Opvallende uitspraak Fem van Empel na Ruddervoorde: “Had weinig concentratie”
foto: Cor Vos
zondag 20 oktober 2024 om 17:48

Opvallende uitspraak Fem van Empel na Ruddervoorde: “Had weinig concentratie”

Fem van Empel deed in de Superprestige Ruddervoorde mee om het podium, maar in winnende positie reed de wereldkampioene veldrijden nooit. Uiteindelijk werd de kopvrouw van Visma | Lease a Bike tweede achter winnares Ceylin del Carmen Alvarado en sprak ze na afloop over een opvallende reden: “Het was mijn dag niet, ik had weinig concentratie.”

“Ceylin was enorm sterk”, vertelde Van Empel in het flashinterview kort na afloop. Dat concentratieprobleem speelde haar parten.”Dat hoort erbij en is een werkpunt voor de komende races. Wel reed ik nog een goede laatste ronde, daar heb ik getoond dat ik niet snel opgeef.”

Vooraf werd de wereldkampioene nog wel als favoriete bestempeld, maar die rol kon ze niet waarmaken. “Het kan altijd gebeuren. Ik ben ook maar een mens en kan niet alles winnen”, geeft ze aan. “Ik focus deze periode meer op iets meer arbeid, dus misschien ben ik iets minder fris. Maar dat neemt niet weg dat Ceylin vandaag verdiend gewonnen heeft. Ik ben dan ook niet teleurgesteld.”

Voor Alvarado was het alweer haar vierde zege in Ruddervoorde. “Modder, nat, droog, snel, dat maakt voor mij niet uit”, lachte ze. “Het kostte in het begin moeite om van voren te geraken en daar begon een tactisch spel. De technische stukken zorgden ervoor dat er gaten ontstonden en ik heb een paar gaten moeten dichtrijden. Toen dacht ik dat mij dat misschien het podium kon kosten, maar de versnelling van Lucinda kwam mij goed uit.”

“Het werd uit elkaar gereden en ik wist dat het alles-of-niets was. Dat bleek uiteindelijk zo te zijn”, aldus Alvarado. Ze ontdeed zich van Brand en Van Empel en soleerde ondanks een val naar de zege. “Ik zat echt te vloeken, die val kwam slecht uit, maar ik kon iedereen ophouden en daarna weer wegrijden. Het was alles-of-niets tot aan de finish en dat pakte goed uit.”

‘Domme fout’ van Lucinda Brand
Lucinda Brand strandde op een derde plaats, omdat ze in de laatste rechte lijn haar benen stilhield en op de streep nog gepasseerd werd door Van Empel. “Ik keek om en het leek erop dat ze niet vol meer sprintte, maar dat is de domste fout die je kan maken”, is de Nederlands kampioene zelfkritisch. “Fem heeft groot gelijk, als ze ziet dat ik dat niet doe. Zelfs op mijn oude dag kan ik nog leren…”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.