Natuurliefhebbers boos over parcours WK Gravel in Leuven: “Het is waanzin”
Mathieu van der Poel op het WK Gravel in 2022 - foto: Cor Vos
donderdag 3 oktober 2024 om 16:29

Natuurliefhebbers boos over parcours WK Gravel in Leuven: “Het is waanzin”

Er is kritiek op het parcours van de WK Gravel aankomend weekend. De wedstrijden gaan namelijk door een natuur- en stiltegebied in Nationaal Park Brabantse Wouden, waar fietsen normaalgesproken verboden is. Er zijn echter meerdere maatregelen genomen, klinkt het vanuit het stadsbestuur van Leuven, organisator Golazo en Agentschap Natuur en Bos.

“Massa-events als deze leveren de stad veel zichtbaarheid op, maar het is schrijnend dat de stad een aanslag laat plegen op de rust en fauna van de Parkabdij”, schrijft Johan Van Cutsem, een beroepsfotograaf, in een opiniestuk in De Standaard. “Plooit Leuven voor de onmogelijke eisen van de organisatoren, in de hoop op mooie beelden uit de laag overvliegende helikopter die de laatste zeldzame vogel zal verjagen? Het is nog niet te laat: er loopt een parallelweg op enkele tientallen meters.”

Ook Jogchum Vrielink, professor aan de KU Leuven én een bekende vogelliefhebber, is niet blij met het uitgetekende parcours. Hij noemt het in gesprek met Het Nieuwsblad ‘waanzin’ dat de wedstrijden door een kwetsbaar natuurgebied gaan. “Het broedseizoen is dan wel voorbij, maar er is volop trek momenteel met de bijbehorende pleisteraars (vogels die even uitrusten tijdens hun trektocht, red.) die op krachten moeten komen.”

Compromis
Lalynn Wadera, schepen van Openbaar Groen in Leuven, erkent dat delen langs het parcours van een ‘hoge natuurwaarde’ zijn. Maar er is sprake van ‘een compromis met de organisatoren’, zegt ze. “Het is een stuk met heel mooi gravel, wat op een WK gravel natuurlijk belangrijk is. We hebben er uitgebreid over gesproken en hebben de afwegingen gemaakt. Qua periode is het goed, want het is geen broedseizoen. En er komen op die locaties geen volgwagens en geen toeschouwers: alleen de fietsers zelf mogen erdoor.”

De ‘meest kwetsbare zones’ zijn gemeden, zegt ook Goedele Van der Spiegel, administrateur-generaal van parkbeheerder Natuur en Bos. “Ook voor de toeschouwers is de boodschap duidelijk: je kan veel meer beleven in de fanzones dan wanneer je het bos gaat plattrappen. Tijdens het EK gravel van vorig jaar werd dat goed gerespecteerd.”

Diskwalificatie bij wegwerpen gelletjes
Wim De Maeyer, themabeheerder Sport en Natuur bij datzelfde Natuur en Bos, zegt in Bahamontes ‘op één lijn’ te zitten met organisator Golazo. Golazo wil van het WK ‘een toonbeeld van duurzaamheid maken’, aldus De Maeyer.

“En die opdracht neemt ze ernstig: een renner die een gelletje wegwerpt wordt gediskwalificeerd, en ook van bezoekers wordt verwacht dat ze hun afval weer mee naar huis nemen. Vorig jaar werd hier massaal gehoor aan gegeven: na afloop van het EK verzamelde de afvalploeg slechts drie vuilniszakken zwerfaval. Hopelijk doen we dit jaar nog beter.”

Zelf stelt Golazo ‘alles in het werk om de voetafdruk van renners, entourage en supporters zoveel mogelijk te beperken’, klinkt het in een persbericht van de organisator. “Het parcours is zo ontworpen dat de impact op de meest kwetsbare natuur minimaal is. De omvang van de volgkaravaan is strikt gelimiteerd, de supporterszones bevinden zich aan de rand of buiten de bossen. Enkele zones in de bossen zijn afgesloten voor supporters.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.