Opsporing EPO wordt eenvoudiger
woensdag 23 juli 2008 om 10:56

Opsporing EPO wordt eenvoudiger

Volgens het hoofd van het Wereld Anti-Doping Agency (WADA) werd Riccardo Riccò betrapt op bloeddoping met behulp van een molecuul dat tijdens de vervaardiging van het verboden middel CERA werd toegevoegd. Zijn positieve test op erytropoëtine (EPO) is bevestigd door het Franse nationale anti-doping agentschap. (AFLD)

Riccò was in de veronderstelling dat er geen test bestond voor de opsporing van CERA (Continuous Erythropietin Receptor Activator). Maar WADA-president John Fahey, zegt dat bij de ontwikkeling van het medicijn van Roche Pharmaceuticals een molecuul is toegevoegd om de autoriteiten te helpen bij het opsporen van illegaal gebruik.

“Ik kan niets zeggen over de details en opsporingstest maar wel bevestigen dat het gaat om CERA, een volkomen legitiem geneesmiddel voor patiënten met bloedarmoede,” verklaarde de heer Fahey op ABC Radio

“Tijdens de ontwikkeling van CERA vond er een nauwe samenwerking plaats tussen het WADA en het farmaceutische bedrijf Roche Pharmaceuticals en werd het molecuul toegevoegd om te kunnen worden opgespoord nadat een test was uitgevoerd. Samenwerking met farmaceutische bedrijven is een stap voorwaarts in de strijd tegen gebruik van drugs in alle sporten,” aldus Fahey.

“We zullen steeds meer van dit soort gevallen tegenkomen, hoe beter de samenwerking tussen de wetenschappers en de farmaceutische bedrijven, des te groter wordt de kans tot opsporing van prestatiebevorderende middelen wanneer tests worden uitgevoerd.”

Met dank aan Selmar.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.