Nieuwe – en grote – uitdaging voor Team Ineos in slotweek
Special Als ze bij Team Ineos een klein beetje geloven in statistieken, dan gaat het duo Thomas-Bernal met een klein hartje de slotweek van de Tour de France in. Bij al hun vorige eindzeges prijkten ze immers ook al op de tweede rustdag op kop van het klassement. Julian Alaphilippe zal het graag horen.
De Ronde van Frankrijk 2019 blijft bijzonder boeiend. Op de tweede rustdag komen nog minstens zes renners in aanmerking voor eindwinst. En dat is voor de neutrale wielerfan toch een verademing nadat de voorbije zeven jaar Team Sky zes keer de Tour domineerde. Alleen in 2014, toen Froome vroeg uitviel, kregen we een ander verloop.
Meer zelfs, bij elke triomf van Wiggins, Froome en Thomas, stond de latere eindwinnaar op de tweede rustdag – of eerder – al in het geel. Dat gold overigens ook voor Vincenzo Nibali in 2014. Met andere woorden, er wacht Team Ineos dit jaar en nieuwe uitdaging: een achterstand ombuigen. Wie een beetje in statistieken gelooft, ziet de kansen van het duo Bernal-Thomas slinken. Een overzicht van de voorbije zeven jaar…
2018: Geraint Thomas
In de elfde rit – van Albertville naar La Rosière Espace San Bernardo – neemt Geraint Thomas de leiding over van Greg Van Avermaet. Thomas zou het geel niet meer uit handen geven. Op de tweede rustdag telt hij al 1’39” voorsprong op ploegmaat Chris Froome en 1’50” op Tom Dumoulin. In Parijs telt Thomas nog steeds 1’51” bonus op Dumoulin, die haasje over deed met Froome.
2017: Chris Froome
In de veertiende etappe, met aankomst in Rodez, neemt Chris Froome de leiding over van Fabio Aru. De viervoudige Tourwinnaar telt dan nog maar 18 seconden op de Italiaan, maar in de slotweek zou Aru steeds verder wegzakken. In de tijdrit in Marseille verwerft Froome zekerheid van eindwinst. Rigoberto Urán zou in Parijs op 54 seconden als tweede eindigen. Romain Bardet geeft als derde al 2’20” prijs.
2016: Chris Froome
Al in de achtste rit pakt Froome het geel. Hij wint de etappe naar Bagnères-de-Luchon en zet er een eerste stap naar zijn derde Tourzege. Na de vijftiende etappe heeft hij zijn bonus op zijn dichtste achtervolger Bauke Mollema uitgebouwd tot 1’47” en kan zo met een gerust gemoed de tweede rustdag aanvatten. Froome triomfeert in Parijs met maar liefst vier minuten voorsprong op Romain Bardet.
2015: Chris Froome
Froome pakt in etappe zeven de leiderstrui over van de Duitser Tony Martin, die in Fougères moet opgeven met een gebroken sleutelbeen. Op de tweede rustdag telde Froome al meer dan drie minuten voorsprong op de nummer twee, Nairo Quintana. In de slotweek knabbelde de Colombiaan nog aan zijn achterstand, maar hij strandde op de Champs Elysées uiteindelijk toch nog op meer dan een minuut.
2014: Vincenzo Nibali
De vijfde rit, die we ons ook herinneren als de etappe waar Lars Boom zijn grootste wegsucces uit zijn carrière boekte, eindigde op een drama voor Team Sky. Topfavoriet en kopman Chris Froome kwam tussen Ieper en Arenberg zwaar ten val en moest opgeven. Vincenzo Nibali, die al in de tweede rit de leiderstrui pakte, bleef ook na de kasseirit in het geel en bouwde zijn voorsprong steeds verder uit. Na rit 15 bedroeg zijn bonus op Alejandro Valverde al 4’37”. In Parijs zou Nibali de Tour winnen met maar liefst 7’37” op Jean-Christophe Péraud.
2013: Chris Froome
De eerste Tourzege van Chris Froome. Ook in deze Tour de France is op de tweede rustdag al duidelijk wie het laken naar zich toe zal trekken. Froome telt na de rit met aankomst op de Mont Ventoux meer dan vier minuten voorsprong op Bauke Mollema en Alberto Contador. De Keniaanse Brit had de leiding veroverd in Ax 3 Domaines, waar hij de achtste etappe op zijn naam schreef. Nairo Quintana finisht op de Champs Elysées als tweede op meer dan vier minuten van Froome.
2012: Bradley Wiggins
De Tour waarin Bradley Wiggins zich voor het Britse volk onsterfelijk maakt. De stand na de vijftiende rit? Jawel, Wiggins draagt al het geel met een bonus van twee minuten op zijn ploegmakker Chris Froome. Het was op La Planche des Belles Filles dat Wiggins ene Fabian Cancellara uit het geel had gefietst. Later in de Tour bleek Froome nochtans de betere klimmer van zijn kopman, maar hij respecteerde de teamorders en wachtte een paar keer op Wiggins (foto boven).
Om te reageren moet je ingelogd zijn.