Nederlandse toppers geven opnieuw forfait voor NK op de weg
Net als vorig jaar slaan een aantal bekende Nederlandse renners het Nederlands kampioenschap over. Wout Poels, Wilco Kelderman en de door een blessure gevelde Robert Gesink staan niet op de deelnemerslijst, terwijl Steven Kruijswijk en Bauke Mollema volgens de NOS nog twijfelen.
Dat is opmerkelijk. De regels van de KNWU schrijven namelijk voor dat wie niet op het nationale kampioenschap verschijnt, mits er een goede reden voor is, ook niet in aanmerking komt voor een selectie voor het WK of de Olympische Spelen. Technisch directeur bij de KNWU Thorwald Veneberg geeft tekst en uitleg. “We hebben met de ploegen en renners rond de tafel gezeten. Wij vinden dat een renner zich optimaal moet kunnen voorbereiden met bijvoorbeeld een hoogtestage op de Olympische Spelen. We begrijpen het dat een renner dan dit Nederlands kampioenschap, een praktisch vlak parcours, over wil slaan. Wij zien dat dus als een goede reden. Veel staat in het teken van de Spelen dit jaar. Elke renner wil in zijn carrière Nederlands kampioen worden, maar soms dient het hogere doel. In dit geval dus de Spelen en de Tour de France.”
Opspraak
Vorig jaar waren Kelderman, Gesink, Mollema en ook Tom Dumoulin – die er dit jaar in Goeree-Overflakkee net als huidig Nederlands kampioen Niki Terpstra, Lars Boom en Mathieu van der Poel wél bij is – ook niet van de partij tijdens de wegwedstrijd. Onder meer Moreno Hofland en wijlen KNWU-directeur Huib Kloosterhuis spraken zich daar toen over uit: zij wilden een verplichte start van de profs op het NK. “Ik vind dat renners de waarde van een NK hoog in moeten schatten, een soort morele verplichting. Als we hier bergen van 1600 meter hadden gehad, was ik ook kansloos geweest. Maar ik was wél gestart”, zei de sprinter van LottoNL-Jumbo toen. Kloosterhuis vond dat de KNWU in 2016 scherper op de regels moest letten. Titelverdediger Kelderman start overigens wel op de tijdrit, evenals Poels.
Hoe gaat dat eigenlijk in andere landen, iemand een idee?
Elke renner wil in zijn carrière Nederlands kampioen worden, maar soms dient het hogere doel. In dit geval dus de Spelen en de Tour de France.
Ze zijn bij de KNWU weer bij zinnen gekomen gelukkig. Koos Moerenhout zal het misschien niet leuk vinden, maar NK-deelname een vreemdsoortig moreel verplicht karakter geven staat volkomen los van de werkelijkheid waarin de renners op het hoogste niveau moeten presteren.
Jammer genoeg ligt de tijdrit eerst en zou je dus na 20km wegwedstrijd kunnen afstappen, dan heb je ook meegedaan. Je kan dan moeilijk een TT-titel afnemen, dat is een beetje absurd.
Die gaat op hoogtestage voor de OS.
@Marakus pijnlijk jouw lijstje met afhakers op een lastiger terrein. Van Poppel liet vorig jaar in Wallonie zien goed mee te kunnen, Terpstra werd kampioen in Kerkrade en een zwaarder parcours is er niet geweest en Boom reed podium op de Adsteeg, waar Terpstra ook al won.
Ik denk dus dat de keuze voor dit NK zeker na die aanfluiting in Emmen vorig jaar een foute is geweest. Een NK in Limburg, Rondom S Heerenberg, Posbank, Utrechtse Heuvelrug of Ootmarsum was een betere geweest. Want in de sprint zijn we een B land.
@Robotour: wat een flauwekul. Een topcoureur rijdt niet graag voor spek en bonen op een parkoers waar hij niet kan winnen. Dan kan hij zijn voorbereiding beter op hoogte doen, waar het hem voor de echte doelen verder brengt. De KNWU bepaalt door de parkoerskeuze de kansen en interesse van de deelnemers.
Ik zou het mooi vinden als van de molen zou kunnen winnen. Niks mis met terpstra, maar dumoulin is vaker actief in grote ronden. Zou mooi zijn als hij de trui.daar zou kunnen showen.
zou het overigens ook prima vinden als het nk eens buiten nl zou worden gehouden. Als bij wijze van spreken de aankomst op de zoncolan ligt zou je leuke duels tussen mollema, poels, kruijswijk en gesink kunnen krijgen (weet dat dit praktisch niet haalbaar is, beetje aan t dagdromen, magikdattypen, ja dat mag)
Dat Gesink niet geselecteerd is voor de OS heeft hij toch min of meer zelf in de hand gehad. Hij mag daarover teleurgesteld zijn natuurlijk.