Nizzolo profiteert van declassering Menten in slotrit Sibiu Cycling Tour, Lipowitz eindwinnaar
Giacomo Nizzolo op archiefbeeld - foto: Cor Vos
dinsdag 9 juli 2024 om 20:11

Nizzolo profiteert van declassering Menten in slotrit Sibiu Cycling Tour, Lipowitz eindwinnaar

De slotetappe van de Sibiu Cycling Tour is gewonnen door Giacomo Nizzolo. De Italiaanse sprinter van Q36.5 kwam eigenlijk als tweede over de streep in Sibiu, maar werd na de declassering van Milan Menten alsnog uitgeroepen tot ritwinnaar. De eindzege ontglipte Florian Lipowitz (Red Bull-BORA-hansgrohe) niet meer.

De veertiende Sibiu Cycling Tour was vandaag alweer toe aan de slotetappe. In de vierde en laatste rit reden de renners nog een keer van en naar Sibiu, over een afstand van 192,9 kilometer. Het parcours was zeker niet biljartvlak, met onderweg drie beklimmingen van derde categorie, maar een sprint leek toch het meest waarschijnlijke scenario. Voor Florian Lipowitz, de leider in de koers, was het vooral zaak om de slotetappe zonder kleerscheuren door te komen.

Acht renners kleurden de etappe: Christian Scaroni (Astana Qazaqstan), Edison Callejas (Petrolite), Nicolas Sessler (Victoria Sports), Antoine Berlin (Bike Aid), Ludovico Crescioli (Team Technipes #inEmiliaRomagna), Andrei Carbunarea (Roemeense selectie), Riccardo Biondani (General Store-Essegibi-F.Lli Curia) en Mark Stewart (Corratec-Vini Fantini).

Menten wint… maar niet voor lang
Deze acht aanvallers bleven echter niet uit de klauwen van het peloton. Na het inrekenen van de laatste vluchters konden de renners zich opmaken voor een sprint. In de zeer technische en verraderlijke finale ging Milan Menten de sprint al van zeer ver aan. De Belg wist zijn inspanning echter vol te houden en kwam zo als eerste over de meet, voor Giacomo Nizzolo (Q36.5) en de Canadees Riley Pickrell van Israel-Premier Tech.

Alleen: de vreugde van Menten was van korte duur. De wedstrijdjury besloot na de finish de beelden nog eens te bekijken en dit resulteerde in een declassering voor de renner van Lotto Dstny. Nizzolo kreeg zo de zege in de schoot geworpen. Het is voor de inmiddels 35-jarige Italiaan zijn eerste zege van het seizoen en de 31ste overwinning in zijn carrière.

In het algemeen klassement waren er geen laatste wijzigingen meer en dus werd Florian Lipowitz na afloop gehuldigd tot eindwinnaar. De 23-jarige Duitser van Red Bull-BORA-hansgrohe – die dit jaar zijn doorbraak kent op het hoogste niveau – werd op het eindpodium geflankeerd door de nummers twee en drie: Andreas Leknessund en George Bennett.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.