Onvrede in peloton over tijdstraf Porte
Foto: Sirotti
dinsdag 19 mei 2015 om 23:30

Onvrede in peloton over tijdstraf Porte

Richie Porte heeft dinsdag een tijdstraf van twee minuten gekregen omdat hij een wiel van een coureur uit een andere ploeg heeft aangenomen. Veel renners uiten hun verbazing over dit besluit. WielerFlits maakt een overzicht van de reacties.

Sky-baas Dave Brailsford vindt het oordeel onterecht. “Het is natuurlijk erg teleurstellend dat een sportief gebaar in het heetst van de strijd heeft geresulteerd in zo’n zware straf. Niemand probeerde op oneerlijke wijze voordeel te behalen”, zegt hij in een persbericht. “Maar dit besluit maakt ons alleen nog maar vastberadener om te vechten in deze koers. Richie en het team zijn er klaar voor om de handschoen op te pakken en de Giro duurt nog lang.”

Het overgrote deel van het peloton is het met Brailsford eens. David Millar roept UCI-voorzitter Brian Cookson op om leiderschap te tonen. Sommige renners vinden dat iedereen behalve Porte elkaars wielen zouden moeten geven in de volgende etappe. Op deze manier krijgt elke renner dezelfde tijdstraf en ondervindt Porte dus geen nadeel meer. Dario Cataldo van Astana zou een straf van een halve minuut voldoende vinden.

Weinig insiders vinden het besluit terecht. Michael Rasmussen vormt een uitzondering. “Met duidelijk bewijs in hun handen moest de UCI wel een straf uitdelen”, schrijft de Deen op Twitter. “Anders zouden ze hun eigen regels ondermijnen. Ik begrijp de ophef niet.”

RIDE Magazine
102 Reacties
1 3 4 5
20-05-2015 14:02
Garmin2012

De giro en haar organisatie hebben hier weinig mee te maken dus die opmerking van jou slaat namelijk nergens op. Het is de wedstrijd jury, die bestaat uit de door de UCI afgevaardigde wedstrijd commissarissen en die deze giro wordt voorgezeten door een duitser, die hier over beslist. Dus mocht je het nodig vinden om te gaan zeiken over deze beslissing doe dat dan bij de UCI en niet de giro organisatie
21-05-2015 09:54
Zo'n tijdstraf lijkt op dit moment alleen sneu voor Porte. Echter, als nu iemand met minder dan twee minuten verschil op Porte de Giro wint, dan gaat die persoon de rest van zijn leven te horen krijgen dat ie zijn overwinning in de Giro d'Italia cadeau heeft gekregen.
Wat er dan gebeurt is dat de juryleden publiekelijk in de media boven tafel worden gesleept en de zwarte piet toegespeeld gaan krijgen. Met als gevolg? Dat de jury in dit soort situaties, maar belangrijker ook in de roubaix-spoorweg-situaties, zijn nek niet meer durft uit te steken.
Aan de ene kant is het zo dat de regels nu eenmaal de regels zijn, maar anderzijds worden de regels in het wielrennen, ook door de jury, zo vaak niet toegepast en wordt er zo vaak een oogje dicht geknepen, dat ik deze beslissing praktisch/publicitair een op zijn minst onhandige en op zijn meest potentieel dramatische keuze vind....
1 3 4 5

Om te reageren moet je ingelogd zijn.