Niels Albert twijfelt niet: “Mathieu van der Poel en Wout van Aert gaan crossen”
Van der Poel en Van Aert, vorige winter - foto: Cor Vos (archief)
zaterdag 19 oktober 2024 om 08:32

Niels Albert twijfelt niet: “Mathieu van der Poel en Wout van Aert gaan crossen”

Niels Albert is er zeker van; we gaan Mathieu van der Poel en Wout van Aert deze winter in het veld zien. De voormalige crosser vertelt dat in een gesprek met Het Laatste Nieuws, waar hij het ook heeft over het incident met Eli Iserbyt en Ryan Kamp. “Ik zou daar ook ‘gene gemakkelijke’ in zijn”, aldus Albert.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Voordat Albert het heeft over Van der Poel en Van Aert, komt het akkefietje tussen Iserbyt en Kamp ter sprake. “Dat domineerde natuurlijk de debatten vorige week. Tja, wat gíng er precies aan vooraf? We moesten ons louter baseren op tv-beelden en verklaringen van Eli en Jurgen (teammanager Mettepenningen, red.). Feit is dat je je, ook al gebeurt zoiets in het heetst van de strijd, een beetje moet proberen te beheersen.”

‘Mathieu iets minder, Wout zeker wel’
“Anderzijds: ik ken Eli niet als iemand wiens potje snel overkookt. En die ‘zomaar’ uithaalt, vanuit het niets. Als Ryan hem écht allerlei onfraais naar het hoofd slingerde en uitdaagde, dan is zijn reactie wel ergens te begrijpen. Ik ken mezelf: ik zou daar ook ‘gene gemakkelijke’ in zijn”, geeft de oud-wereldkampioen veldrijden toe.

Het gesprek met Albert gaat dan al snel over Van der Poel en Van Aert. Wat verwacht Albert? Gaan de twee toppers crossen?  “Mathieu zal misschien iets minder crossen, Wout zeker wel. Ik zie het helemaal goedkomen met hem, na zijn zware val in de Vuelta annex revalidatie. Straf hoe hij na zo’n ‘stoeme’ tegenslag – ze blíjven hem achtervolgen – telkens weer de mentale kracht vindt om zichzelf te motiveren en terug te vechten. 85% had in zijn geval al lang de handdoek gegooid.”

Ook het financiële plaatje speelt mee
“Allebei crossen ze graag”, gaat Albert verder. “Het past ook perfect in hun ‘systeem’. Eén uur intensief, puur interval. Kort, draaien, keren, wringen, op gang sleuren, sprintjes trekken: betere training voor de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix is er niet. Zo’n Vlaamse klassieker is eigenlijk één lange veldrit. En… het geld. Daar moeten we niet onnozel over doen, hé. Het alternatief is trainen. Als ze er dan nog iets kunnen mee winnen en verdienen…”

“In deze fase van hun carrière gaat het stilaan ook over eer en prestige, over de verwezenlijking van iets unieks, iets wat levenslang bijblijft. Ik kan moeilijk geloven dat dat WK-zegerecord van Erik De Vlaeminck Mathieu totaal niet interesseert. Acht of negen hoeft niet, evenaren volstaat. Ik denk dat ik Erik geen oneer aandoe als ik zeg dat Mathieu een veel betere crosser is dan hij ooit is geweest. Een veel betere en completere coureur, tout court”, besluit Albert.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.