Pantano juicht in ingekorte slotrit Zwitserland, eindzege voor Lopez
De ingekorte slotrit van de Ronde van Zwitserland is op het palmares bijgeschreven van Jarlinson Pantano (IAM Cycling). De Colombiaan was de snelste uit een groep van vijf. Leider Miguel Angel Lopez toonde zich op de Flüelapass, maar zag in de afdaling een viertal terugkeren. De Astana-renner verzekerde zich door zijn sterke optreden van de eindoverwinning.
Harde openingsfase
De ingekorte etappe kende een razende beginfase. Iedereen wilde in de vlucht van de dag zitten. Maximiliano Richeze, Magnus Cort Nielsen en Jasper Stuyven trokken ten aanval. Astana zag dat wel zitten en controleerde het drietal. Aan de voet van de Flüelapass bedroeg de voorsprong een kleine minuut. Stuyven hield het langst stand op kop. David Lopez nam even verderop het commando over van de Belg.
Klassementsmannen openen het bal, Kelderman komt tekort
In het peloton trok BMC vervolgens het tempo de hoogte in. Dit leek in dienst van Tejay van Garderen, maar Darwin Atapuma besloot zelf te demarreren. Een poging die snel gecounterd werd door de favorietengroep. Simon Spilak, Rui Costa en Jarlinson Pantano waren de eerste klassementsrenners die de knuppel in het hoenderhok gooiden. Leider Miguel Angel Lopez voelde zich genoodzaakt in de tegenaanval te gaan, evenals Tejay van Garderen. Vier kilometer voor de top moest Wilco Kelderman lossen uit de achtervolgende favorietengroep. Hij eindigde nog wel op achtste plek in het eindklassement.
Lopez heerst bergop
Aan kop maakten Lopez, Van Garderen en Pantano zich los. Het tempo vond Superman Lopez te langzaam, waarna hij iedereen zijn hielen liet zien. Met een halve minuut voorsprong rondde de voormalig winnaar van de Ronde van de Toekomst de top, waar de regen met bakken uit de hemel kwam. In de afzink keerden vier achtervolgers (Pantano, Van Garderen, Chernetckii en Izagirre) terug. In de straten van Davos toonde Pantano aan dat hij de snelste sprint in de benen had. Chernetckii kwam als tweede over de streep.
Kelderman vandaag weer minder, gisteren in de TT wel goed. Als je naar de hoogte van de ritten kijkt dan zou het daar goed mee te maken kunnen hebben: Cari en Amden waar hij 2x 5e werd en heel sterk was 1600 en 1200 m hoog, TT was max 1650 m. Vandaag top op 2400 en eergisteren op >2500. Deze weliswaar kleine steekproef doet toch vermoeden dat hij de hoogte minder verteert.
Uiteindelijk 8e in het klassement, op zich niet slecht op weg naar de Tour, hoewel het na de leiderstrui gehad te hebben toch teleurstellend is.
Lopez overigens ongekend, die gaat wel een paar grote rondes pakken, ook pas 22...
Voor de Tour? Van mij mag ie ritten kapen, maar dat is ook veel eenvoudiger gezegd dan gedaan. Top-10 lijkt er lastig. Er rijden deze Tour toch echt veel sterke rijders. Maar als hij in dat veld een 8e tot 12e plek haalt, lijkt me dat al zeer goed.
Veel t.o.v. Talansky.
Ik stel voor dat Zwitserland voortaan alle missen gaat leveren voor alle koersen.
Laten ze die met dat kortere haar even naar het NK sturen...
Armee rijdt als enige de ronde uit voor Lotto-Soudal
Laten we maar alstublieft hopen van niet, anders wordt het weer kijken met volume uit.
Voor volgend jaar: Doe eens gek, en maak van de ronde van zwitserland een hoofddoel.
Barguil werd vorig jaar 14e maar reed met een gebroken knie. Verloor vooral in de laatste ritten echt veel tijd en had helemaal niets aan zijn team zodra het omhoog ging.
Het is voor hem te hopen dat Dumoulin, ten Dam en Geschke dit jaar wat voor hem kunnen betekenen.
Gezien zijn zwakke tijdrit, vermoedelijk al gauw gepasseerd door zijn knecht en zal de regie wel aangepast worden, flexibel als ze zijn bij giant. Had in de giro het idee dat Poels makkelijker reed dan zijn kopman, maar alles leek in kaart gezet voor die Nilfisk.
Kelderman is een mooi renner maar qua rondewerk gewoon subtop hoewel zijn belofte meer deed vermoeden. Top10 tour/ witte trui is weinig realistisch dus laat hem vooral doen waar hij goed in is: onvoorspelbaar zijn.
@ StonedCamel
Ik hoop vooral dat Bouwman ruimte krijgt om zijn eigen mogelijkheden en grenzen te verkennen. Wat vuil werk opknappen kan absoluut geen kwaad maar volledig kiezen voor het knechten moet je pas na je 26e doen.
Kelderman moet natuurlijk wel in eerste instantie proberen een klassement te rijden in de Tour. Zodra dat geen top-10 meer kan worden overschakelen op dagsucces.
Dat Gesink de Tour moet starten met etappewinst in zijn hoofd prima, maar Kelderman is nog aan het ontdekken waar zijn mogelijkheden nu echt liggen. Niks mis mee.
Pantano heeft mij het meest verrast. En de onoverwinnelijke (saaie) Sky Train heeft ook zijn zwakke wagonnetjes.
Kom maar op met de Tour.
maar, en nu komt het: wat is er met lau aan de hand? Is hij niks zonder bau? Vormcrisis/aftakeling/gebrek aan motivatie? Hier kunnen ze bij giant toch moeilijk tevreden mee zijn...
Tja hij moet ook pas pieken in de Tour de france...Dus top 15 en misschien etappe...Zou kunnen
@ sooike, volgens mij was het ook de bedoeling dat Kelderman in een vrije rol naar de Tour zou gaan. Ik hoop van harte dat hij recht blijft in de eerste week en in een van de overgangsetappes kan scoren.