Olav Kooij voelde zich niet goed, maar wint wel BEMER Classic na oppepper van ploeg: “Nice surprise”
foto: Cor Vos (archief)
zondag 8 september 2024 om 16:12

Olav Kooij voelde zich niet goed, maar wint wel BEMER Classic na oppepper van ploeg: “Nice surprise”

Olav Kooij won tot zijn eigen verrassing zondagmiddag de BEMER Classic in Hamburg, een WorldTour-koers. De 22-jarige Nederlander van Visma | Lease a Bike profiteerde optimaal van het feit dat Simone Consonni zijn kopman Jonathan Milan en Jasper Philipsen klemreed in de binnenbocht, waarna Kooij aan de andere kant kon toeslaan. “Hier is het altijd chaotisch”, lacht hij.

Dat Kooij uiteindelijk het laken in de Duitse koers naar zich toe kon trekken, had hijzelf niet zien aankomen. Vorige week moest hij na een harde val in de openingsrit van de Renewi Tour nog opgeven en ontstonden er vraagtekens over zijn deelname aan het EK op de weg. Daar is hij over precies een week de mede-kopman van Nederland, samen met Mathieu van der Poel. Veel van de sprinters die er in Belgisch Limburg ook bij zijn, versloeg Kooij in Hamburg.

Wat dat betreft was het een prima generale repetitie voor Het Jachtluipaard van Numansdorp. “Ik wist niet hoe ik me vandaag zou voelen na die crash in de Renewi Tour”, vertelt hij in het flashinterview. “Ik heb het afgelopen week rustig aan gedaan om zo goed mogelijk te kunnen herstellen van die val, maar ik had wel vraagtekens. Onderweg voelde ik me niet goed en zei ik dat de ploeg mee mocht springen met gevaarlijke ontsnappingen.”

foto: Cor Vos

Maar zijn teamgenoten pakten het anders aan. “Ze bleven me motiveren om me toch te laten sprinten. Dat heb ik geprobeerd te doen en zie nu. Een nice surprise!”, grijnst de jonge Nederlander. “We draaiden in een goede positie op voor de laatste twee kilometer, dat was belangrijk. Daarna heb ik de trein van Red Bull-BORA-hansgrohe gevolgd. Alexander Kristoff kwam toen met snelheid voorbij en zorgde ervoor dat ik een goed wiel kon vinden. Daarna was het aanzetten en kon ik het gelukkig volhouden tot op de streep.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.