Nog altijd ‘mixed emotions’ over Mixed Team Relay op WK wielrennen
foto: Cor Vos
woensdag 25 september 2024 om 08:45

Nog altijd ‘mixed emotions’ over Mixed Team Relay op WK wielrennen

Sinds 2019 is de ploegentijdrit onderdeel van het WK wielrennen in de vorm van een Mixed Team Relay. Een gemengde ploegentijdrit, zoals u het wil noemen. Heel groot wil dat onderdeel alleen nog niet worden op het wereldkampioenschap, iets wat ook op het EK speelt. Dat Nederland zich vanaf 2024 terugtrekt, is misschien wel tekenend voor het imago van het mannen- en vrouwenonderdeel. WielerFlits werpt een blik op de historie.

De Mixed Relay is een relatief nieuw onderdeel in de wielersport. Jarenlang was de ploegentijdrit voor merkenteams een discipline op het WK wielrennen, maar sinds 2019 werd door de UCI een Mixed Relay-ploegentijdrit voor landen in het leven geroepen. Het mag een prestigeproject van de Internationale Wielerunie genoemd worden.

De UCI wilde met de introductie van een mixed-onderdeel de gendergelijkheid stimuleren in het wielrennen, zoals in meer (vooral olympische) sporten het geval is de laatste jaren. Zoals tijdens de Spelen van Tokio en Parijs, waar meer gemengde onderdelen dan ooit op het programma stonden. Het werden gekscherend ‘de korfbal-Spelen’ genoemd in een prominente Belgische krant. Het Mixed Relay-plan werd op het WK geïntroduceerd en vervolgens door de Europese wielerunie overgenomen.

De Zwitserse vrouwen tijdens het WK 2023 in Glasgow – foto: Cor Vos

Regels van de Mixed Team Relay

De landenteams starten met drie mannen en drie vrouwen, waarbij de bondscoaches zowel beloften als profs mogen selecteren. De mannen en de vrouwen starten apart van elkaar, maar rijden wel over hetzelfde parcours. Eerst vertrekken de drie mannen. Zodra de tweede man de streep bij start-finish is gepasseerd, mogen de drie vrouwen van start. De tijd van de tweede vrouw aan de finish geldt als eindtijd.

De eerste wereldtitel ging naar Nederland – foto: Cor Vos

De eerste editie van het wereldkampioenschap Mixed Relay ploegentijdrit, in 2019, werd gewonnen door Nederland. Amy Pieters, Riejanne Markus, Lucinda Brand, Bauke Mollema, Koen Bouwman en Jos van Emden klokten in Harrogate de beste tijd. Het jaar nadien was er vanwege de coronacrisis sprake van een ingekort WK, zonder Mixed Relay, en in 2021 ging Duitsland er met de zege vandoor. De jaren daarna snelden de Zwitserse specialisten twee keer naar goud.

De teneur rondom het relatief nieuwe, gemengde onderdeel is wel aan het veranderen. Grote namen laten vaak verstek gaan voor dit onderdeel – zij geven voorrang aan de individuele tijdrit en/of de wegwedstrijd – en het niveau van het deelnemersveld is vaak teleurstellend.

In 2019 deden elf landen mee en daarna dertien (2021), zestien (2022) en achttien (2023). Maar daarbij gaf de UCI ook kansen aan het eigen World Cycling Centre en exotische en niet-wielerlanden als Samoa, Afghanistan, Mauritius, Nieuw-Caledonië en Tahiti. Het aantal landen dat met een competitief team start, schommelt bij alle edities rond de tien à twaalf.

De kritiek op de Mixed Relay kwam in de zomer van 2024 meer tot uiting toen de KNWU bekendmaakte dat Nederland niet meer gaat starten op kampioenschappen. Een groot wielerland dat ontbreekt, en het is afwachten of andere landen gaan volgen. “Met de enorm drukke kalenders van de renners is het helaas niet mogelijk gebleken dit organisatorisch voor elkaar te krijgen”, zei bondscoach Koos Moerenhout daarover. “Dit is echt een onderdeel wat je gezamenlijk als team de tijd en focus wil geven wat het verdient om tot het best mogelijke resultaat te komen. Als blijkt dat je dit niet op de meest optimale manier kunt doen, dan moet je helaas besluiten niet deel te nemen.”

Laatste winnaars WK Mixed Team Relay ploegentijdrit
2023: flag-ch Zwitserland
2022: flag-ch Zwitserland
2021: flag-de Duitsland
2020: Niet verreden
2019: flag-nl Nederland

Op het WK wielrennen 2024 in Zwitserland staat de Mixed Team Relay op woensdag 25 september.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.