‘Oprichter en oud-teambaas ontslagen door Decathlon AG2R La Mondiale’
foto: Cor Vos
woensdag 21 augustus 2024 om 16:03

‘Oprichter en oud-teambaas ontslagen door Decathlon AG2R La Mondiale’

Vincent Lavenu (68) is ontslagen door Decathlon AG2R La Mondiale. Volgens L’Équipe is de oprichter van de Franse wielerploeg, die in 2022 afscheid nam als officiële baas van de ploeg, door het huidige bestuur uit zijn functie gezet.

Na de oprichting van AG2R La Mondiale in 1992 zwaaide Lavenu altijd de scepter over de wielerploeg. In 2022 zou hij gedwongen zijn om het team te verkopen aan verzekeringsmaatschappij AG2R La Mondiale. Eerst was Lavenu nog wel algemeen directeur, maar onder toezicht van de nieuwe ploegbaas werd hij ‘gedegradeerd’ naar de rol van sportief manager. Zijn machtspositie was hij toen al kwijt, melden ingewijden aan L’Équipe.

Lavenu kreeg na afloop van de voorbije Tour de France per mail te horen dat hij ontslagen zou worden, waarna hij zijn telefoon, computer en auto moest inleveren. In een gesprek met de huidige ploegbaas Dominique Serieys werd zijn ontslag bevestigd, waarna Lavenu onwel werd en de hulpdiensten ter plaatse moesten komen. Sindsdien doet een advocaat de woordvoering namens Lavenu, die inmiddels ook niet meer op de ploegsite vermeld staat.

Volgens bronnen zou het huidige management van Decathlon AG2R La Mondiale het Lavenu kwalijk nemen dat hij de directie niet snel genoeg ingelicht heeft over het dopingonderzoek dat gestart werd naar Franck Bonnamour. De Franse renner werd daarop in maart ontslagen door de ploeg.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.