Olav Kooij is klaar voor het EK: Nederlander wint clash der topsprinters in BEMER Cyclassics
foto: Cor Vos
zondag 8 september 2024 om 15:52

Olav Kooij is klaar voor het EK: Nederlander wint clash der topsprinters in BEMER Cyclassics

Olav Kooij zal met vertrouwen afzakken naar het komende EK wielrennen in Belgisch Limburg. De Nederlandse sprinter was zondag namelijk de snelste in de BEMER Cyclassics. De renner van Visma | Lease a Bike rekende in Hamburg af met de opkomende Jonathan Milan en Biniam Girmay.

Vorig jaar was de BEMER Cyclassics in totaal 205,4 kilometer lang, dit jaar bleven de renners onder de tweehonderd kilometer. Maar wat niet is gewijzigd: de finale in Hamburg met de pittige Waseberg als (potentiële) scherprechter. Deze 800 meter lange helling – aan een gemiddelde van 8% – door de smalle straten van de sjieke wijk Blankenese stond ook dit jaar weer drie keer op het menu. Maar was het voor de puncheurs ook genoeg om een sprint te ontlopen?

De snelle mannen kregen na de laatste keer Waseberg nog 16 kilometer de tijd om, waar nodig, de schade te herstellen en hun sprinttreinen op de rails te zetten. En met Jasper Philipsen, Tim Merlier, Olav Kooij, Jonathan Milan, Biniam Girmay en Arnaud De Lie stonden er heel wat topsprinters aan het vertrek in havenstad Hamburg. En de puncheurs? Mannen als Dorian Godon, Alex Aranburu, Tim Wellens en Axel Zingle konden eventueel roet in het eten van de sprinters gooien.

Zes renners vormen vroege vlucht
De BEMER Cyclassics ging door een helikopterongeluk op het parcours wat later van start en zo werd de wedstrijd ingekort tot 177,5 kilometer, maar om 12.00 uur was het moment daar en werden de renners op gang gebracht. Niet veel later kregen zes avonturiers de zegen van het peloton. Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty), Michael Mørkøv (Astana Qazaqstan) Stefan de Bod (EF Education-EasyPost), Rémi Cavagna (Movistar), Andrea Vendrame (Decathlon AG2R) en Cyrus Monk (Q36.5) vormden met z’n zessen de vlucht van de dag.

De vroege vlucht bestond uit zes renners – foto: Cor Vos

Met Van der Hoorn, Cavagna, Mørkøv, De Bod en Vendrame bestond de kopgroep uit de nodige hardrijders, maar toch liep het verschil met het peloton op tot bijna acht minuten. Dit was voor de sprintersteams het moment om de duimschroeven aan te draaien en het tempo op te drijven in het peloton. Vier ploegen bleken bereid om de kastanjes uit het vuur te halen, met Lidl-Trek (in dienst van Milan), Alpecin-Deceuninck (voor Philipsen), Visma | Lease a Bike (Olav Kooij) en Red Bull-BORA-hansgrohe (Jordi Meeus en Danny van Poppel).

Grote valpartij met Merlier, Trentin en Gaviria
Met vereende krachten wisten deze ploegen de sterke kopgroep in het gareel te houden. De voorsprong van de koplopers ging zo ook langzaam naar beneden. Op weg naar de eerste passage van de Waseberg nam de nervositeit in het peloton toe en dit leidde tot een grote valpartij, met enkele bekende slachtoffers. Met Tim Merlier, Fernando Gaviria en Matteo Trentin gingen er meerdere snelle renners tegen de vlakte. Waar de meeste gevallen coureurs hun weg konden vervolgen, moest Merlier – toch een van de favorieten voor de zege – de strijd staken.

De renners die wisten te ontsnappen aan de val, reden in gestrekte draf naar de voet van de eerste keer Waseberg. De koplopers waren inmiddels al begonnen aan deze pittige helling op goed zestig kilometer van de streep, en dat met een voorsprong van drie minuten. Op de flanken van de Waseberg vond Cavagna zijn Waterloo; de Fransman moest zijn medevluchters laten gaan. In het peloton was er nog geen sprake van een eerste schifting: er werd door de sprintersploegen vooral en groupe naar boven gereden.

Jasper Philipsen kwam er niet echt aan te pas in de eindsprint – foto: Cor Vos

Aranburu en Christen vinden elkaar
Op de eerste passage van de klim bleef het gehoopte vuurwerk uit, maar de puncheurs trokken wel flink van leer op de tweede keer Waseberg. Vlak voor de voet van deze helling werden de overgebleven vluchters Van der Hoorn, De Bod, Mørkøv, Vendrame en Monk opgeslokt. Eenmaal op de Waseberg gooide De Lie de knuppel in het hoenderhok, maar het waren Alex Aranburu en Jan Christen die zich wisten af te scheiden. Deze renners hadden een gezamenlijk belang: uit de greep blijven van het peloton.

De twee aanvallers werkten goed samen en wisten hun voorsprong in de daaropvolgende kilometers alsmaar verder uit te breiden. Aan de voet van de laatste keer Waseberg, bedroeg het verschil toch een halve minuut. Aranburu rook zijn kans, nam afscheid van Christen en ging alleen verder. De Spaanse kampioen kwam met een mooie voorsprong boven, maar moest daarna nog wel vijftien kilometer in zijn eentje zien af te leggen.

Kooij blijft koel in chaotische finale
Dit bleek een onmogelijke opgave voor Aranburu; op goed tien kilometer van de streep zag hij zijn droom uiteen spatten. We konden ons daarna toch ‘gewoon’ weer opmaken voor een sprint met een vrij omvangrijke groep, met daarin nagenoeg alle snelle mannen. Red Bull-BORA-hansgrohe leek zijn sprintzaakjes goed voor elkaar te hebben, maar de Duitse formatie werd in een bijzonder chaotische laatste kilometer aan alle kanten overvleugeld.

Een sprinter die zich in alle chaos wel goed wist te handhaven, was Olav Kooij. De Nederlander, die vanwege een valpartij in de Renewi Tour zeker geen ideale aanloop kende naar deze koers, zette zijn sprint in en leek op weg naar een overtuigende zege. Dat was echter buiten Milan gerekend. De Italiaan kwam door het vele gedrum vast te zitten, maar vond net op tijd een gaatje en kwam vervolgens sterk opzetten. De sprinter van Lidl-Trek kwam echter net te laat: Kooij hield namelijk stand, al was het nipt.

Opsteker richting EK
Milan moest zo genoegen nemen met de meest ondankbare ereplaats, Biniam Girmay kwam als derde over de streep. Jordi Meeus en Alexander Kristoff vervolledigen de top-5. Jasper Philipsen moest in de sprint meerdere keren zijn benen stilhouden en kwam zo niet verder dan plek zeven. Voor Kooij is het niet alleen de 36ste profzege uit zijn carrière, maar ook een belangrijke opsteker richting het komende EK. Op zondag 15 september hoopt hij in Hasselt en omgeving een gooi te doen naar de Europese titel op de weg.

foto: Cor Vos

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.