Niels Albert wil dat UCI ook kijkt naar rol van Ryan Kamp in incident met Eli Iserbyt
Het gaat in de veldritwereld al meer dan een week over het akkefietje tussen Eli Iserbyt en Ryan Kamp in de Exact Cross Beringen. Iserbyt stampte op het wiel van de Nederlander en werd later voor drie wedstrijden geschorst. Oud-crosser Niels Albert vindt echter dat de UCI ook moet kijken naar de rol van Kamp. Dat schrijft hij in zijn column voor Het Laatste Nieuws.
“Eli kennende, moet daar iets aan voorafgegaan zijn”, doelt Albert op de actie van Iserbyt. “Eli is niet de man om uit het niets zijn zelfbeheersing te verliezen. Ik heb horen zeggen – maar horen zeggen is vaak gelijk aan horen liegen – dat Kamp een opmerking over zijn gestalte heeft gemaakt. Woorden die echt niet oké zijn.”
“Ik vind dat de UCI dát ook niet mag laten passeren. Als je gaat schelden en iemand beledigt en zodanig kwetst, ga je ook over een grens. Daar mag ook een opmerking over komen. Ik vind dat de UCI die kant van het verhaal ook moet onderzoeken. Het zal niet gemakkelijk zijn om dingen te bewijzen, maar het moet op zijn minst bekeken worden. Zouden daar geen getuigen van zijn? Zijn er geen collega’s die meer kunnen vertellen? Het moet bijna.”
Boete van 15.000 euro
Albert benadrukt wel dat Iserbyt, wat er ook voorgevallen mag zijn, niet op het wiel van Kamp had mogen stampen. “Dat kan gewoon niet”, aldus de tweevoudig wereldkampioen. Hij vindt het dan ook terecht dat de UCI de oorspronkelijke straf (een boete van slechts 100 Zwitserse Frank) zwaarder heeft gemaakt. Iserbyt moest uiteindelijk 2500 Zwitserse Frank betalen en werd dus geschorst voor drie wedstrijden. Albert noemt de timing van de schorsing – pas een week na het incident, op de ochtend van de Exact Cross Essen – wel ‘bijzonder slecht’.
Ook vindt hij de sportieve gevolgen in dit specifieke geval te groot. “Iserbyt mag het klassement van de Superprestige al bijna vergeten. Dat is een erg zware straf voor hem, maar het is ook een verlies voor de spankracht van de hele competitie. Dat is ook jammer voor de organisator en de fans. Daarom had ik voor een boete gekozen. Een echte boete, een zware boete. 15.000 euro. Dan geef je als UCI het signaal dat het menens is en daarmee tref je de sporter waar dat het meest pijn doet: in zijn portefeuille. Wees maar zeker dat zo’n bedrag afschrikt.”
Om te reageren moet je ingelogd zijn.