Olympia’s Tour 2016: Voorbeschouwing rit 6
foto: Léon van Bon
zaterdag 1 oktober 2016 om 19:00

Olympia’s Tour 2016: Voorbeschouwing rit 6

In Zuid-Limburg staat zondag de zesde en laatste etappe in Olympia’s Tour 2016 op het programma. De organisatie heeft het beste voor het laatste bewaard. Tussen Margraten en Noorbeek staat zowel de langste, als de zwaarste rit op het programma. WielerFlits neemt voor de laatste keer het parcours en de favorieten onder de loep.

Parcours
De etappe door Zuid-Limburg en een stukje België, mag met recht de koninginnenrit heten. Vanuit Margraten gaat het via Bamholt en Sint Geertruid in noordelijke richting naar Bemelen, waar op de Bemelerberg de eerste bergpunten te verdienen zijn. Vervolgens gaat men langs Sibbe en Scheulder naar Gulpen, waar met de Gulpenerberg de tweede bergsprint op het menu staat. Na de afdaling gaat het vervolgens in één zuidelijke lijn naar Sint-Pieter-Voeren in België. Daar ligt na een kleine veertig kilometer de Varnstraat, de derde bergsprint van de dag.

6ett-ot-e6-profiel

Na het Belgische uitstapje, keert men via Kuttingen en Camerig terug in Nederland. Na Vijlen en Mechelen is de Schweiberg de vierde beklimming van de dag waar punten voor de bolletjestrui te verdienen zijn. Daarna volgt al snel Slenaken, waarna de renners via de eerste beklimming van het Mheerelindje op een lokaal parcours van 25,5 kilometer aankomen. Deze moeten zij vier keer overleven. Bij de derde en vierde passage van het Mheerelindje zijn er opnieuw punten te verdienen voor het bergklassement. Bij de vijfde en laatste passage hebben de renners er 175,4 kilometer opzitten en is Olympia’s Tour 2016 ten einde.

Favorieten
Door het compleet uiteen geslagen veld in Assen, krijgen we in Zuid-Limburg waarschijnlijk een strijd op twee fronten. Enerzijds zullen de jongens die nog aanspraak maken op de eindzege elkaar het vuur aan de schenen leggen. Anderzijds zullen de sterkste renners in koers strijden om de overwinning in deze slotrit. Het belooft een ware uitputtingslag.

Op papier is Pedersen de sterkste - foto: ©Muscat Municipality/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad

Op papier is Pedersen de sterkste – foto: ©Muscat Municipality/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad

Op voorhand was Mads Pedersen de grote favoriet voor de eindzege in deze Olympia’s Tour. In de etappe naar Assen kreeg de 21-jarige Deen echter een paar minuten aan zijn broek, waardoor hij normaliter kan fluiten naar de eindzege. Met een achterstand van vijf en een halve minuut in het klassement, lijkt de missie om OT 2016 te winnen een utopie, maar een etappezege behoort nog altijd tot de mogelijkheden. Zeker nu hij vanwege zijn lage positie in het klassement de vrijheid gaat krijgen om aan te aanvallen.

Storer mikt op ritwinst - foto: Sirotti

Storer mikt op ritwinst – foto: Sirotti

Ook Neilson Powless en Michael Storer waren op voorhand favorieten voor de laatste gele 3M-leiderstrui. De Amerikaan en de Australiër hikken nu tegen respectievelijk zeven en dertien minuten achterstand aan. Zij zullen de mannen in de top van het klassement geen kopzorgen opleveren, waardoor zij alle ruimte hebben om aan te vallen. Beide renners kunnen goed uit de voeten zodra de weg omhoog loopt. Dat lieten Powless en Storer beiden zien in de jongste Tour de l’Avenir. Hoewel Limburg natuurlijk geen Alpencols heeft, is het wel klimmen geblazen. Twee uiterst gevaarlijke kandidaten voor ritwinst, dus.

Grøndahl Jansen is al uitgeschakeld voor de eindzege - foto: Sirotti

Grøndahl Jansen is al uitgeschakeld voor de eindzege – foto: Sirotti

Twee renners die wel relatief kort staan in het klassement, zijn de Zwitser Lukas Spengler en onze landgenoot Adriaan Janssen. Zij staan beiden op minder dan anderhalve minuut van de leiderstrui en kunnen gezien hun capaciteiten hier misschien wel hun slag slaan. Amund Grøndahl Jansens achterstand op de eerste plaats is meer dan drie minuten, waardoor hij zich vooral kan richten op ritwinst. De rouleur kan naar eigen zeggen de Limburgse heuvels goed aan. Ook Jai Hindley, Nathan Van Hooydonck, Gregory Daniel, Nick Schultz, bergtruidrager Marcus Fåglum en Martijn Budding mogen we in de finale van voren verwachten.

Sivakov heeft de overstap naar de beloften prima verteerd - foto: © Michael Zanghellini/BMC Development

Sivakov heeft de overstap naar de beloften prima verteerd – foto: © Michael Zanghellini/BMC Development

Voor Pavel Sivakov is deze Olympia’s Tour een symbool voor zijn sterke eerste jaar als belofte. De 19-jarige Rus droeg vanaf de tweede rit de leiderstrui, maar op dag vijf zag hij Cees Bol de leidende positie overnemen met behulp van bonificatieseconden. Aan Sivakov de taak om de leiderstrui te heroveren. Dat zou ook in combinatie met een ritzege kunnen, want hij werd dit jaar – vanuit de vroege vlucht nota bene – al tweede in Luik-Bastenaken-Luik U23. Sivakov lijkt daarmee nog steeds een goede kans te hebben voor de eindzege. Hij kan de opvolger worden van zijn landgenoten Oleg Lodvin en Asyat Saitov.

Kan De Vries net als in de Drielandenomloop bergop het verschil maken? - foto: Léon van Bon

Kan De Vries net als in de Drielandenomloop bergop het verschil maken? – foto: Léon van Bon

Sivakovs grootste concurrent heet misschien wel Hartthijs de Vries. De jongeling werd dit jaar tweede in de Topcompetitie en liet daarmee zien op meerdere terreinen uit de voeten te kunnen. De 19-jarige Fries liet in de Limburgse heuvels een uitstekende indruk achter en verloor ook in de voorbije week op weinig plekken tijd. Cees Bol is meer een renner die goed uit de voeten kan in de Vlaamse Ardennen. Zo werd hij dit jaar tiende in de Ronde van Vlaanderen voor beloften. Sivakov en De Vries eraf rijden in de heuvels lijkt voor hem te lastig, maar zeg nooit ‘nooit’.

Jan-Willem van Schip (rechts) - foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Jan-Willem van Schip (rechts) heeft een harde koers nodig – foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Jan-Willem van Schip is bezig aan een uitstekende Olympia’s Tour. De 22-jarige coureur van het Wallaard-combinatieteam staat op een verdienstelijke vierde plaats in het klassement, op nog 23 seconden van Bol. Hij lijkt te zwaar gebouwd voor het heuvelwerk, maar met zijn huidige vorm zou hij zo maar eens kunnen verrassen. De laatste kanshebber die nog over is, luistert naar de naam Przemysław Kasperkiewicz. De 22-jarige Pool sluipt al de gehele week stiekempjes mee in het klassement en kan in de rit naar Noorbeek toeslaan. Hij is de grote dark horse.

Favorieten volgens WielerFlits
*** flag-dk Mads Pedersen
** flag-us Neilson Powless, flag-au Michael Storer
* flag-ru Pavel Sivakov, flag-nl Hartthijs de Vries, flag-no Amund Grøndahl Jansen

Weer en tv
De lengte en het hoogteverschil zorgen zondag al voor een zware rit, maar ook het weer werkt niet mee. In en rond Zuid-Limburg stijgt de temperatuur zondag niet verder dan vijftien graden Celsius. Daarnaast regent het de gehele dag en staat er windkracht vier uit het zuidwesten. Pittig, dus. Op televisie is de wedstrijd niet te zien, maar op WielerFlits bespreek je het verloop van de etappe in een Volg Hier.

RIDE Magazine
3 Reacties
01-10-2016 19:27
Terecht dat Hartthijs de Vries wordt genoemd als één van de favorieten. Hij handhaaft zich weer prima vooraan. Ik hoop dat hij morgen zijn slag kan slaan. Overigens is hij 20 jaar, exact een jaar ouder dan Sivakov.
01-10-2016 22:03
Hartthijs lijkt me zeker een kanshebber morgen voor de eindoverwinning. Ik verwacht een harde koers.
01-10-2016 22:53
Beloofd heel wat. Spannend!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.