Oud-wielrenner opgepakt in een van grootste Belgische fraudezaken
donderdag 4 juli 2024 om 12:10

Oud-wielrenner opgepakt in een van grootste Belgische fraudezaken

Als wielrenner reed hij begin deze eeuw nog grote klassiekers als Omloop Het Volk en de E3 Prijs Harelbeke, twintig jaar later is hij de hoofdverdachte in een van de grootste oplichtingszaken ooit in België. De 45-jarige Stijn V. uit Sint-Truiden is in Spanje gearresteerd, zo meldt Het Laatste Nieuws. Hij wordt verdacht van oplichting ter waarde van 24 miljoen euro.

Stijn V. was rond de eeuwwisseling een beloftevolle wielrenner. Op het Belgisch kampioenschap wielrennen bij de beloften in 2001 sprintte  hij samen met de latere wereldkampioen en klassiekerkoning Tom Boonen voor de overwinning. Een jaar later versierde Stijn V. een profcontract, maar in 2004 kwam zijn wielercarrière na een valpartij ten einde.

Nu, twintig jaar later, is hij de hoofdverdachte in een van de grootste Belgische oplichtingszaken. Aan de redactie van HLN is bevestigd dat Stijn V. – die al acht jaar aan de Costa Blanca in Spanje woont – in zijn huis in Orihuela Costa is gearresteerd op basis van een Europees aanhoudingsbevel. V. kwam daarna weer op vrije voeten en bood zich vorige week vrijwillig aan bij de politie in ons land. Dat bevestigt zijn advocaat Joris Van Cauter.

Beleggingsfraude
De oud-wielrenner wordt verdacht van een oplichting ter waarde van 24 miljoen euro, waarvan 10 miljoen via zijn eigen rekeningen. V. wordt gezien als het brein achter online oplichting met cryptomunten. Het gaat hier om beleggingsfraude met ‘coins’ in de vorm van Ponzifraude of een piramidespel. Die ‘bedrijven’ waren actief onder verschillende namen.

Via schimmige websites en filmpjes op YouTube werden vanaf 2015 investeerders gelokt met de belofte van hoge opbrengsten op hun investeringen. Eens zij geld hadden overgeschreven, bleken hun coins vergrendeld. Volgens de Spaanse media is het geld via een complex netwerk van rekeningen in Noorwegen, Singapore en Hongkong weggesluisd. Dat geld werd later teruggestort naar Stijn V. (45) en zijn mogelijke kompanen, onder de noemer van betalingen voor ”advies”. De ex-wielrenner zou er voornamelijk vastgoed mee hebben gekocht in Spanje.

Tien jaar cel?
In België zijn er 58 officiële klachten binnengekomen, maar er zijn wellicht veel meer slachtoffers. Stijn V. riskeert volgens de laatste berichten in de Spaanse media tien jaar cel in België voor de oplichting. “Mijn cliënt betwist alles”, zegt zijn advocaat Joris van Cauter. “Het stelt werkelijk niets voor, hij zit dan ook niet in de cel. Tijdens zijn verhoor heeft hij te kennen gegeven dat hij alle feiten waarvan ze hem verdenken volledig ontkent. En het gaat hier over feiten die al dateren van 10 jaar geleden of langer, dus dat hij pas nu voor de eerste keer gevraagd is, zegt genoeg.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.