Orluis Aular houdt opkomende Axel Zingle van zich af in openingsrit Tour du Limousin
Orluis Aular op archiefbeeld foto: Cor Vos
dinsdag 13 augustus 2024 om 15:56

Orluis Aular houdt opkomende Axel Zingle van zich af in openingsrit Tour du Limousin

De eerste etappe van de Tour du Limousin 2024 is gewonnen door Orluis Aular. De Venezolaan snelde naar de zege na mooi voorbereidend werk van zijn ploeggenoten van Caja Rural-Seguros RGA, al kwam Axel Zingle in de laatste meters nog wel flink opzetten. Aular is tevens de eerste leider in de Franse rittenkoers.

De wielerfans komen in deze fase van het seizoen ogen en oren tekort, aangezien de koersen elkaar in rap tempo opvolgen. De meeste aandacht ging vandaag uit naar de Tour de France Femmes en (in iets mindere mate) de Ronde van Polen, maar in hartje Frankrijk – om precies te zijn Boisseuil – begon vandaag de 57ste editie van de Tour du Limousin-Périgord-Nouvelle Aquitaine, kortweg de Tour du Limousin.

In deze Franse rittenkoers is de organisatie op zoek naar een opvolger van Romain Grégoire, de jonge Fransman die dit jaar de voorkeur geeft aan de Ronde van Polen. Maar dit was voor de organisatie geen reden om bij de pakken neer te zitten: met Valentin Madouas, Benoît Cosnefroy, Axel Zingle, Lilian Calmejane, Clément Venturini, Mathieu Burgaudeau en Alexandre Delettre stonden er nog voldoende Franse toppers aan het vertrek.

Acht renners slaan handen ineen
Deze blikvangers kregen in de openingsetappe meteen een geaccidenteerd parcours voor de wielen geschoven, met in de laatste twintig kilometer nog twee potentiële scherprechters, met de Côte de Puy Aubrun (2 km à 4,2%) en Côte de Felletin (2 km à 4,8%) van derde categorie. Na de Côte de Felletin was het nog iets meer dan tien kilometer te gaan richting de flink oplopende finish in Auzances.

Meerdere renners waren niet van plan om te wachten op een (eventuele) sprint en kozen al vroeg het ruime sop. En het waren niet de minste namen, met vice-Olympisch kampioen Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Alex Baudin en Jordan Labrosse (Decathlon AG2R), Alexis Gougeard (Cofidis), Louis Barré (Arkéa-B&B Hotels) en de wat minder bekende namen Obie Vidts (Intermarché-Wanty), Rayan Boulahoite (TotalEnergies) en Gorka Sorarrain (Caja Rural-Seguros RGA).

Toch een hergroepering
Acht niet de onderschatten coureurs en dus hield het peloton het verschil met de groep-Madouas binnen de perken. De maximale voorsprong bedroeg niet meer dan een minuut en dit bleek dan ook niet genoeg om uit de greep te blijven, al kostte het wel bloed, zweten en tranen om de boel weer bijeen te brengen. Madouas, Baudin, Barré en Boulahoite bleken vooraan over de sterkste benen te beschikken en bleven het langst vooruit, maar met nog tien kilometer te gaan was de samensmelting dan toch een feit.

Dit was voor andere renners het sein om er vanonder te muizen. TotalEnergies was zeer bedrijvig en gooide het met Mathieu Burgaudeau en Jordan Jegat over een aanvallende boeg, maar ook Arkéa-B&B Hotels en Decathlon AG2R lieten zich zien in de spits van de koers. Jegat slaagde er in zijn eentje in om een aardige voorsprong uit te bouwen, maar bleek een vogel voor de spreekwoordelijke kat. Op vijf kilometer van het einde werd hij weer bij de lurven gegrepen en dus reden we en groupe naar de laatste oplopende kilometers.

Aular rondt werk van ploeg af
In deze laatste kilometers zagen we geen ultieme uitvalspogingen meer en dus was het laatste woord aan de sprinters. Groupama-FDJ leek de sprint perfect te timen, maar werd overvleugeld door de mannen van Caja Rural-Seguros RGA. De Spaanse formatie deed dit voor zijn Venezolaanse afmaker Orluis Aular, die een aankomst op maat kreeg voorgeschoteld. Aular wist het werk van zijn ploeggenoten ook met verve af te ronden, al werd hij in de laatste meters nog bijna geremonteerd door Axel Zingle.

De Franse puncheur van Cofidis – die onlangs een contract heeft getekend bij Visma | Lease a Bike voor de komende drie seizoenen – kwam echter net te laat om Aular nog van de zege te houden. Die laatste snelde zo naar zijn tweede overwinning van het seizoen. Eerder dit jaar kroonde hij zich al tot tijdritkampioen van zijn land. Aular gaat na zijn zege ook aan de leiding in het algemeen klassement en mag morgen dus in de leiderstrui rondrijden, op weg naar Terrasson-Lavilledieu.

AK

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.