Olympische Spelen in Los Angeles conflicteren met Tour de France 2028
Foto: Raymond Kerckhoffs
maandag 16 september 2024 om 12:08

Olympische Spelen in Los Angeles conflicteren met Tour de France 2028

Er gaat een conflict komen tussen de Olympische Spelen in Los Angeles en de Tour de France in 2028. Het Internationale Olympische Comité heeft de data van de volgende Zomerspelen bekendgemaakt. Doordat het grootste sportevenement plaatsvindt van vrijdag 14 juli tot en met zondag 30 juli, moet de Ronde van Frankrijk op de kalender behoorlijk gaan schuiven.

WielerFlits confronteerde Tour de France-directeur Christian Prudhomme met de problematiek rond de data van de Olympische Spelen aan de Amerikaanse Westkust. Het was duidelijk dat hij ‘not amused’ was over de data van de Zomerspelen in 2028. “Welke datum de Tour in 2028 gaat krijgen? Dat is niet aan ons. De UCI bepaalt dat. We gaan het wel zien. Of de Tour dan voor of na de Olympische Spelen valt? Ik heb geen idee.”

Verder is het voor de Tour de France min of meer ‘heilig’ dat er een rit plaatsvindt op de Franse feestdag ‘quartorze juillet’. In 2028 vindt op 14 juli de openingsceremonie van de Zomerspelen in Los Angeles plaats.

Remco Evenepoel pakte dit jaar na zijn derde plek in de Tour twee olympische titels. Foto: Cor Vos

Dit jaar begonnen de Olympische Spelen in Parijs vijf dagen na de finish van de Tour de France. Het eindpunt van de Tour was ditmaal in Nice omdat de Franse hoofdstad qua politie-inzet niet meer grote evenementen kon bolwerken.

Tijdsverschil
Los Angeles speelt qua tijdzone en reisafstand ook nog in het nadeel met het oog op de Tour de France. Er is een tijdsverschil van negen uur (vroeger) tegenover Parijs, terwijl een rechtstreekse vlucht van Parijs Charles de Gaulle naar Los Angeles LAX 11 uur en 35 minuten duurt.

Wanneer de Tour de France voor de Olympische Spelen plaatsvindt, zal het moeilijk zijn om in het eerste weekend na de Tour in topvorm te zijn in de tijdrit (zoals in Parijs die plaatsvond in het eerste weekend) of in de wegwedstrijd (wat in het verleden op de Olympische Spelen het geval was).

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.