Onrust over veldrithervorming leidt tot unieke rennersmeeting in Tabor
©Cor Vos
zondag 17 november 2019 om 10:18

Onrust over veldrithervorming leidt tot unieke rennersmeeting in Tabor

Aan de vooravond van de cross in Tabor verzamelden renners en rensters, met als doel  te brainstormen over de hervorming van de veldritkalender. Er werden vragen en eisen gebundeld en daar trekken de rennersverantwoordelijken mee naar de veldritcommissie van de UCI.

Renners en rensters werden tot dusver nog niet gehoord in de heisa rond de hervorming van de Wereldbeker en bij uitbreiding de hele crosskalender. Dat zorgt voor onrust. Simon Zahner en Katerina Nash, die de veldrijders vertegenwoordigen in de atletencommissie van de UCI, namen het initiatief om in Tabor, daags voor de wereldbekermanche, samen aan tafel te zitten.

Damestop aanwezig
Waren van de partij: Annemarie Worst, Lucinda Brand, Katie Compton, Eva Lechner, Alice Maria Arzuffi, Ellen Van Loy, Daan Soete, Sven Nys en uiteraard Zahner en Nash zelf. Christelle Reille, coördinator veldrijden, vertegenwoordigde de Internationale WielerUnie UCI.

“Klasse dat Katerina en Simon deze meeting hebben georganiseerd”, juicht Sven Nys het initiatief toe. “Bij mijn weten is het de eerste keer dat dit gebeurt. Luisteren naar de atleten is belangrijk. Het is interessant om weten wat er bij de renners leeft. Een beetje jammer dat er weinig mannelijke toppers waren, maar ikzelf vertegenwoordigde de renners van mijn team (Telenet-Baloise, red) en ook Daan Soete is een geëngageerde jongen. En goed om zien hoeveel dames zijn opgedaagd.”

Blijkt dat niet alleen de organisatoren zich zorgen maken om de hervorming, maar dat ook de atleten zich vragen stellen. Nys vertelt. “Welke vragen op tafel zijn gekomen? Blijkbaar ziet niet iedereen het zitten om 16 Wereldbekers na elkaar te rijden. Dan wordt het minder exclusief, klinkt het. Er werd vooral gepolst naar het prijzengeld. Als er meer en verdere verplaatsingen komen, wordt het prijzengeld dan aangepast?”

Wildcard
“Op die laatste vraag werd alvast geantwoord door Christelle Reille namens de UCI. Niet, dus. En mevrouw Reille maakte ook duidelijk dat de hervorming onomkeerbaar is en er weinig of geen ruimte tot onderhandelen is. Als er 16 organisatoren zijn, gaan de plannen sowieso door. Dat blijft een beetje het frustrerende”, zucht Nys. “Er is weinig duidelijkheid, maar renners en organisatoren moeten wel luisteren, betalen en uitvoeren.”

De UCI heeft overigens plannen om het veldrijden aantrekkelijker te maken door vedetten naar de cross te halen. “Stel, Wout van Aert crost een jaar niet door blessure, waardoor die uit de top vijftig valt en geen startrecht meer heeft, dan zou die een wildcard kunnen krijgen én automatisch een plek op de derde startrij. Stel, Julian Alaphilippe of Peter Sagan willen een paar crossen rijden, dan zou dat voortaan kunnen met een wildcard. Dat stuit uiteraard op tegenwind van de jongens die een heel jaar Europa rondtrekken om punten te sprokkelen..”

Een paar vragen zijn beantwoord, maar het meerendeel werd gebundeld en door Zahner en Nash meegenomen naar de eerstvolgende veldritcommissie. Die vindt plaats daags na de wereldbekermanche in Koksijde.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.