Oersterke Jonas Abrahamsen verrast sprinters met solozege in Brussels Cycling Classic
zondag 2 juni 2024 om 15:10

Jonas Abrahamsen heeft zondag verrassend de Brussels Cycling Classic gewonnen. Na een koers van bijna 220 kilometer bleek de Noor van Uno-X Mobility de beste van een grote kopgroep, die in de heuvelzone was weggereden. Abrahamsen kwam solo over de meet, nadat hij in de finale was ontsnapt uit de kopgroep. Niet ver achter Abrahamsen won Biniam Girmay (Intermarché-Wanty) de sprint om de tweede plaats, voor Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck).

Het was in de Brussels Cycling Classic vooral uitkijken naar de finale, die een goede 106 kilometer voor het einde in Geraardsbergen begint met de Zavelstraat. Vervolgens lag er tweemaal een lusje met de Muur van Geraardsbergen (1,1 km aan 9,2%), de Bosberg (980 meter aan 5,8%) en Congoberg (1,1 km aan 5,4%) te wachten. Hierna waren de hindernissen bijna op. In de laatste 45 kilometer volgden alleen nog de kasseien van de Rosstraat en de geasfalteerde Heiligekruiswegstraat. Daarna restten nog 14 kilometer.

De eerste kopgroep van de dag – foto: Cor Vos

Zes wordt zeven
De originele kopgroep bestond uit zes man: Martin Svrcek (Soudal Quick-Step), Alexis Gougeard (Cofidis), Thibaud Gruel (Groupama-FDJ), Ceriel Desal (Bingoal WB), Kamiel Bonneu (Flanders-Baloise) en Riccardo Lucca (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè). Op 95 kilometer van de finish besloot Liam Slock (Lotto Dstny) in zijn eentje de oversteek te maken. Dat lukte, maar het peloton gaf de kopgroep toen niet meer dan twee minuten.

De echte finale begon ongeveer 60 kilometer voor de finish, met de tweede ronde over de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg. Daar brak het peloton in twee stukken, waarbij onder meer Kaden Groves, Søren Waerenskjold, Biniam Girmay, Jordi Meeus, Marc Hirschi, Paul Penhoët, Juan Sebastian Molano, Casper van Uden, Pascal Ackermann, Amaury Capiot en Jenno Berckmoes meeschoven in de voorste groep. Dat pelotonnetje pakte 50 kilometer voor de meet de vroege vlucht terug.

De Muur van Geraardsbergen – foto: Cor Vos

Peloton moet alle zeilen bijzetten
Het gat met de tweede grote groep was – op het moment van die samensmelting – 45 seconden, waardoor Lotto Dstny, Cofidis en TotalEnergies moesten achtervolgen. Daar ging het niet hard genoeg, waardoor het verschil groter werd. Maar omdat TotalEnergies de hele ploeg op kop zette en ook Cofidis en Tour de Tietema-Unibet mannetjes bijzetten, liep het verschil terug tot minder dan een halve minuut.

Het peloton kreeg 20 kilometer voor de finish de grote kopgroep in zicht, maar vooraan viel het ook zeker niet stil. Na de kasseien van de Rosstraat liep het verschil daardoor op naar 30 seconden en op de lastige Heiligekruiswegstraat werd opnieuw versneld. Hirschi demarreerde, maar kwam niet weg. Svrcek en Jonas Abrahamsen konden wel ontsnappen. Ondertussen was ook de veer gebroken bij het peloton, dat plots weer op 50 seconden reed en de zege kon vergeten.

Abrahamsen knalt weg bij Svrcek
De poging van Svrcek en Abrahamsen bleek opeens erg kansrijk, want met nog vijf kilometer te gaan in Brussel hadden zij 20 seconden op de achtervolgers. De Noor van Uno-X Mobility voelde dat vroege vluchter Svrcek leeg was en besloot om op 4,4 kilometer van de meet solo verder te gaan. Omdat de achtervolging niet op gang kwam, liep Abrahamsen uit naar 25 seconden.

De lange, laatste rechte lijn liep nog vies omhoog, waardoor het peloton heel snel dichtbij kwam. Abrahamsen had zijn inspanning echter perfect uitgekiend, waardoor hij aan de finish genoeg tijd had om zijn handen in de lucht te steken. Achter hem won Biniam Girmay nipt de sprint om de tweede plaats van Kaden Groves.