansluiten bij de Belgische kampioen, al gaf Ronhaar – die afgelopen week in Woerden pas aan zijn seizoen begon – zich zeker niet gewonnen. Op de vierde plaats leek Vandeputte ook nog uitzicht te hebben op het podium, maar hij merkte na de vijfde ronde (van de negen) dat het niet meer mogelijk was.

Ondertussen had Iserbyt het gat met Ronhaar en Sweeck weer uitgediept met nog drie rondes te gaan. De kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal was ontketend en liep uit naar 15 seconden voorsprong. Sweeck had echter enkele goede zandpassages, waardoor Iserbyt niet op zijn lauweren kon rusten. De actie van Sweeck bleek wat overijverig, want hij viel compleet stil en had geen antwoord meer op een demarrage van Pim Ronhaar in de voorlaatste ronde.

De kaarten waren op die manier al geschud bij het ingaan van de laatste omloop van het rondje in het Gelderse Heerde, dat voor een kwart uit zandstroken bestond. Iserbyt ging revanche boeken met een knappe solozege, voor een sterke Ronhaar en een moegestreden Sweeck. Vandeputte en een sterk teruggekomen Orts maakten de top-5 compleet op het Heerderstrand.

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.