Onvrede in peloton over tijdstraf Porte
Foto: Sirotti
dinsdag 19 mei 2015 om 23:30

Onvrede in peloton over tijdstraf Porte

Richie Porte heeft dinsdag een tijdstraf van twee minuten gekregen omdat hij een wiel van een coureur uit een andere ploeg heeft aangenomen. Veel renners uiten hun verbazing over dit besluit. WielerFlits maakt een overzicht van de reacties.

Sky-baas Dave Brailsford vindt het oordeel onterecht. “Het is natuurlijk erg teleurstellend dat een sportief gebaar in het heetst van de strijd heeft geresulteerd in zo’n zware straf. Niemand probeerde op oneerlijke wijze voordeel te behalen”, zegt hij in een persbericht. “Maar dit besluit maakt ons alleen nog maar vastberadener om te vechten in deze koers. Richie en het team zijn er klaar voor om de handschoen op te pakken en de Giro duurt nog lang.”

Het overgrote deel van het peloton is het met Brailsford eens. David Millar roept UCI-voorzitter Brian Cookson op om leiderschap te tonen. Sommige renners vinden dat iedereen behalve Porte elkaars wielen zouden moeten geven in de volgende etappe. Op deze manier krijgt elke renner dezelfde tijdstraf en ondervindt Porte dus geen nadeel meer. Dario Cataldo van Astana zou een straf van een halve minuut voldoende vinden.

Weinig insiders vinden het besluit terecht. Michael Rasmussen vormt een uitzondering. “Met duidelijk bewijs in hun handen moest de UCI wel een straf uitdelen”, schrijft de Deen op Twitter. “Anders zouden ze hun eigen regels ondermijnen. Ik begrijp de ophef niet.”

RIDE Magazine
102 Reacties
1 2 3 5
19-05-2015 23:41
Prachtig, die gezamenlijkheid. Een ideaalbeeld is mooi om na te streven. Porte zijn complete klassement om zeep vanwege de goedbedoelde hulp van een vriend... zucht.
19-05-2015 23:42
Thanks voor dit overzicht wielerflits!

Ben het overigens het meest eens met boogerd. Daarnaast is het natuurlijk een rare regel die zsm afgeschaft moet worden.
19-05-2015 23:44
Die van Bram Tankink is wel grappig.
Maar als de renners ontevreden zijn met deze regel, laten ze dan morgen een stevige vuist maken, zodat de tijdstraf ongedaan wordt gemaakt.
19-05-2015 23:45
Weer wat geleerd. Aan de racekak raken of je schouder uit de kom vallen is beter voor degc dan een wiel aannemen. De eerste de beste Italiaan die morgen ongestraft achter een auto gaat hangen zal wel de wind van voren krijgen.
19-05-2015 23:50
Wat ik wel grappig vindt is dat niemand ditzegt: So, returning in the bunch after a flat tire with the help of a teamcar is allowed then. Next time, go hang the car and come back in the bunch.
19-05-2015 23:51
Ach ja, op Twitter heeft men een grote mond, straks in de koers denkt iedereen weer vrolijk aan zichzelf.
19-05-2015 23:52
benieuwd of het morgen echt gaat gebeuren. Zou geweldig zijn, die solidariteit in het peloton
19-05-2015 23:57
@ Talat
Ligt er aan of er een sterke persoonlijkheid opstaat die de rest mee weet te krijgen... Misschien wel Michael Rogers.
19-05-2015 23:58
Dit is onderling sportief ! Als dit niet meer mag dan mag in geen enkele klassieker van om het even wie een wiel aannemen (zie parijs -roubaix) UC :I herzie uw reglementen.
20-05-2015 00:00
+ 1000 voor al deze tweets! Prachtig om te zien dat het peloton het wél snapt.

Hoe haal je het in je botte kop om in déze sport sportiviteit te bestraffen?! In elke sport zou dat natuurlijk belachelijk zijn, maar in een sport waar notoire valsspelers nog steeds de baas kunnen spelen bij de grootste ploegen én in het peloton, waar dopeurs met terugwerkende kracht gestraft kunnen worden en zo slechts even niet mogen fietsen, de sport die op alle vlakken aan zijn imago dient te werken omdat hij nog steeds ziek is; DIE sport gaat nu de mooiste gebaren van een atleet bestraffen. Schiet mij maar lek, wat een ongelooflijke kul!

Oh en die tweet van Rasmussen.. die vieze gore gluiperd moet zijn muil houden over regels enforcen.
20-05-2015 00:02
Maar je kent Michael, die zal zoveel mogelijk twitteren om daarmee aan gewicht te verliezen.
20-05-2015 00:03
@ KK

Ja inderdaad, als je maar genoeg kak spuit word je vanzelf wat lichter :)
20-05-2015 00:06
Het houdt de gemoederen wel bezig. Ik kan de afgelopen uren Twitter en Facebook niet loslaten. Daarbij valt me op dat de mensen die vinden dat de regels terecht zijn gevolgd echt fors in de minderheid zijn. En de mensen die de regel ook echt logisch vinden zijn helemaal op één hand te tellen.
20-05-2015 00:07
En zo wordt plots de start morgen interessant om te gaan volgen :-)
Wat gaan de renners doen? Massaal hun wiel doorgeven?
20-05-2015 00:08
Cookson, de man die vooralsnog weinig heeft klaar gespeeld als het gaat om het "redden van de wielrennerij", kan iig maar beter snel met een statement komen.
20-05-2015 00:10
De officiële twitter van de Giro meldde eerste:
"This is cycling. This is the best sport in the world. #Giro"
Om dan vervolgens een juridische communicatie te doen over de tijdstraf.

Nu zou ik graag eens weten hoeveel renners in het peloton afwisten van die regel.
Je moet eerst de regels kennen, voor je er je kan aan houden. En als renner moet je volgens mij geen examen afleggen voor je mag beginnen koersen?

Zou Henderson zijn wiel aan Aru durven geven? Hier makker, 2 minuten tijdstraf!
20-05-2015 00:11
Toch gaaf, die reactie van de Kip. Lekker irritant dwars.

Verder begrijp ik de regel wel. Anders verkopen renners straks hun wiel aan de hoogst biedende. Of als je niet toevallig een sportieve goede vriend-met-voorwiel hebt, dan koop je een vriendschap. En wie zegt dat Clarke dit allemaal gratis deed? Dat lijkt me niks voor een profwielrenner.
20-05-2015 00:20
Maar waarom wordt het benoemd als een daad van sportiviteit?
Was en is Porte een directe concurrent van Clarke? Nee.
Clarke offerde zijn eigen kansen niet op, niet voor een klassement, niet voor een etappezege.
Sterker nog, hij zou later hiermee zijn voordeel kunnen doen omdat Porte en Sky in een latere etappe mogelijk iets voor hem terug kunnen en willen doen.
20-05-2015 00:20
Haha mooie humor van Nathan Brown... Overigens als het hele peloton achter Porte staat vind ik dat hele bandenwisselidee helemaal niet zo'n slecht bedacht
20-05-2015 00:22
Hier was waar ik stiekem op hoopte. Solidariteit in het peloton. Ik hoop ook dat het resulteert in verdere actie, anders zijn het maar woorden.

Verder is het natuurlijk wel onprofessioneel van Porte en Clarke. Als beroepsrenner behoor je de regels van je sport te kennen. Dat is een deel van je vak.
20-05-2015 00:24
Natuurlijk koopt Clarke goodwill. Sky rijdt wat langzamer als ie in de ontsnapping zit. Astana dan wel wat harder. Het blijft politiek.
20-05-2015 00:28
Clarke had het niet gedaan voor Contador/Aru. Waardoor je het wedstrijdvervalsing mag noemen
20-05-2015 00:37
Zou de UCI, in navolging van Aru, nu alle twitteraars aanklagen?

Ontopic:
Ik kan me het meest vinden in de tweet van Dombrowski, die legt het echte probleem bloot. De regel bestaat nou eenmaal en je kan geen beter voorbeeld van een overtreding vinden dan deze. Echter, er bestaan nog veel meer regels die niet (consequent) gehandhaafd worden, waarom deze dan nu opeens wel? Dát is het daadwerkelijke probleem. Wat 'sportiviteit' betreft kan ik me goed vinden in de reactie van NairoQ hier boven, ik deel die mening. Het is pas echt sportief als Clarke dit voor elke klassementsrenner gedaan zou hebben. Misschien zou hij dat ook wel gedaan hebben, dat weten we niet, maar waarschijnlijk is het niet. Dit is dus gewoon het helpen van een goede vriend (slash toekomstig ploeggenoot) en heeft weinig met sportiviteit te maken.
20-05-2015 00:45
Hoe durft die Rasmussen daar zo op te reageren. Die gast probeert zelf middels een boek een slaatje te slaan uit zijn belachelijke dope carrière.
Prima dat ze regels willen hanteren, maar het is nu gewoon natte vingerwerk wanneer ze het wel, dan wel niet toepassen (erg afhankelijk van welke koers en welke nationaliteit iemand heeft).

Dit is volstrekt belachelijk, hoop dat ze de tip van Millar opvolgen.
Zal je zien dat Aru uiteindelijk toch niet mee doet en dan 2 min pakt op Contador (zou wel een stunt zijn), of dat ze de Italianen niet bestraffen :S
20-05-2015 00:50
@Nairo heeft wel een beetje gelijk, als je weinig landgenoten hebt ben je dan in het nadeel. Maar hoeveel komt dit nou voor en dan meteen zo'n straf, dat slaat echt nergens op. Mooi die humor van Tankink en dat iedereen het onbegrijpelijk vindt.
Giro zelf tweet ook in het voordeel van Porte, maar die domme UCI jury beslist het.
Ik haat jurysporten en nu gaan ze zich ook zo met het wielrennen bemoeien.
1 2 3 5

Om te reageren moet je ingelogd zijn.