Niels Albert over BK mannen: “Gemiste kans voor Michael Vanthourenhout”
Analyse Voormalig Belgisch en wereldkampioen Niels Albert volgde het Belgisch kampioenschap thuis op het scherm. Hij bleef na afloop met een dubbel gevoel achter. “Natuurlijk is Wout van Aert de verdiende kampioen. Maar wat een gemiste kans voor Michael Vanthourenhout.”
Na het beëindigen van zijn carrière was Niels Albert nog een paar jaar ploegleider. Maar toen Pauwels Sauzen-Vastgoedservice fusioneerde met Marlux-Bingoal, kon de tweevoudige wereldkampioen niet aan boord blijven. Albert focuste vervolgens op zijn fietswinkel in Tremelo en besloot meer tijd vrij te maken voor vrouw en dochter.
Een leven dat hem bevalt. “Ik voel mij niet meer geroepen om nog iets te doen in de cross”, vertelt hij. “Ik blijf fan, maar de vrije momenten die ik nu heb, zijn me te kostbaar. En omdat ik niet meer verbonden ben aan een team of een renner, kan ik vrijuit mijn mening geven over wat ik vaststel.” En dat deed Albert voor WielerFlits na het BK veldrijden.
Slaaptekort
“Wout van Aert was goed, maar absoluut niet top”, begint hij zijn analyse van de mannenwedstrijd. “Voorspelbaar, was dat. Ik weet wat het is als je pas vader wordt. Je bent emotioneel en je hebt sowieso een tekort aan slaap. Het is een fantastische gebeurtenis, maar het vreet aan je lichaam. Wout kon gewoon niet fris aan de start staan. Daarom ook had ik vooraf Michael Vanthourenhout als favoriet aangeduid.”
“Maar dat oponthoud in de eerste ronde heeft de West-Vlaming genekt. Van Aert heeft er optimaal van geprofiteerd. Ik zeg niet dat Vanthourenhout sowieso Belgisch kampioen was geworden, maar hij had een reële kans. Jammer voor hem, want dat zijn kansen die je niet elk jaar krijgt. Kijk naar mezelf: ik ben meermaals favoriet geweest, maar pakte toch maar een keer de driekleur. Of het parcours zit niet mee, of je bent niet in topvorm, of een concurrent heeft een superdag… De kansen zijn zeldzaam.”
Albert zag Vanthourenhouts ploegmaat Laurens Sweeck de koers openbreken. “In mijn opinie rijdt Laurens in Meulebeke zijn eigen koers. Onder het motto ieder voor zich en God voor ons allen. Daar zal binnen de ploeg wel een woordje over gepraat worden. Ploegleider Gianni Meersman gaf het tijdens de live-uitzending al aan niet blij te zijn. Ik volg hem. Van tactiek was – oké, deels door omstandigheden – geen sprake. Sweeck had beter gewacht op Vanthourenhout en een rondje voor hem op kop gereden. Als je ziet hoe goed die was…”
Losrijden of trainen?
“Meersman was ook hard voor Eli Iserbyt, die een paar rondjes na zijn pech de wedstrijd verliet. Ach, ik snap Eli wel. Ik ben zelf ook een paar keer afgestapt op kampioenschappen. Eli is een winnaar. En op een gegeven moment is het òp. Dan zakt die motivatie compleet weg en laat je het schieten. Ik zou er niet te zwaar aan tillen. De enige reden die Eli had om verder te rijden, was om nog wat competitieritme op te doen in functie van wat de komende weken nog volgt.”
“Ik herinner me wat Christoph Roodhooft mij vroeger vertelde na een opgave. ‘Wat ga je morgen nu doen?’, vroeg hij dan. ‘Ga je losrijden, of ga je trainen?’ Je hebt het in de dagen voor zo’n kampioenschap immers rustig aan gedaan. Als je dan snel opgeeft, moet je op maandag dan losrijden? Eigenlijk niet. Zo kan je schema overhoop gegooid worden. Maar ik begrijp dat Eli volgend weekend niet crost. In zijn plaats zou ik ook een stage inlassen. Als het mag, tenminste. Een dag of tien hard werken en zijn niveau opnieuw opkrikken richting WK.”
Al schat Niels Albert de kansen op een mogelijke wereldtitel wel klein in. “Het zal niemand verrassen als ik zeg dat dat tussen die twee fenomenen zal gaan. Dat zie je van ver aankomen. Wout gaat nu recupereren, terug zijn rust vinden. Hij start zaterdag in Mol en zal dan nog zes dagen trainingsarbeid inlassen met de ploegmaats in Spanje. Als hij terugkomt, zal hij een fatsoenlijk niveau halen om zich dan in de laatste week voor het WK helemaal op scherp te zetten. Een quasi identiek verhaal voor Mathieu. Die gaan allebei in orde zijn en dan weet je dat ze onder elkaar gaan uitmaken wie wereldkampioen wordt.”
“Kan Van Aert Van der Poel kloppen in Oostende? Mathieu start als favoriet, maar op dat parcours geef ik Wout een reële kans. Als elke favoriet altijd wint, dan moet je geen WK meer organiseren. In Valkenburg en Bièles was Mathieu ook favoriet, maar hij verloor ze allebei. Ik durf voor Oostende trouwens te gokken op een echt duel, tot diep in de finale.”
“Als tijdens de zandstroken evenveel gelopen moet worden zoals in 2017, heeft Wout daar voordeel. Maar op de hippodroom zijn dan weer technische passages waar Mathieu in het voordeel is. Als het regent en het ligt er drassig, kan Wout dan weer zijn vermogen aanspreken op de lange stroken rond de renbaan. Ik verwacht een clash, zoals we die in Namen zagen.”
Nys vs Verstrynghe
Albert wil ook nog iets kwijt over de beloften op het BK. “Ik zag Thibau Nys opgeven. Dat is niet voor het eerst deze winter. Ik besef dat het in dit coronajaar niet gemakkelijk is om als jonge belofte elke week tussen de profs te moeten aantreden, maar ik had beter verwacht. Kijk naar Emiel Verstrynghe. Ook hij is eerstejaars belofte, maar finisht 14e in Meulebeke. Hij is al meermaals voor Thibau geëindigd.”
“Verstrynghe komt uit een klein team en is nu opgevist door Bart Wellens (Tormans CX-team, red), die zich met die jongen bezighoudt. Hij wordt nú pas professioneel begeleid, waardoor hij grote stappen zet. Thibau kan al jaren rekenen op een professionele begeleiding, dus is het niet onlogisch dat hij nu minder snel progressie maakt. Maar toch.. Ik verwacht iets meer mentale weerbaarheid van een klasbak als hij.”
De foute keuze in de start en mindere benen de eerste drie ronden hebben hem genekt, Sweeck zeker niet, die deed wat ze hem gevraagd hadden, en dat was zijn kansen op offeren in de start door snel te openen, de commentaar van Meersman is er over, zou zich best excuseren bij Laurens.
Dat het wel eens fout kan lopen met drie hanen op een erf hebben ze zelf gecreëerd.