Neilson Powless maakt favorietenrol waar in Japan Cup, Van Wilder tweede
foto: Cor Vos
zondag 20 oktober 2024 om 07:49

Neilson Powless maakt favorietenrol waar in Japan Cup, Van Wilder tweede

Neilson Powless heeft voor de tweede keer in zijn carrière de Japan Cup op zijn naam geschreven. De Amerikaan van EF Education-EasyPost rekende na iets meer dan 144 kilometer – in een sprint – af met zijn mede-aanvallers Ilan Van Wilder en Matej Mohoric.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

De Japan Cup speelde zich ook dit jaar helemaal af in Utsunomiya. Meer precies een stukje ten oosten van het stadscentrum, in het Utsunomiya City Forest Park Circuit. In dat park ligt Mt. Kogashiyama. Deze klim lag ook in het WK-parcours van 1990 en is in de Japan Cup eveneens de plaats waar de koers wordt beslist. Het lokale rondje, dat 10,3 kilometer lang is, begint en eindigt halverwege Mt. Kogashiyama.

Na de start was het dus meteen klimmen geblazen. Er moest vijf kilometer geklommen worden aan ongeveer drie procent, met zelfs een kilometer aan zeven procent. Eenmaal op de top van Mt. Kogashiyama, moesten de renners een viertal kilometer dalen. Daarna was er twee kilometer rust, gevolgd door drie oplopende kilometers tot aan de finish.

Kaf van het koren
Het werd – net zoals in de voorbije edities – een ware afvalrace. Onderweg werd het kaf van het koren gescheiden, waardoor we met vijf renners overbleven in de laatste kilometers. Soudal Quick-Step was zeer goed vertegenwoordigd in deze voorste groep, met Mauri Vansevenant en Ilan Van Wilder. De twee Belgen moesten het opnemen tegen de Sloveen Matej Mohoric, Canadees Michael Woods en Amerikaan Neilson Powless.

Powless werd voor de start gezien als de grootste kandidaat voor de overwinning en wist zijn favorietenrol volledig waar te maken aan de finish. Er stond in de sprint om de zege namelijk geen maat op de renner van EF Education-EasyPost. Powless rekende op overtuigende wijze af met Van Wilder – die als tweede over de streep kwam – en Mohoric. Woods (4e) en Vansevenant (5e) grepen naast een podiumplaats.

Powless zet met zijn zege in de Japan Cup een uitroepteken achter een sterk naseizoen. In de Coppa Bernocchi deed hij al mee om de overwinning, in Gran Piemonte zegevierde hij na een indrukwekkende solo ook daadwerkelijk en in de Ronde van Lombardije eindigde de Amerikaan als achtste.

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.