Nederlandse bondscoach over 'klasse' van Belgische ploeg: “Lastig om antwoorden op te verzinnen”
foto: Raymond Kerckhoffs
zaterdag 3 augustus 2024 om 19:53

Nederlandse bondscoach over 'klasse' van Belgische ploeg: “Lastig om antwoorden op te verzinnen”

Interview Het doel was goud met Mathieu van der Poel, maar de Nederlandse ploeg moest uiteindelijk genoegen nemen met een twaalfde plaats. “Je komt voor meer, maar je weet ook dat het zo kan lopen. Helaas liep het zo”, zei bondscoach Koos Moerenhout na afloop tegen WielerFlits.

“Tot aan de eerste keer Montmartre zag het er goed uit. En daarna ook nog, met de aanval van Mathieu. Maar daarna troept het weer samen en ontstaan er nieuwe situaties. Dan zie je ook de individuele klasse die ze bij de Belgische ploeg hebben. Met een heel sterke Wout van Aert, die Mathieu volgt. En een heel sterke Evenepoel, die zijn moment grijpt. Daar had iedereen wel rekening mee gehouden, maar niemand had een antwoord.”

Moerenhout was tevreden over het optreden van zijn renners. “Daan Hoole heeft in het eerste deel goed meegeholpen om de boel onder controle te houden. (…) Ik denk dat Dylan (van Baarle, red.) ook heel goed was. Maar misschien moet je de conclusie trekken: goed, maar niet goed genoeg tegenover de individuele klasse van Evenepoel. Ik denk dat je het daar vooral moet zoeken, in de klasse van Evenepoel.”

De juiste selectie?
De keuzeheer denkt niet dat hij iemand anders – bijvoorbeeld Olav Kooij – had moeten opstellen in plaats van Daan Hoole. Er werd gesuggereerd dat Nederland het werk dan aan België over had kunnen laten in de beginfase om later nog over een extra renner te beschikken die mee had kunnen springen.

“Het is 275 kilometer. Kooij heeft lange wedstrijden gereden, maar winnen is nog iets anders. Dat doet niks af aan zijn kwaliteiten, want die heeft al heel mooie dingen laten zien. Maar als je de suprematie ziet van Mathieu in het voorjaar, verdient hij het dan niet om een helper mee te krijgen?”

Het was in de finale Wout van Aert die Mathieu van der Poel tot twee keer toe kon volgen op de Montmartre. Vooral de tweede keer zorgde dit ervoor dat Van der Poel werd geneutraliseerd. “Hij zet Mathieu wel klem. Dat is de klasse die de Belgische ploeg heeft. Dat is helemaal geen verwijt naar de Nederlandse ploeg, want de jongens hebben het gewoon goed gedaan. Maar je moet ook eerlijk zijn, Van Aert is gewoon een uitzonderlijke renner, net als Evenepoel. Het is lastig om daar antwoorden op te verzinnen.”

“Vorig jaar (op het WK in Glasgow, red.) viel het helemaal onze kant op omdat Bettiol nog een goede ontsnapping had in de voorfinale. Daardoor moesten de Belgen toch een keer aan de bak en werd het meer een man-tegen-man gevecht. Dat is nu niet het geval geweest.”

Dylan van Baarle
Moerenhout geeft toe dat het mooi was geweest als Van Baarle mee had gezeten met de anticiperende groep met onder meer Madouas. “In een ideale wereld zat hij daar inderdaad bij. Maar Dylan is lang op zoek geweest naar zijn goede benen en ik denk dat hij die zeker heeft gevonden. Alleen het is geen simpele wedstrijd om mee te beginnen. Ik denk dat hij zeker goed was, maar dat hij misschien net dat beetje extra miste om misschien nét wel mee te zitten.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.