Nieuwe episode in soap-Sosa: zaakwaarnemer ontkent akkoord met Trek-Segafredo
De soap rondom het contract van Iván Ramiro Sosa met Trek-Segafredo blijkt een complexe situatie te zijn. In een uiteenzetting van Cyclingnews blijkt dat de plooien nog lang niet zijn gladgestreken, zoals de berichtgeving van vrijdag luidde. Het Colombiaanse talent heeft nog altijd nergens zijn handtekening gezet.
Begin augustus leek alles in kannen en kruiken. Sterker, na Sosa’s prestaties in de Vuelta a Burgos waardeerde de Amerikaanse ploeg zijn contract zelfs op. Op 27 augustus was de Colombiaan – die op dat moment actief was in de Ronde van de Toekomst – te zien in een filmpje op de Facebook-pagina van de nationale bond, waarin hij liet weten blij te zijn met de overstap naar Trek-Segafredo. De ploeg deed op haar beurt een persbericht de deur uit waarin ze meldde dat ze enorm enthousiast was dat Sosa vanaf 2019 uitkomt in het rood en zwart. De jonge klimmer plande volgens het Engelstalige medium een bike fit op het hoofdkwartier van Trek in de Verenigde Staten. Hij vroeg er een visum voor aan, maar een handtekening was nog niet gezet.
Bemoeienis Acquadro
Scout Paolo Alberati was diegene die Sosa naar Europa haalde en hem sindsdien begeleidt. Op 3 september zouden de twee met elkaar een trainingsschema hebben gemaakt waarmee de Colombiaan zich kon voorbereiden op het WK U23 in Innsbruck, later die maand. Maar aan het einde van die week veranderde alles. De bekende rider agent Guiseppe Acquardo – die onder meer Nairo Quintana, Michał Kwiatkowski én Bernal in zijn portefeuille heeft en nauwe banden onderhoudt met Sky, Astana en Movistar – gaat zich met de belangen van Sosa bemoeien. Op 7 september stuurde hij een brief naar Fondriest en Alberati, dat hun samenwerking met Sosa per direct opgeheven is. Acquadro deelde mee dat Sosa het contract bij Trek-Segafredo niet zou tekenen.
Het verbaasde tweetal reisde vier dagen later naar Turijn, waar ze spraken met Sosa zelf. Die vertelde hen dat Acquadro een team had gevonden die €100.000 meer wilde betalen dan het aanbod van Trek-Segafredo. De Colombiaan geloofde het verhaal van Acquadro en zei tegen Fondriest en Alberati dat de aanbieding van de Amerikaanse ploeg van tafel is. De twee waren met stomheid geslagen en wilden er meteen een zaak van maken. Zij leverden hun documentatie bij de UCI in, die zich nu over het dossier buigt. Volgens Acquadro is er niets aan de hand, omdat een rider agent een contract voor maximaal twee jaar met een renner mag aangaan. Omdat Fondriest en Alberati die niet hadden verlengd, gaat Acquadro volgens hemzelf vrijuit.
Waar ligt de toekomst van Sosa?
Achter de schermen deed Luca Guercilena zijn uiterste best om Sosa alsnog binnen te halen. Hij plande na het WK een belafspraak in met Acquadro om de transfer af te ronden. De Italiaanse teammanager deed nog een beter aanbod dan het oorspronkelijke contract en hij had er vertrouwen in dat de situatie daarmee afgerond zou zijn. De zaakwaarnemer van Sosa reageerde echter niet op telefoontjes en beantwoordde ook de berichten van Guercilena niet. Daardoor staat er op dit moment nog altijd geen handtekening van Sosa onder het voorstel van de Amerikaanse ploeg. Uit navraag van Cyclingnews blijkt dat Acquadro niet alleen met Trek-Segafredo en Sky in gesprek is. “We hopen het voor Lombardije af te ronden”, zei hij.
Het kan dus alle kanten op. Sosa zou alsnog ‘gewoon’ bij Trek-Segafredo kunnen tekenen. Maar ook Sky behoort wel degelijk tot de opties. De Amerikaanse ploeg betaalde echter een behoorlijke opleidingsvergoeding om de jonge Colombiaan vroegtijdig over te kunnen nemen van Androni Giocattoli-Sidermec. In het geval dat Sosa toch naar Sky trekt, gaat Guercilena het geldbedrag onherroepelijk terug eisen. Saillant detail: de clausule in Sosa’s huidige contract om vroegtijdig te vertrekken, was geldig tot 30 juni 2018. Wanneer het klimtalent dus besluit voor Sky te kiezen, kan die transfer weleens in het water vallen omdat het dan niet rechtsgeldig is. In dat geval zou Sosa zijn contract bij Savio – naar verluidt een jaarsalaris van €45.000 – moeten uitdienen.
Ongetwijfeld: to be continued…
Het idee dat het nog meer oplevert als hij doorbreekt is leuk. Maar wel een onzekere toekomst en waarschijnlijk kan zijn familie het geld moeilijker missen dan jij
Daarnaast lijkt de Belg zijn eigen problemen te moeten oplossen, voornamelijk op mentaal gebied, alvorens hij misschien doorbreekt.