zaterdag 4 juni 2016 om 10:00
Oleg Tinkov: “Ook BMC en Katusha zullen verdwijnen”
Oleg Tinkov denkt dat er naast zijn eigen team en het Zwitserse IAM Cycling in de nabije toekomst nog meer formaties gaan verdwijnen uit het peloton. De flamboyante Rus, die na dit seizoen de wielersport de rug toekeert, noemde daarbij ook namen. “Het businessmodel in het wielrennen deugt niet. Ik ben er zeker van dat BMC ook om zal vallen, net als Katusha”, vertelde hij in een interview met het Deense TV2.
Tinkov, die zegt dat zijn team hem meer dan vijftig miljoen euro heeft gekost, ziet vooral ploegen die in handen zijn van een privésponsor in de problemen komen. “De sport verkeert in een diepe crisis. Als ASO geen divisie creëert waarin teams worden betaald zoals in de Formule 1, zal het nooit veranderen. Dan rollen we van schandaal naar schandaal en zullen steeds meer teams omvallen. Ik zie met het huidige verdienmodel geen toekomst voor de sport.”
Toch kijkt Tinkov niet verbitterd terug op zijn jaren in het wielrennen. “Ik heb veel tijd en vele miljoenen in het wielrennen gestoken, maar ik heb geen spijt. Ik heb vooral genoten.”
Als ASO geen divisie creëert waarin teams worden betaald zoals in de Formule 1, zal het nooit veranderen.
Of natuurlijk flink geld gaan vragen. Ik snap nog steeds niet dat Utrecht en Apeldoorn al dat geld hebben laten liggen. Had 5 euro entree gevraagd en je was miljoenen rijker. En ik denk niet dat er dan veel minder supporters zouden zijn.
Het kan alleen helpen als een ploeg een nieuwe sponsor zoekt; dat nu 8mlj +2 mlj tv geld voldoende is om een WT ploeg te hebben ipv 10 mlj.
En alleen de Tour de France maakt winst; andere koersen hebben de tvgelden hard nodig om uberhaupt de koers te organiseren, als ze dat ook nog moeten delen met de ploegen komt er of geen koers of geen uitzending.
Hopen om een ommekeer en goede , soliede sponsors
Een mooi begin zou zijn om de koersen door de weeks te laten finishen tussen 7 en 8. Onbegrijpelijk dat dit nu om 5 uur is. Net voordat de meeste mensen thuis komen van het werk.
Oplossing voor het gebrek aan sponsoren is simpel: als niemand miljoenen betaalt rijden de toppers ook wel voor 7 ton rond...
Als je de gevolgen van het doping imago op de sponsors weglaat, dan is de sport eigenlijk best stabiel. Dat betekent niet dat het niet nog beter kan. Meer geld lijkt me echter niet de oplossing.
Ook betekent de suggestie van Tinkoff dat er druk komt op de TV gelden, voor je het weet zit de sport achter de de decoder!
Wanneer een sponsor gevoelsmatig (het is namelijk niet te meten) net 'break even' draait, of zelfs minder extra verkoop genereert dan hij op basis van de investering in de sponsoring verwachtte, dan is de sport minder aantrekkelijk voor sponsoren en moet een team genoegen nemen met een lager bedrag aan inkomsten.
Wat Tinkov eigenlijk zegt is dat de balans momenteel niet klopt. En zijn voorstel om die balans te herstellen is het vergroten van de inkomsten van de teams. Je kunt die balans echter ook herstellen door te snijden in de kosten. Met name de salarissen van de renners komen dan aan de orde. Misschien is de conclusie wel dat een Gilbert geen 3 miljoen per jaar waard is, en dat renner die ergens tussen 5 en 10 in een grote ronde fietst genoegen moet nemen met een salaris rond de 300.000 per jaar terwijl dit soort renners veelal het dubbele of driedubbele verdienen.
Zelf vermoed ik dat de balans die er op zich wel was verbroken is door partijen (zoals Astana, Sky) die megasalarissen betalen en het boeit ze waarschijnlijk niets dat ze zo jaarlijks miljoenen euro's afschrijven. Dit soort partijen verstoren de normale marktwerking en zijn de oorzaak dat andere ploegen het idee hadden dat ze mee moesten gaan, waardoor ze nu uiteindelijk in de problemen komen (of ze komen financieel in de problemen, of ze komen sportief in de problemen omdat ze weinig kwaliteit in de selectie hebben).
Ik ben het met Tinkov eens dat de balans nu niet klopt. Echter vertrouw ik op de de normale economische wetten die de balans gewoon herstellen in een markt waar vraag en aanbod uit balans zijn geraakt. Ieder 'bubble' ploft eens. Het is beter om de druk langzaam te laten ontsnappen.
Hij wil niet geld verdienen met een wielerteam denk ik? Hij wil alleen minder per jaar investeren in sponsoring. Het is ook van de zotte hoe de verhouding inkomsten van een wielerteam is in vergelijking met bijvoorbeeld een voetbalploeg. Die krijgen inkomsten van TV gelden.. inkomsten van mensen die fysiek komen kijken... en ook nog sponsoring. Bij wielrennen is het eigenlijk volledig afhankelijk van sponsorinkomsten. Dat is te afhankelijk en daar heeft deze man een goed punt.
Denk dat deze man het hart voor wielrennen op de goede plek heeft op lange termijn. Hij heeft alleen ook de ballen om rigoreuze maatregelen te nemen en ook zijn harde beslissingen na te komen. Deze rus mag ik zeker wel
En tuurlijk zullen er bij de tourstart niet minder mensen langs de kant staan als ze €5 entree moeten betalen, maar dat is dan een incidentele inkomstenbron, die dan zou moeten worden verdeeld onder de gemeente in kwestie, de organisator en de ploegen. Hierop is geen structureel verdienmodel te baseren.
Ik denk dat we met z'n allen onvoldoende beseffen dat er maar weinig 'idioten' zijn zoals wij, die iedere meter koers willen volgen.
lijkt me ook niet echt een oplossing
In het voetbal gaat er veel geld om maar kent veel omkopingsschandalen en het geld is in sommige landen gewoon voor een grotendeels overheidsgeld. Sommige topploegen hebben enorme schulden daar. (dan hebben we het nog niet eens over de kinderhandel die plaats vind in die sport)
Van waar precies het tennisgeld vandaan komt weet ik niet precies naast het entreegeld. Wel dat het aantal bezoekers dat een wedstrijd bezoekt de laatste jaren serieus is afgenomen. Daar zijn het bepaalde spelers die nog echt publiek trekken.
Het wielrennen doet het wat dat betreft helemaal zo slecht nog niet. Natuurlijk kan het wel nog wat beter... De aantrekkingskracht van het wielrennen is de openheid, zowel op de weg als op de media. Er moet meer een model gevonden worden in het verlengde van dat en een duidelijke calculatie voor de sponsors.
En zo zijn er nog veel meer mogelijkheiden om meer inkomsten te genereren en de afhankelijkheid van grote sponsoren en rijke liefhebbers kleiner te maken.