Onderzoek zet twijfels bij betrouwbaarheid salbutamol-uitslag Froome
foto: Sirotti
maandag 7 mei 2018 om 11:53

Onderzoek zet twijfels bij betrouwbaarheid salbutamol-uitslag Froome

Het Nederlandse Centre for Human Drug Research (CHDR) zet zijn twijfels bij de positieve salbutamol-test van Chris Froome in de afgelopen Vuelta. In een onderzoek hebben ze aangetoond dat 15,4% van alle geteste salbutamol-waarden onterecht positief uitvallen, schrijft The Times. Het onderzoeksinstituut bekritiseert de drempelwaarde, omdat deze mogelijk leidt tot verkeerde aannames over het schenden van de anti-dopingregels.

Bij Froome werd na afloop van de achttiende rit een salbutamolwaarde van 2000 nanogram per milliliter vastgesteld, dit is het dubbele van de door de WADA (Wereld Anti Doping Agentschap) vastgestelde drempelwaarde. Volgens de onderzoekers is zo’n waarde ‘onvoldoende om het verschil tussen acceptabel en onacceptabel gebruik van salbutamol aan te tonen’.

Naast de mogelijkheid dat iemand ten onrechte veroordeeld wordt, zijn er volgens het onderzoeksbureau ook nog vele gevallen waarin men weg komt met misbruik van salbutamol, vooral wanneer het lang geleden is ingenomen.

Het CHDR heeft bovendien haar twijfels bij het voordeel dat een wielrenner heeft bij het gebruik van salbutamol: “Het is mogelijk dat het een voordeel oplevert in de sport, maar alleen in zeer hoge contracties voor zeer korte tijd”, concludeert het onderzoeksbureau. Dit in combinatie met de twijfelachtige resultaten maakt het voor het CHDR ‘compleet onacceptabel’ om een renner af te rekenen op het gebruik van salbutamol.

RIDE Magazine
111 Reacties
07-05-2018 17:16
Een onderzoek op zich zegt nog niet zo veel.
" In een onderzoek hebben ze aangetoond dat 15,4% van alle geteste salbutamol-waarden onterecht positief uitvallen, schrijft The Times".
Totaal onbetrouwbaar onderzoek.
WF-lezers hebben twijfel over de betrouwbaarheid van CDHR.
07-05-2018 17:20
@jan jansen
Het is niet eens een onderzoek te noemen, ze hebben simulaties uitgevoerd op basis van door hun ingevoerde variabelen op basis van kennis over mensen en honden en zijn zo op hun conclussies gekomen.
Dat er ook gewoon grootschalige onderzoeken zijn gedaan op mensen die niet deze afwijkingen vertonen negeren ze voor het gemak maar even;)
07-05-2018 17:24
@ molovin, eens met jou. Sommigen zitten precies een hele dag te wachten om Sky en Froome te bekritiseren, ongeacht wat voor artikel er over verschijnt.
07-05-2018 17:27
Anderen wuiven alle kritiek weg.
07-05-2018 17:28
Anderen wuiven dan weer alle kritiek weg.
07-05-2018 17:31
@le grimpeur.
P Moris is partij. Het onderzoeksbureau is geen partij. En neem van mij aan;ONAFHANKELIJK dat weet ik van heel dichtbij.
07-05-2018 17:34
Wat is dan de reden waarom ze aan het onderzoek zijn begonnen? Publiciteit?
07-05-2018 17:36
Waar zijn ze dan aan het onderzoek begonnen?
07-05-2018 17:41
De grap is dat we nog geen 20% weten van wat voeding met je lichaam doet. Vandaar dat de schijf van 5 ook elk jaar anders is bv.
Dus weten we dan wel precies wat voedingssupplementen met je lichaam doen? Onafhankelijk of niet, de kans dat ze/we er over een jaar weer compleet anders over denken (geldt ook voor epo en het idee dat het niet werkt) is vrij groot. Om deze reden is het misschien ook maar beter om alle 'doping' te legaliseren.
07-05-2018 17:43
Nu moet je pas twijfelen. Dus de vorige positieve renners op Sabutamol waren niet eens positief ?
07-05-2018 17:46
Als dit onderzoek als valide en betrouwbaar wordt geaccepteerd - even afwachten - zou het wel eens grote gevolgen kunnen hebben voor het toekomstige dopingonderzoek. De eisen zullen omhoog moeten o.i.d. Bij alle dopingonderzoeken is waarschijnlijk een bepaald percentage onterecht positief, maar dat wisten we al.
07-05-2018 17:51
Het bestaan van een foutmarge zoals dit onderzoek stelt aan te tonen lijkt mij toch niet zo heel gek. De WADA heeft de regels niet voor niets zo vormgegeven dat een renner (of een team) bij een constatering van meer dan 1.000 nanogram salbutamol per milliliter in de urine de mogelijkheid krijgt om te bewijzen dat dit resultaat het gevolg is van een therapeutisch geïnhaleerde dosis. Al heb ik over dit onderzoek mijn twijfels indien de foutmarge werkelijk rond de 15% zou liggen dan kan je je denk ik terecht afvragen of het verleggen van deze bewijslast wel billijk is - zeker gezien de gevolgen voor een renner.

Nu verandert dit natuurlijk niets aan de zaak-Froome, hij zal nog steeds moeten aantonen dat de overschrijding het gevolg is geweest van een therapeutische geïnhaleerde dosis en dit lijkt me bij een meting van 2000 nanogram salbutamol per milliliter in de urine toch een heel moeilijk en blijkbaar tijdrovend geval.
07-05-2018 17:55
Uiteraard lijkt me in de drempelwaarde al een foutmarge ingecalculeerd en zeer wsl veel groter dan 15%
07-05-2018 18:23
Er wordt ook nu al uitgegaan van een drempelwaarde, iemand plaatste eens een link waar dat netjes werd uitgelegd. Ik meen dat pas boven een waarde van 1200 nanogram salbutamol per milliliter iemand als positief kan worden gezien.

Daar hoort uiteraard een waarschijnlijkheid bij en die moet vrij hoog zijn, liefst 100% maar dat is nooit haalbaar.

Waar het nu omgaat is wat de kans op een false positive is, dat is stel dat iemand als Froome postief wordt bevonden wat is dan de kans dat hij eigenlijk negatief is.

Als deze kans significant is dan mag je twijfels bij de gehanteerde grenswaarde en conclusies hebben.

Het onderzoek lijkt in ieder geval aan te tonen dat je zeker enige twijfel mag hebben of in geval van Froome wel kan worden gesteld dat hij positief is.

Over het onderzoek en tijdschrift kan ik weinig zeggen wel dat het onderzoek aan de eisen die je aan wetenschappelijk onderzoek voldoet dus dat sprake was van een zogeheten peer review.

Veel commentaar wat ik hier lees zou ik willen bestempelen als vrij vooringenomen, tenderend naar complottheorieën met een hoog Aluhoedjes brigade gehalte :).

De onschuld van Froome is hiermee zeker niet bewezen, wel kun je veel vraagtekens bij de huidige test plaatsen, dat was toch al een spoor dat de verdediging aan het uitwerken was.

De titel vh bericht geeft het correct weer!
07-05-2018 18:28
Gelukkig wordt er gewielrent morgen, op Sicilia.
07-05-2018 18:28
Het blijft wel leuk zo. Of Froome heeft zo ongeveer zijn inhalator opgegeten voor niks of een instituut met de oerhollandse naam Centre for Human Drug Research heeft een fijn stukje betaalwetenschap bedreven.
07-05-2018 18:39
Hah wat een klucht. Een onderzoek op basis van simulaties... oftewel een onderzoek zonder echt onderzoek. En daar dan zulke conclusies aan binden. Mensen, neem alsjeblieft niet alle wetenschappelijke onderzoeken voor waarheid aan. ik heb in mijn tijd bij de universiteit enorm veel wetenschappelijke onderzoeken (terecht) onderuit gehaald en onderuitgehaald zien worden, best schokkend was dat.
07-05-2018 18:39
Ik kan me voorstellen dat bij het bepalen van de drempelwaarde is gezegd 500 kan voorkomen bij normaal gebruik ( ook daar is onderzoek naar gedaan). De drempelwaarde is dan gezet op 1000 een marge van 100% om " vergissingen" te voorkomen Je kunt uit dit onderzoek dus niets afleiden als je niet weet hoe de drempelwaarde tot stand is gekomen.
07-05-2018 18:41
Twee keer de toegestane hoeveelheid zijn 32 pufjes. Longarts Shelley Overbeek ( in het NRC van 13 december 2017) vindt dat onwaarschijnlijk. Volgens haar heeft Froome die stof waarschijnlijk dmv een pil of injectie binnengekregen, en dat mag niet volgens de reglementen.
Overigens wist zij ook te melden dat zo' n 6o% van de toprenners een luchtwegverwijder nemen.
07-05-2018 20:25
Zo, is me dat even schokkend nieuws voor vele wf’ers.
07-05-2018 21:23
Maar als Froome een hond had geweest dan is hij in theorie misschien wel onterecht positief bevonden.. zoveel weten we met dit 'onderzoek'

Zij vinden met hun theoretische model een kans van 15% om boven de toegestane limiet te komen met de aanbevolen maximale hoeveelheid pufjes.
De praktijk kent in alle studies geen gevallen die boven de decision limit van 1200ng/ml uitkwamen door inname van een 'veilige' dosis, behalve dan 1 geval waar ze een reken/correctie-fout hadden gemaakt.

-Ik snap de hele relevantie van dit soort theoretische rekenmodellen nooit echt goed, voor zover ik kan inschatten valt en staat alles met het meest minimale foutje en zal je echt alle variabelen 100% op orde moeten hebben.
07-05-2018 22:05
Onderzoek of geen onderzoek, valide of niet. Feit is dat Froome op het moment van zijn positieve plas onder de op dat moment geldende uci regels positief was. En de consequenties zijn dus een positieve test gebaseerd op de regelgeving van dat moment. Dus dan ook de dan geldende strafmaat hanteren. Uitzondering had ik gevonden als het binnen de mens Froome aantoonbaar incorrect zou zijn geweest en niet of het prestatiebevorderend of onbetrouwbaar qua tests vanuit de dopingautoriteit zou zijn.

Bij bepaalde delicten worden mensen ook veroordeeld aan de hand van de wetgeving die op dat moment leidend was. Ook al is dat later veranderd.

Dan moet men vanaf nu de dopingregels aanpassen.
07-05-2018 22:42
Als elke WF nu morgen even Stichting Centre for Human Drug Research belt en vraagt of de organisatie MEER of MINDER doping wilt. Het telefoonnummer is: Telefoon: 071 524 6400
07-05-2018 22:50
Beter voor piti en birillio dan Valverde en Basso dus, blaft Froome's poedel Robocop vanaf zijn dakje.
08-05-2018 00:15
Froome is toch geen hond of wel? Dit is toch geen wetenschappelijk onderzoek? Zeker niet wanneer Froome al direct bij naam wordt genoemd. Hoezo vooroordelen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.