Onttroonde Froome: “Geloof nog altijd in de dubbel Giro-Tour”
Marco Pantani blijft de laatste renner die in één seizoen zowel de Tour de France als de Giro d’Italia wist te winnen. Chris Froome kwam dit jaar dichtbij, maar de Brit moet na zijn zege in Italië genoegen nemen met een derde plaats in La Grande Boucle. Toch blijft de 33-jarige ronderenner geloven in dit huzarenstukje. “Ik denk nog altijd dat het mogelijk is, maar het is een uitdaging”, zo liet hij weten op een speciaal belegde persconferentie.
Niet alleen Froome wist dit seizoen in beide grote rondes op het podium te eindigen. Zijn grote rivaal Tom Dumoulin eindigde als tweede in zowel de Giro als Tour. “Tom laat ook zien dat het mogelijk is om beide rittenkoersen op een hoog niveau te betwisten. Ik denk nog altijd dat het mogelijk is om beide rondes in één jaar te winnen.”
Na Pantani namen ook gewezen kampioenen als Denis Menchov en Alberto Contador de uitdaging aan. De Rus eindigde in 2008 als vijfde in de Giro d’Italia, om enkele maanden later als derde te finishen in de Tour. Contador probeerde in 2015 na zijn overwinning in de Giro eveneens een vuist te maken in de Tour, maar de Spanjaard moest genoegen nemen met plaats vijf.
Froome heeft geen spijt van zijn Italiaanse uitstapje, ondanks het feit dat dit hem misschien een vijfde Tourzege heeft gekost. “Ik ben ontzettend trots dat ik dit jaar de Giro heb kunnen winnen. Het grote doel was om te zegevieren in de drie grote rondes. Dit zal ik voor altijd onthouden.”
Froome ziet vriend Thomas zegevieren: “Ik ben enorm trots”
Froome zal in Parijs op het eindpodium worden vergezeld door Dumoulin en Tourwinnaar Geraint Thomas. Wekenlang werd er in de media geanticipeerd op een mogelijke Broedermoord binnen Sky, maar Froome benadrukt nogmaals ontzettend blij te zijn met de overwinning van zijn teamgenoot. “We zijn al zo lang ploeggenoten en vrienden.”
“Hierdoor was het ook een stuk gemakkelijker om met elkaar te communiceren. Ik denk dat we altijd eerlijk en open zijn geweest naar elkaar. We zijn al tien jaar goede vrienden en ploeggenoten. We trainen vaak samen, brengen veel tijd met elkaar door en wonen vlak bij elkaar. Geraint heeft zo’n belangrijke rol gespeeld in mijn Touroverwinningen.”
“Ik heb hem zien groeien als renner, en ben ontzettend trots op het feit dat het hem is gelukt. Ik ben blij dat ik er onderdeel van heb mogen uitmaken. Ik kijk ernaar uit om morgen op het podium te staan in Parijs”, aldus Froome.
Of is dat omdat iedereen er van overtuigd is dat hij doping neemt?
Als Froome doping zou gebruiken, dan moet je je toch ook zeker gaan afvragen wat Dumoulin en ook een Roglic gebruikt.....dus die insunaties en overtuigd zijnde daarvan is een misplaatst sentiment.
De afwijzing van de TdF om Sky de tourlicentie te weigeren kwam als een geschenk uit de hemel.Met een BAK GELD en een Touringcar VOL advocaten doken zij de onderhandelingskamer in en we weten allemaal het resultaat!
Het chauvinisme der FRANSEN verdween als sneeuw voor de zon,ZEKER,na dat hun werd verzekerd dat FROOME NIET de Tour zou winnen en alle aanwezigen gingen in een WOLK van SCHIJNHEILIGHEID tevreden huiswaarts!
De enigste die in deze HELE affaire GENAAID werd is FROOME.En misschien is dat wel terecht maar wie ben ik omdat te beweren.
Conclusie:MET GELD IS ALLES TE KOOP maar dat wisten we al een tijdje.
Triest is wel dat jongens zoals DUMOULIN en vele anderen er al JAREN onder lijden!
Nothing BUT THE TRUTH is een vergaan begrip in deze wereld ik denk dat u daar aan moet wennen!
skylimit - 29 juli 2018 om 10:49
@ab normaal gewoon afgunst, omdat sky zoveel geld heeft en dus de sterkste renners in de breedte kan opstellen. Zoiets als Real Madrid in de champions league.
Helemaal niet de beste renners, dat is gewoon een leugen.
Ze domineren de Tour met drie Britten waarvan niemand, echt niemand ooit had gedacht dat ze in staat zouden zijn de Tour ook maar één keer te kunnen winnen, en die alle drie nooit klimmers waren.
Dat heeft niets te maken met goede renners kopen en is op zijn minst uiterst merkwaardig.
Wiggins werd bij Garmin al 4e in de Tour. Die werd voor veel geld weggekocht. Verder heb je wel gelijk, tot vorige week dacht ik niet dat Thomas de Tour kon winnen en Froome is een verhaal apart.
DUMOULIN / Poels / Kelderman / Oomen / Kruiswijk / Gesink / Tolhoek / ?
Froome werd in zijn enige pre-Sky Tour bij het toenmalige Barloworld 84e en had voor 2011 nog nooit ergens blijk gegeven van dat hij de beste ronderenner van zijn generatie zou kunnen worden. Er zijn ongetwijfeld nog wel beelden te vinden van zijn beruchte parkeren op een Italiaanse muur (in de Tirreno of Giro). Een vroege aanvaller die in bergritten niet zelden als een van de eersten moet lossen. Zelfs de echte talenten bij die ploeg, Augustyn en Soler, leken geen groterondewinnaarmateriaal.
Zou aanvankelijk zelfs die ene Vuelta niet rijden en bij Sky moeten vertrekken, volslagen anoniem. Krijgt dan ineens vluchtig een nieuw contract en transformeert daarna in amper 1,5 jaar tijd van een derderangsnitwit in een van de beste klassementsrenners ooit op een leeftijd dat het vanaf het begin ongeloofwaardig is. Zelfs reguliere laatbloeiers laten voor hun doorbraak iets van talent zien.
Op dat vlak niet te vergelijken met een Thomas en Wiggins. Het verloop van hun loopbaan en doorbraak is een stuk normaler i.v.m. andere renners, ook op het vlak van klassementen rijden. Zij lijken ook meer te teren op een vorm van basistalent, die nooit aan Froome kon worden toegeschreven.
Daarnaast heb ik geen idee wat er nu sympathiek aan die Froome is. Ja, hooguit mediatrainingsympathiek, mede omdat ie journalisten graag naar de mond praat op bepaalde vlakken. Wil juist iets teveel het mannetje zijn en manoeuvreert zich wel wat makkelijk in een slachtofferrol, zelfs al zitten ze overduidelijk aan de daderkant. Daar hebben er bij die ploeg overigens wel meer last van (Brailsford voorop). Tja, die rijstijl. Froome rijdt niet lelijker op zijn fiets dan Mollema of Zakarin. Heeft ook leren fietsen van een lokale Keniaanse jeugdtrainer/liefhebber, niet bij een reguliere wielerclub.
@gebualie: eerlijk gezegd zijn er idd flink wat aanwijzingen dat we hebben gekeken naar een geregisseerde Tour en ook Giro. In de Giro komt ineens Simon Yates, ook een Brit, als konijn uit de hoge hoed die iedereen de eerste 2 weken op een hoop rijd. Uiteindelijk valt hij dan compleet weg (door ziekte?). Vervolgens wint Froome na een flnke valpartij vlak voor de proloog en later nog een keer, na verlies in bergetappes ineens op de Zoncolan en dan via die beruchte solo zelfs de ronde. Ten koste van de saai rijdende Dumoulin die nergens er door zakt.
Dan de hele aanloop naar de Tour, Froome lag er eigenlijk al uit en dan toch weer niet. Dan de eerste etappe waar hij de berm in rijd maar wel net die paal mist. In de Alpen houd hij stand maar lijkt hij niet het sterkst. In die korte rit kraakt hij maar verliest toch maar 43 sec en heeft podium nog in zicht. De laatste bergrit kraakt ie weer maar ook nu komt hij goed weg en verliest geen tijd. Tot slot de tijdrit waar hij in een keer weer heel sterk rijd. Het klopt gewoon niet met elkaar.
Zoals ik al vaker opmerkte zet ik vanaf de Vuelta vorig jaar bij elke prestatie van hem een groot vraagteken. Ik zie hem dan ook liever vandaag dan morgen stoppen met de sport.
En een paar jaar geleden dacht ook niemand dat Dumoulin een grote ronde zou kunnen winnen. Is dat dan wel normaal? Zal wel weer aan Sky liggen.
Wiggins op 29 jarige leeftijd voor het eerst een grote prestatie in de tour 2009, een 4e plaats later omgezet naar een 3e plaats.
Froome op 26 jarige leeftijd voor het eerst een grote prestatie in de Vuelta 2011, een 2e plaats, tot aan de Vuelta 2015 geen noemswaardige uitslagen.
Thomas op 32 jarige leeftijd voor het eerst een grote prestatie in de Tour, een 1e plaats, daar voor 3e In Down Under in 2013, 2eplaats in Ronde van Zwitserland 2015, winnaar 2016 Parijs Nice 2016 en winnaar Criterium Dauphine.
Dumoulain op 24 jarige leeftijd voor het eerst een grote prestatie in de Vualta 2015, een 6e plaats. Verder een 5e plaats Ronde van Zwitserland 2014 en een 3e plaats Ronde van Zwitserland 2015.
De rest van Tom’s verhaal kennen we, Tom is dus op veel jongere leeftijd goed gaan scoren en opbouwen dan die ouderdomsdekens van Sky.