‘Nieuw initiatief: onafhankelijke instantie moet veiligheid verbeteren in wielersport’
foto: Cor Vos
zondag 18 juni 2023 om 09:06

‘Nieuw initiatief: onafhankelijke instantie moet veiligheid verbeteren in wielersport’

Er komt een nieuwe, onafhankelijke instantie die het wielrennen veiliger moet maken. Dat meldt het Algemeen Dagblad op basis van bronnen. Het initiatief, dat de werknaam SafeR draagt, zal kort voor de start van de Tour de France gepresenteerd worden.

Het plan voor een onafhankelijke instantie is ontstaan na de valpartij van Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen van 2020. Verschillende WorldTeams, waaronder Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step, namen bij de uitwerking het voortouw. Om alle partijen overeen te laten stemmen, was het nodige overleg nodig, maar na drie jaar lijkt iedereen aan boord, schrijft het Algemeen Dagblad. UCI-voorzitter David Lappartient en een aantal grote organisatoren hebben daarbij hun steun geboden. De UCI en de organisatoren zijn, samen met de ploegen, ook degenen die SafeR zullen financieren.

Database
Intussen is er al een database aangelegd van ‘valpartijen en bijna-valpartijen’, aldus het AD. “Uit analyses van die database blijkt dat de ongelukken in koers grofweg zijn op te delen in twee vrijwel even grote delen: de ene helft wordt veroorzaakt door het parcours, de andere door het gedrag van renners, ploegleiderswagens en motards. Voor een structurele verbetering van de veiligheid moeten beide kanten onder de loep worden genomen.”

Concrete acties
Wat kan SafeR concreet doen op basis van deze informatie? De instantie pleit er allereerst voor het ‘veel strakker, rechtlijniger en consequenter’ optreden tegen gevaarlijke acties in koers. Een VAR die vanuit Zwitserland de wedstrijdbeelden bekijkt, moet daarbij helpen. Daarnaast moeten parcoursen niet alleen op het laatste moment door UCI-commissarissen gecontroleerd worden, maar door professionals in dienst van SafeR.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.