Organisatie WK wielrennen kijkt na dood Muriel Furrer naar UCI: “Zij maken de regels”
foto: Cor Vos
donderdag 3 oktober 2024 om 11:32

Organisatie WK wielrennen kijkt na dood Muriel Furrer naar UCI: “Zij maken de regels”

De dood van Muriel Furrer heeft veel losgemaakt in de wielerwereld. De 18-jarige Zwitserse overleed vorige week na een val tijdens de juniorenkoers op het WK wielrennen in Zürich. Na haar tragische overlijden is de discussie over veiligheid in wielerkoersen weer volop aangezwengeld, maar bij wie ligt nu de verantwoordelijkheid? De WK-organisatie kijkt vooral naar de UCI.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Op een persconferentie stonden projectmanager Daniel Rupf en sportdirecteur Olivier Senn uitgebreid stil bij het tragische ongeval van Furrer. Een belangrijke vraag die werd gesteld: wie is nu verantwoordelijk voor de veiligheid van renners en toeschouwers? Hoe had de valpartij van Furrer voorkomen kunnen worden? En hoe kan het dat de renster pas na ‘enige tijd’ werd opgemerkt?

Veiligheidsvoorschriften
De organisatie wijst vooral op een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Ze voldeden naar eigen zeggen aan de veiligheidsvoorschriften van de internationale wielerunie UCI. Zo werd er onder meer voldaan aan het ‘Bad Weather Protocol’, ondanks het feit dat het parcours er nat en glad bijlag, zo meldt Het Nieuwsblad.

“Duizenden renners en rensters hebben die afdaling genomen zonder te vallen. Er was slechts één val, jammer genoeg met een tragische afloop. Als uit het onderzoek van de autoriteiten zou blijken dat wij verantwoordelijk zijn, zullen we die verantwoordelijkheid nemen”, citeert dagblad Blick Senn.

“Ik hoop dat dit iets zal veranderen”
Een mogelijke oplossing is live toegang tot de GPS-trackers van de rensters. Alhoewel in alle wedstrijden gebruik wordt gemaakt van transponders, worden er niet altijd GPS-trackers gebruikt. Er is een wezenlijk verschil: Transponders zijn in feite een soort chips die registreren wanneer iemand een specifiek punt passeert (in de praktijk de finishstreep of een specifiek tussenpunt), terwijl van GPS-apparaten constant de locatie te volgen is.

“Maar er zijn vanuit de UCI geen voorwaarden opgelegd wat betreft GPS-tracking”, reageert Senn. “Het is de UCI die de regels maakt. We hebben hen al laten weten dat we hier toch nog eens goed over moeten praten. Ik hoop dat dit iets zal veranderen in de wielersport. Er zijn al te veel renners omgekomen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.