zondag 15 september 2024 om 08:30

Olav Kooij wil mijlpalen blijven afvinken: “EK zou mooi op mijn palmares staan”

Video Olav Kooij heeft zich na zijn kunststukje in de BEMER Cyclassics in de rol van een van de absolute favorieten voor het Europees kampioenschap op de weg in Belgisch Limburg gereden. De 22-jarige Nederlander klopte het leeuwendeel zijn concurrenten voor de Europese titelstrijd zoals Jonathan Milan, Jasper Philipsen en Alexander Kristoff immers met overmacht op Duitse bodem. En dat terwijl hij een week voordien nog moest opgeven in de Renewi Tour met een zware val.

In het flashinterview na zijn Duitse zege klonk Kooij dan ook allesbehalve enthousiast over zijn gevoel. De renner van Visma | Lease a Bike sprak achteraf van een mooie verrassing dat het allemaal goed uitpakte. “Ik had het de dagen voordien vooral rustig aan gedaan, niet veel gefietst en al zeker niet aan veel intensiteit. Dan is het even aanpoten in zo’n eerste koers en dat merk je onderweg”, verklaart Kooij voor onze camera.

“Ik had gewoon een harde klap gemaakt. Dat resulteerde in kneuzingen en schaafwonden. Het herstel ging op zich wel vrij snel, maar ik wilde in Hamburg gewoon graag koersen met het oog op het EK. Ik was goed genoeg om te koersen, zo bleek uiteindelijk wel. Dat was een mooie opsteker richting zondag. Het gaat intussen alweer een stukje beter. Ik ben weer een beetje beter hersteld en het gevoel is ook iets beter.”

Van de nuchtere Kooij moeten we geen grootspraak verwachten, maar het enthousiasme na misschien wel de grootste overwinning in zijn loopbaan blijft relatief beperkt. Staat hij voldoende stil bij wat hij dit seizoen allemaal presteert? “Goh, je bent altijd bezig met de volgende wedstrijd. In principe merk je wel dat je fysiek een stap hebt gezet. Je voelt je iets sterker, hebt iets meer inhoud en een iets betere sprint. Dat zijn dingen die je meehelpen en dat resulteert in een hoop overwinningen. Hamburg was als eendaagse WorldTour-koers mooi om op mijn palmares bij te schrijven.”

In de Giro boekte Kooij zijn grootste zege – foto: Cor Vos

Mijlpalen
Het werd een seizoen van mijlpalen voor Kooij, met eerst sprintzeges in Parijs-Nice en later zijn eerste ritzege in een grote ronde in de Giro d’Italia. Waar stopt dat rijtje? “Ook dat is lastig te zeggen. Het is meteen goed begonnen in een goed voorjaar met mooie overwinningen, daarna volgde snel de Giro. Ook de tweede helft ben ik goed begonnen in Polen. Ik schat het komende EK toch ook wel hoog in. Het is een supermooie trui om te dragen in een koers, die gegroeid is in de loop der jaren. Je hebt hier altijd mooie winnaars. Deze zou heel mooi staan op mijn voorlopige erelijst.”

Toch hoeft voor Kooij niet alles op hem te worden gezet in de Europese titelstrijd van zondag. “We zijn hier met een uitgebalanceerde ploeg met sterke renners. Ook al koersen we niet heel vaak samen, het zijn wel veel mannen met ervaring. Het is ook altijd goed om Mathieu in de selectie te hebben. Het is in ons voordeel om in de lastige zones goed vertegenwoordigd te zijn met hem. Het is altijd goed om iemand achter de hand te hebben die kan koersen.”

“Ik denk dan ook niet dat we vol voor de sprint gaan met de Nederlandse ploeg”, stipt Kooij nog aan. “We moeten van onze sterkte in de breedte gebruik maken in meerdere scenario’s. Zowel voor de sprint als de aanval. De koers zal uitwijzen welke kaart we moeten trekken.”

Als het van Kooijs lead-outs Danny van Poppel en Mike Teunissen afhangt, is het vertrouwen in Kooij alleszins heel groot. Zij doopten de Nederlander om tot de snelste man ter wereld, maar Kooij betwijfelt of dat het geval is. “Het is altijd lastig te stellen wie nu de snelste is. Er zijn een aantal mannen die elkaar op het hoogste niveau kunnen kloppen. Ook ik ben daar één van die op een goede dag iedereen kan kloppen. Maar je moet vooral bezig zijn met jezelf, je in de goede positie krijgen en er goed uitkomen. Voor zondag zijn er met Philipsen, Merlier en Milan veel andere namen om rekening mee te houden.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.